Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. május 27., 11.34

Egyházaink hírei

2019. április 24., 16.59 Szerda

Jézus mondja: „Most már hiszel, Tamás, mert láttál engem, boldogok, akik nem láttak, és mégis hittek.” (Jn 20, 29–5.)

 

Arad

 

Az arad-belvárosi római katolikus templomban kedden az esti szentmisén lesz a Szent Antal-nagykilenced III. elmélkedése. Májusban az esti szentmisék után közösen végzik a loretói litániát. Csütörtökön az esti szentmise után énekes vesperás következik. Május 3-án, pénteken látogatjuk meg a plébániánkhoz tartozó betegeket.

 

Az arad-ségai római katolikus templomban április 28-án, vasárnap az Isteni Irgalmasság vasárnapján búzaszentelés. 8.30 órától magyar nyelvű szentmise, 11.30 órától magyar nyelven szentmise, 12.30 órától román nyelven szentmise. Május 1-jén, szerdán kezdődik a májusi ájtatosság. Minden szentmise előtt 15 perccel májusi ájtatosságot tartanak. Május 2-án, csütörtökön 17 órától szentségimádás magyar nyelven, 18 órától szentségimádás román nyelven.

 

Május 1-jén, szerdán 10.30 órától tartják Aradon a Szent József, a munkás nevére felszentelt Mosóczy-telepi római katolikus templom búcsúünnepségét. Az ünnepi szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Palatinus Alen verseci plébános. Az ünnepi szertartásra szeretettel várják a híveket Arad minden körzetéből!

 

Az újaradi római katolikus templomban április 27-én, szombaton 8 órakor szentmise. Április 28-án, vasárnap 9 órakor magyar nyelvű szentmise Kovács László lelki üdvéért. 10 órakor német nyelvű szentmise a Babó család elhunyt tagjainak lelki üdvéért.

 

A pécskai római katolikus templomban szombaton délután 14 órakor köt házasságot Szabó Dan Ioan és Bara Beáta, utána megkeresztelik Szabó Izabellát. Szombaton 16 órakor keresztelik meg Zágoni Szabó Emmát. Az egyházközségben elhunyt Kabát István Pál (84) és Takács Erzsébet (69).

 

 

A kisiratosi római katolikus egyházközségben elhunyt Godó László (54), Gémes Győző (42), Pelle Margit (84), Adler Mihály (55) és Dani Ilona (74).

 

A simonyifalvi római katolikus templomban fehérvasárnap a 10 órakor kezdődő szentmise előtt búzaszentelést tartanak.

 

Az arad-belvárosi református gyülekezetben vasárnap az istentiszteletek 10, illetve 18 órakor kezdődnek, csütörtökön 18 órától bibliaóra. A gyülekezethez tartozó Angyalkúton vasárnap az istentisztelet 12 órakor kezdődik.

 

A Mosóczy-telepi református gyülekezet tagjainak egy csoportja

szombaton kirándulásra indul a Piski-telepi arborétumba. Ezt megelőzően, szombaton 12 órakor keresztelik meg Nagy Csongor és Karolina, Márk nevű gyermekét. Vasárnap az istentiszteletek 10, illetve 18 órakor kezdődnek.

 

Az aradi evangélikus-lutheránus gyülekezetben vasárnap 10 órától magyar, 11.30 órától német nyelvű istentiszteletet tartanak.

 

A fazekasvarsándi evangélikus-lutheránus gyülekezetben szombaton 11 órától az anyák napjára tervezett műsort próbálják, vasárnap az istentisztelet 12 órakor kezdődik.

 

A simonyifalvi evangélikus-lutheránus gyülekezetben pénteken 15.30 órától kátéóra, 17 órától tiniklub, szombaton 9.30 órától kátéóra az I. csoportnak, 11 órától vallásóra. Vasárnap az istentisztelet Simonyifalván 10, Apatelken 15, Pankotán 17 órakor kezdődik. A gyülekezetben elhunyt Joó László (59).

 

Az arad-belvárosi baptista gyülekezet vasárnap reggeli imaóráján Horváth Sándor és Kürti Szabolcs buzdítanak imára. Téma: könyörögjünk, hogy munkánkat áldja meg az Úr. Ezt követően a délelőtti igehirdetés a Lukács ev. 7. részből meríti gondolatait. Este Istennek és népének jól szolgáló vezetők címmel hangzik el igehirdetés Simon András lelkipásztor részéről. Az alkalmi szolgálatokat Kürti Tamás vezeti.

 

Hunyad

 

A dévai telepi római katolikus egyházközségbenmájus 3-án, pénteken délután 4 órára várják a családok apraját-nagyját örömteli együttlétre. Ez alkalommal a jó Isten áldását kérik a kerékpározókra, majd közös biciklizésre kerül sor a vár alatti parkba. Mindenkit nagy szeretettel várnak! Május 5-én, vasárnap a 10.30 órától kezdődő szentmisét követően a gyermekek köszöntik az édesanyákat. Ez alkalommal Kegye János pánsíppal kísért dallamokkal teszi meghittebbé az anyák napi ünnepet. Május 15-ig, szerda estig lehet jelentkezni a csíksomlyói pünkösdi búcsúra, amelyet június 8-án tartanak a csíksomlyói nyeregben. A Déváról induló zarándoklat egynapos lesz. Június 8-án, pünkösd szombatján éjszaka 2 órakor lesz az indulás, és a késő esti órákban jönnek vissza. A zarándoklat ára 70 lej. Az idei elsőáldozásra május 26-án, vasárnap kerül sor a déli szentmise keretében.

A dévai református egyházközségbenhúsvét másodnapján került sor a kis konfirmándusok kikérdezésére. Mindhárman, Székely Erika, Kovalcsik Klára, Csatlós Eszter derekasan helytálltak, bizonyságot téve tudásukról, hitükről. A gyerekek verses bizonyságtétellel gazdagították az együttlétet. Április 30.–május 2. között kirándulást szerveznek Istenszékére a nagyobb vallásórásoknak. 5–6. osztálytól kezdődően várják a jelentkezőket. A kirándulás ára 160 lej. 
A szászvárosi református egyházközségbenvasárnap délelőtt 10 órától, Kudzsiron déli 12 órától kezdődik az istentisztelet.

 

 

Temes

 

Püspöki szentmise a mehalai templomban

Április 28-a, fehérvasárnap az Isteni irgalmasság vasárnapja. Ezen a napon a temesvár-mehalai templomban 10 órai kezdettel magyar, román és német nyelven Pál József Csaba megyés püspök mutat be szentmisét.

 

Németországi vendégek a temesvári egyházmegyében

Dr. Heiner Koch berlini érsek és metropolita és a németországi Renovabis Alapítvány munkatársainak mintegy 50 fős csoportja május 2-án a temesvári egyházmegyébe érkezik. A vendégek találkoznak Pál József Csaba megyéspüspökkel, 10.30 órakor pedig Máriaradnán szentmisén vesznek részt. Másnap, május 3-án a németországi csoport tagjai felkeresik az egyházmegyei Caritas Szervezet bakóvári szociális létesítményeit, majd 10 órakor szentmisén vesznek részt a helyi templomban.

 

Jegyeskurzus a Józsefvárosban

A temesvár-józsefvárosi plébánián május 7-én, kedden 18.30 órai kezdettel folytatódik a házassági felkészítő kurzus. Téma: Közös döntéseink.

 

Ökumenikus Lelkészkörök Országos Találkozója

Május 8-án, szerdán 10–17 óra között Marosvásárhelyen szervezik az Ökumenikus Lelkészkörök Országos Találkozóját. A rendezvényen előadást tart Pál József Csaba megyés püspök, értekezésének címe: A lelkipásztorkodás megtérése. Az Ökumenikus Lelkészkörök magyarországi országos találkozóját május 16-án tartják Cegléden. Az összejövetelen a temesvári egyházmegyét Pál József Csaba megyés püspök és Szilvágyi Zsolt pasztorációs ügyekért felelős püspöki helynök képviseli.

 

Továbbképző a Marienheim házban

A Temesvári Püspökség keretében működő Egyházmegyei Ifjúsági Központ szervezésében ifjúsági csoportvezetőknek tartanak továbbképző tanfolyamot május 10–12. között a Marienheim ifjúsági házban. A kurzust jobbára azoknak a fiataloknak szervezik, akik a különböző ifjúsági rendezvényeken csoportvezetőként tevékenykednek, a plébániákon munkájukkal segítik a lelkipásztort és részt vállalnak az ifjúsági csoportok rendszeres találkozóinak megszervezésében, levezetésében.

 

Imaháló találkozó

A temesvár-erzsébetvárosi plébánián a szalvatoriánus nővérek kezdeményezésére 10 évvel ezelőtt imaháló alakult a lelkipásztori és szerzetesi hivatásokért, amelynek tagjai minden hónap egy meghatározott napján erre a szándékra imádkoznak, illetve a jócselekedeteiket is ezért ajánlják fel, továbbá évente egyszer, a Jó Pásztor vasárnapján találkozót szerveznek. Az imaháló tagjainak idei, jubileumi találkozóját május 12-én szervezik az erzsébetvárosi szavlatoriánus rendház nagytermében. A rendezvény meghívott előadója Pál József Csaba megyéspüspök, témája pedig a személyes tanúságtétel. A program 15 órakor kezdődik és 18.30 órakor a plébániatemplomban szentmisével zárul.

 

Ifjúsági szentségimádás

A temesvári piarista templomban május 16-án, csütörtökön 19 órai kezdettel szentségimádást tartnak a fiataloknak.

 

 

 

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu