Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. augusztus 07., 21.39

Dávid Ferenc emlékzarándoklat

2014. október 31., 18.03 Péntek / Hunyad

A Magyar Unitárius Egyház Főhatósági Hivatala és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) 2014. november 8-án (szombat) 14 órai kezdettel szervezi meg a XVII. Dávid Ferenc emlékzarándoklatot, amelyre mindenkit szeretettel várnak Dévára a szervezők.

Az ODFIE 1998 óta évente szervez zarándoklatot az unitárius egyházat megalapító vértanú püspök emlékére. A Magyar Unitárius Egyház Főtanácsa a korábbi ifjúsági zarándoklatot egyetemes egyházi rangú rendezvénnyé nyilvánította. Az emlékzarándoklat helyszíne a dévai vár, melynek falai között az 1579 novemberében bekövetkezett haláláig Dávid Ferenc életfogytiglani börtönbüntetést szenvedett.

A zarándoklat eddigi tizenhat kiírásán átlagosan félezer személy sereglett össze a dévai várba. A rendezvény túlnőtte az unitárius és az erdélyi kereteket, így Dávid Ferenc történelmi jelentősége a zarándokok bővülő köre által is kifejezésre jut. Dávid Ferenc két fő érdeme: alapvetően hozzájárult ahhoz, hogy az Erdélyi Országgyűlés 1568-ban, Tordán tartott ülésén – a világon addig sehol nem ismert mértékben – foglalta törvénybe a lelkiismereti és vallásszabadságot, ugyanakkor nevéhez fűződik az egyetlen magyar gyökerű történelmi egyház megalapítása.

 

A zarándoklat menetrendje:

 13 óráig: Érkezés a vár alatti térre, ahol a városi önkormányzat biztosítja a személygépkocsik és társasgépkocsik (autóbuszok) parkolási lehetőségét.

13–13.30: Gyülekezés a várba vezető gyalogfeljáró lépcsőjénél, amely a parkolóhelytől 5 percnyi gyaloglásra van. (A gyaloglást nem bíró zarándokoknak a felvonó használatát ajánljuk a várba való feljutáshoz.)

14–14.50: Ünnepi istentisztelet. Szolgálatvégzők: Lőrinczi Levente (Kissolymos), Major László (Datk), Molnár Imola (Nagyvárad), Nagy–Mátéfi Tímea (Énlaka) lelkészek.

14.50–15.10: Köszöntőbeszédek

15.10–15.30: Várjáték – a Protestáns Teológiai Intézet Unitárius Karának hallgatói és az ODFIE tagjai által

15.30–15.50: Gyertya- és fáklyagyújtás, valamint virágok és koszorúk elhelyezése az emlékcellánál

15.50–16.20: Levonulás a várból a dévai unitárius gyülekezet imaházába (Lucian Blaga utca 14. szám), valamint a dévai sportkollégiumba (Axente Sever utca 3.). (A jelzett helyszíneken a következő egy órában párhuzamosan zajlanak a zarándoklat záró programrészei.)

16.20–17.20: A felnőtt zarándokok találkozója – az imaház udvarán: a dévai unitárius szórványgyülekezet bemutatása Koppándi-Benczédi Zoltán lelkész által; éneklés, teázás és süteménykínálás.

16.20–17.20: Gyermekek és ifjak találkozója – a sportkollégium udvarán: a rajzpályázat* eredményének kihirdetése; teázás és süteménykínálás.

17.20: A zarándoklat befejezése, búcsúzás, hazaindulás.

 

A zarándoklattal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók:

 

– Kérjük a zarándokokat, hogy egyházközségi, nőegyleti és/vagy ifjúsági egyleti zászlójukat hozzák magukkal Dévára. A zászlóhordozók a lehetőségek szerint öltsenek magukra népviseletet.

– A zarándoklatról az MTVA (Duna Televízió) felvételt készít, amit november 16-án tűznek műsorra.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu