Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. június 14., 09.47

Egyházaink hírei

2014. augusztus 22., 15.28 Péntek / Arad, Hunyad, Temes

„Milyen mélységesen gazdag az Isten bölcsessége és tudása! Milyen kifürkészhetetlenek szándékai, és milyen megfoghatatlanok útjai!”

(Róm 11, 33)

 

Arad

 

Az arad-ségai katolikus templomban Rédei Levente házasságot kötött Bíró Anitával. Gulácsi András Roland megesküdött Rac Alina Mariával. Ugyanott megkeresztelték Blentesi Mădălin Rault. Az egyházközségben elhunyt Tóth Erzsébet Ilona (87).

 

A pécskai katolikus egyházközségben elhunyt Karácsony Anna (67) és Kurunczi Sándor (79).

 

A simonyifalvi katolikus templom felszentelésének 100. évfordulója alkalmából az ünnmepélyes szentmise augusztus 30-án, szombaton 10 órakor kezdődik, ahova szeretettel várják a híveket.

 

A lippai katolikus templomban augusztus 31-én, vasárnap 10 órától tartja hálaadó búcsúmiséjét ft. Andó Attila plébános, aki a Temes megyei Nagyszentmiklóson folytatja szolgálatát. A szertartásra szeretettel várják a híveket.

 

A gyoroki katolikus templombanaugusztusban a vasárnapi szentmisék 18 órakor kezdődnek. 

 

Az arad-belvárosi református gyülekezetben zajló bűnbánati hét alkalmából a templomban ma 18 órától bűnbánati istentisztelet, vasárnap 10 órától istentisztelet, új kenyérre kiszolgáltatott úrvacsorával. Ugyanaznap Majláthfalván 15 órától hasonló szertartás. A gyülekezetben elhunyt Berchi Margit (67) és Péntek Jolán (82).

 

Az arad-gáji református templomban vasárnap 10, a hozzá tartozó Szentleányfalván 12 órakor kezdődik az istentisztelet. Az aradi templomban megkeresztelték Chiussi Tamás Graţiant.

 

A nagyzerindi református templomban ma 18 órakor köt házasságot Szénási Ákos, Gellén Klaudiával. Vasárnap az istentisztelet 10.30 órakor kezdődik.

 

A szemlaki református egyházközségben  augusztus 24-én, újkenyér ünnepén úrvacsoraosztással egybekötött hálaadó istentiszteletre kerül sor 12 órai kezdettel.

 

A pécskai református egyházközségben újkenyér ünnepén 14 órától úrvacsoraosztással egybekötött hálaadó istentiszteletre kerül sor.

 

A nagylaki református egyházközségben újkenyér ünnepén 16 órakor kezdődik az úrvacsoraosztással egybekötött istentisztelet.

A kisperegi református templom tetőszerkezetének a felújítási munkálataira bárminemű támogatást köszönettel elfogadnak. Ez irányú bejelentéseket várnak a 0257/459-022-es telefonszámon vagy a tas2001ro@gmail.come-mail címen.

A vadászi református gyülekezet15 tagú küldöttsége ma a testvérgyülekezettel Köröstarcsán együtt tartják az újkenyér ünnepét. Vasárnap a vadászi templomban 11 órától istentisztelet, újkenyérre kiszolgáltatott úrvacsorával.

A bélzerindi református gyülekezetben zajló bűnbánati hét alkalmából a templomban ma 21 órától bűnbánati istentisztelet, vasárnap 11 órától az istentiszteleten újkenyérre szolgáltatnak úrvacsorát. Az elmúlt csütörtökön a gyülekezetből 10 gyermek a lelkészházaspár vezetésével a madarászi strandon töltött egy kellemes, élményekben gazdag napot. A polgármesteri hivatal által a rendelkezésükre bocsátott iskolabusszal, hagyományteremtő szándékkal szervezték a fürdéssel, ebéddel, fagyizással egybekötött kirándulást, aminek a költségeit a karácsony éjszakai kántálásból befolyt pénzből fedezték. A kezdeményezéssel a karácsony éjszakai kántálás régi hagyományát kívánják újraéleszteni, serkenteni.  

Az aradi evangélikus-lutheránus templomban vasárnap 10 órától magyar nyelvű istentiszteletet tartanak. A templomban, a kifüggesztett program szerint megtekinthető Tóth Anna egyháztagnak a Színes impressziók című festménykiállítása. A gyülekezetben elhunyt Márkus Ilona (74).

A simonyifalvi evangélikus-lutheránus és református hívek számára új imaház, valamint az őket szolgáló parókia épül. A hívek dolgoznak, adakoznak, de bárminemű támogatást is köszönettel elfogadnak. Ilyen irányú bejelentéseket várnak a danbalzajzon@yahoo.comvillámposta címen vagy a 0745-307-154-es, esetleg a 0257/354-687-es telefonszámokon.

 

Az arad-belvárosi baptista gyülekezet reggeli imaóráján Szűcs János gyülekezetvezető irányítja az imádkozók figyelmét az Úr szolgálatba küldő szavára, majd Isten adja az elhívástcímmel hangzik el Simon András lelkipásztor igehirdetése.

Az esti istentiszteleten az igeszolgálat Mózes második könyvéből meríti gondolatait, ugyanakkor alkalmi ifjúsági szolgálatra kerül sor Kiss Viktor

irányításával.

 

Az arad-kisszentmiklósi magyar baptista gyülekezet programjai: vasárnap délelőtt 9 és délután 5 órától istentiszteletet tartunk Kisszentmiklóson, valamint kedd este férfikört, péntek este bibliaórát. Angyalkúton vasárnap délelőtt 10 és délután 3 órától lesz istentisztelet, szerda este imaóra. Igét hirdet Sallai Jakab lelkipásztor, imára buzdít Gál Gábor, az ifjúsági programot Varga Géza diakónus vezeti. Alkalmainkra szeretettel várunk mindenkit! Gyülekezetünk fényképeit és videóit itt lehet megnézni: https://www.facebook.com/pages/Arad-II-Magyar-Baptista-Gy%C3%BClekezetek-Kisszentmikl%C3%B3s-%C3%A9s-Angyalk%C3%BAt/494226820693836.

 

 

Hunyad

 

A vajdahunyadi református egyházközségben vasárnap keresztelik Száva Albertet, múlt vasárnap pedig Dávid Orsolya Ünigét. Kedden kísérték utolsó földi útjára Paniti Klárát (91), csütörtökön pedig Teleken Balogh Józsefet (66).

A vajdahunyadi római katolikus egyházközségbenszombaton fogad örök hűséget egymásnak Balogh Julianna és Brânzan Marius, illetve Fazakas Helga és Răscol Radu.

A csernakeresztúri római katolikus egyházközségbenvasárnap Piskin 12 órakor kezdődik a Szent István-templombúcsú.

A petrozsényi római katolikus egyházközségbenszombaton fogad örök hűséget egymásnak Ghenţea Marius és Ciuchi Mădălina. Pénteken kísérték utolsó földi útjára Gruber Augustint (62).

A lupényi református egyházközségben csütörtökön búcsúztatták Lakatos Popa Annát (89).

 

Temes

 

Háló találkozó Temesváron

A Háló olyan katolikus indíttatású magyar keresztény mozgalom, amelynek alapvető célkitűzése a közösségek közötti kapcsolatépítés. Ennek jegyében augusztus 23-án, szombaton a temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus rendház termében találkozóra kerül sor, amelyre a Partiumból, valamint a határon túlról is érkeznek résztvevők. A rendezvény programja 10 órakor kezdődik és 16.30 órakor szentmisével zárul. Meghívott előadó: ft. Kocsik Zoltán spirituális, értekezésének témája: Keresztény nevelés a családban és az iskolában.

  

A lugosi római katolikus templomban házasságot kötött Popovici Ionuţ és Toader Bianca Tatiana. Az egyházközségben elhalálozott Moldovan Maria (91), Meisl Petru (89).

A dettai római katolikus templomban megkeresztelték Roţiu Nicolast. Az egyházközségben elhalálozott Deju Floare (59), Kleisinger Rozalia (80).

A zsombolyai római katolikus templomban házasságot kötött Guţu Silviu és Isai Anamaria.

A nagyszentmiklósi római katolikus templombanházasságot kötött Cărpinişan Adrian és Rus Ioana, Loch Rudiger és Petcu Georgiana.

A gátaljai római katolikus templomban megkeresztelték Janostyák Dejant. Az egyházközségben elhalálozott Kucsera Ferenc (84), Gyömbér Gyöngyi (45).

A máriaföldei református egyházközségben elhalálozott Demjén Jusztina (84).

A lugosi református templomban augusztus 17–24. között az istentiszteletek 9 órakor kezdődnek.

 

 

 

 

Temesvár

A belvárosi római katolikus templomban megkeresztelték Filip Mihait. Házasságot kötött Pintilie Alin Dumitru és Hermann Andrea. Az egyházközségben elhalálozott Rutenberg Floare (82), Cucu Ioana (84).

A gyárvárosi Millenniumi templomban megkeresztelték Boros Csaba Andrást, Banciov Melisát. Házasságot kötött Adorjáni Botond és Szabó Nóra Mónika, Oprea Daniel és Teişanu Iuliana Elena, David Marcos és Conea Olimpia. Az egyházközségben elhalálozott Târnăvan Magdalena (79), Szemerédi József (75), Ferencz Anna (65), Czipple Paul (73).

A józsefvárosi római katolikus templomban házasságot kötött Potroghir Lucian Gabriel és Bulla Alexandra Ramona.

A mehalai római katolikus templomban házasságot kötött Mărtinaş Ciprian és Caramit Elena Marinela, Span Róbert és Mieşescu Ana. Az egyházközségben elhalálozott Dudás József (95), Modrici Terézia (90).

A szabadfalui római katolikus templombanházasságot kötött Duloveţ Janko és Fekete Cristina.

A temessági római katolikus templomban megkeresztelték Jász Ştefan Alexandrut. Házasságot kötött Jász Ştefan és Csipai Alexandra Corina. Az egyházközségben elhalálozott Hemmert Ioana (76).

 

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: K. Mariannak / Hétfõ, 2014. augusztus 25., 12.00 Válaszoljál rá!

Az egyházi törvénykönyv szerint HETI EGY NAP, plusz EGY HÓNAP szabadság jár a papoknak.

Hozzászólt: K. Mariann / Hétfõ, 2014. augusztus 25., 11.23 Válaszoljál rá!

Tisztelettel kérdeznék Valakit- a válasz reményében- a papok szabadságának idejéről, időtartamáról.
Eddig én úgy tudtam:----vagy egyszerre veszik ki, általában nyári hónapokban és ez egy teljes hónapot jelent, ---vagy egy évre elosztva, ami azt jelenti, hogy minden héten egy- egy nap(?).
Ha ez igy igaz, úgy a második kérdésem--- ha ellenőrizve, igazolva van----- egyes atyák miért élhetnek mindkét lehetőséggel. Arad megyében van eset rá, hosszú évek óta.
Ha változott a szabály, akkor bocs, csak információ szempontjából is kérdeztem.
Fontos lenne, elkerülendő a \'bort iszik, vizet prédikál\' régi mondást.
Köszönöm

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu