Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. május 27., 18.24

Egyházaink hírei

2019. július 18., 15.21 Csütörtök

Dávid zsoltára.

„Uram, ki lakhat sátradban? Ki tartózkodhat szent hegyeden? Az, aki szeplőtelenül jár, és igazságot cselekszik, aki igazat gondol szívében, aki nyelvével nem követ el álnokságot, felebarátjának nem tesz rosszat, nem ad hitelt embertársa gyalázásának. Aki előtt a gonosz nem ér semmit, de nagyra tartja azokat, akik az Urat félik. Aki esküjét nem vonja vissza, még ha kárára is van, pénzét nem adja kamatra, s vesztegető ajándékot nem fogad el az ártatlan ellen. Aki így cselekszik, meg nem inog sohasem.”

(Kol 1, 24–28.)

 

Arad

Az arad-belvárosi római katolikus templomban csütörtökön az esti szentmise után énekes vesperást végeznek.

 

Július 28-án, vasárnap 17 órakor tartják az arad-szilvástelepi, Szent Anna tiszteletére felszentelt templom búcsúját. Az ünnepi szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond dr. Bogdan Adamczyk atya.

 

Az arad-ségai Kis Szent Teréz-plébániatemplomban július 21-én, vasárnap 8.30 és 11.30 órakor magyar nyelven szentmise 12.30 órakor román nyelven szentmise. 10 órától szentmise Tornyán. Megkeresztelték Vașar Antonia Paulát.

 

Az újaradi római katolikus templomban július 21-én, vasárnap 9 órakor magyar nyelvű szentmise Bálint Teréz, 10 órakor német nyelvű mise Margareta Messmann lelki üdvéért. Hétköznap a misék reggel 8 órakor kezdődnek. Hétfőn nincs szentmise.

 

A kisiratosi római katolikus egyházközségben elhunyt Székely István (50).

 

Bérmálás Nagyiratoson

Pál József Csaba megyés püspök július 21-én, vasárnap a nagyiratosi kegytemplomban 25 bérmálásra felkészült fiatalnak szolgáltatja ki a második szentséget. Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik. A fiatalok felkészítését György Zoltán helyi plébános irányította.

 

A szentannai római katolikus közösség augusztus 4-én, vasárnap 11 órakor szentmise keretében ünnepli a Szent Anna tiszteletére felszentelt templom búcsúját. A templombúcsú alkalmából augusztus 2–5. között a Németországban működő szentannai települési és hagyományőrző egyesület több programot kínál az ide látogató vendégeknek.

 

A történelmi jelentőségű világosi római katolikus templom tornya és homlokzata felújításra szorul, aminek a munkálataihoz a helybeli, maroknyi, jobbára idős katolikus hívő anyagi hozzájárulása bizonyára nem lesz elég. A Világosról elszármazott, vagy a település és a helybeli római katolikus egyházközség történelmi jelentőségét értékelőktől támogatásokat köszönettel elfogadnak a következő bankszámlákra: RON: RO24CECEAR3208RON0621591; EURO: RO10CECEAR32B2EURO621629. Az adakozók felajánlásait előre is megköszönik, Isten fizesse meg!

 

Zarándoklat Máriaradnára

Augusztus 2-án, a Porciunkula ünnepén a temesvári egyházmegye területén élő, valamint az időközben külföldre települt német nemzetiségű hívek és leszármazottaik zarándokolnak a máriaradnai bazilikához. A résztvevők az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Brazíliából, Ausztriából, Németországból és Romániából érkeznek.

A zarándoklat programja a következő:

10.30 óra: Mária-énekek a kegytemplomban.

11 óra: ünnepi szentmise, főcelebráns: Pál József Csaba megyés püspök. A szentmise zenei szolgálatában közreműködik Nina Laubenthal, Wilfried Michl és dr. Franz Metz bánsági származású, jelenleg Németországban élő orgonaművész.

Kb. 13 óra: ebéd 14.30 óra: keresztúti ájtatosság. Ebéd után a résztvevőknek alkalmuk nyílik megtekinteni a radnai kolostormúzeumot, a kegytárgyboltot és Xantus Géza neves erdélyi festőművész kiállítását.

16 óra: orgonakoncert, fellép: Nina Laubenthal, Wilfried Michl és dr. Franz Metz.

 

Az arad-belvbárosi református gyülekezetben vasárnap az istentiszteletek 10, illetve 18 órakor kezdődnek, csütörtökön 18 órától bibliaóra. A hozzá tartozó Angyalkúti gyülekezetben vasárnap az istentisztelet 12, Majláthfalván 15 órakor kezdődik. Az aradi gyülekezetben elhunyt Sarpei László Anton (64).

 

A Mosóczy-telepi református gyülekezetben vasárnap 10, illetve 18 órától istentisztelet, a kettő között 14 órától Németszentpéteren kezdődik az istentisztelet.

 

Az arad-gáji református gyülekezetben július 20–27. között a Leuca völgyében szervezik meg a mozgássérült gyermekek és fiatalok nyári táborát, amelyen a 25-30 mozgássérült mellett a kísérőik is részt vesznek. Ugyanott július 29. és augusztus 3. között szervezik meg a gyermekek és a szülők nyári táborát. Tekintve, hogy a mozgássérültek nyári táborának a költségeit a gyülekezet fedezi, a célra adományokat köszönettel elfogadnak.

 

Az aradi evangélikus-lutheránus templomban vasárnap 10 órától magyar nyelvű istentiszteletet tartanak.

 

A fazekasvarsándi evangélikus-lutheránus templomban vasárnap az istentisztelet 11 órakor kezdődik.

 

Az arad-belvárosi baptista gyülekezet vasárnap reggeli imaóráján a Szentléleknek engedelmeskedő életért fohászkodnak. A délelőtti igehirdetés az igazi hatásos hívő életről szól. Az esti istentiszteleten Simon András lelkipásztor igehirdetése Péter apostol életének eseményeit világítja meg. Ugyanakkor alkalmi szolgálatokra is sor kerül.

 

Hunyad

A dévai telepi római katolikus egyházközségben július 24-én ünneplik Szent Kristóf napját. Ehhez kötődően a július 28-án a délelőtti 10.30 órás szentmise után Szent Kristófnak az utazók védőszentjének közbenjárását kérve, megáldják az autókat. A hívek ezúttal a plébánia udvarára parkolhatnak.

A dévai református egyházközségben e héten temették a 79 éves korában elhunyt Sütő Józsefet és a 84 éves Feleki Miklóst.

A vajdahunaydi református egyházközségben e héten 16 gyermek vesz részt a vakációs bibliahéten. Július 27-én, szombaton délután 18 órakor köt házasságot Mátyás László (33 éves református) és András Loredana (33 éves ortodox).

A petrozsényi római katolikus egyházközségben az elmúlt héten temették a 75 éves Hauptmann Viktort és a 78 éves Orbán Lászlót.

A szászvárosi református egyházközségben e vasárnapon délután 16 órától lesz istentisztelet. Tordoson reggel 10 órától, Lozsádon 11 órától kezdődik az istentiszteleti alkalom.

 

 

Temes

Schönstatti tábor

Július 21–25. között a temesvári Schönstatti Márianővérek szervezésében országos leánytáborra kerül sor a Marienheim ifjúsági házban, amelynek résztvevői 9–13 év közötti lányok Aradról, Szatmárról, Kolozsvárról és Temesvárról. A tábor témája: Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan (Saint-Exupery). A programban katekézis, kiscsoportos tevékenység, kézműves foglalkozás, barkácsolás, szentmise és különböző játékok szerepelnek. A programokat Bukovics Erika Mária nővér és Horváth Beáta Mária nővér irányítja, a szentmiséket Szilvágyi Zsolt pasztorációért felelős püspöki helynök és Kapor János temesvár-gyárvárosi plébános mutatja be.

 

Zarándoklat Máriaradnára

A hagyomány szellemében Szent Anna és Szent Joachim ünnepén, július 26-án, a temesvári hívek közös szentmisén vesznek részt a máriaradnai bazilikában. Az ünnepi liturgiát 11 órakor Laus Nikola püspöki irodaigazgató celebrálja.

A temesvár-erzsébetvárosi plébánia és a szalvatoriánus rend szervezésében július 24-én, szerdán 12 órakor az erzsébetvárosi templom elől gyalogos zarándokcsoport indul Máriaradnára a Felsőbencsek, Máslak, Temesújfalu útvonalon.

 

Templombúcsúk az egyházmegyében

- A dettai római katolikus közösség július 26-án, Szent Anna és Szent Joachim napján ünnepli a templombúcsút. A templom épületének felújítása miatt a szentmisét 11 órai kezdettel a dettai konferenciateremben mutatják be.

 

Egyházi rendezvények a Zsombolyai Napok keretében

A július 26–28. között zajló Zsombolyai Napok alkalmával a Németországban működő zsombolyai települési és hagyományőrző egyesület, valamint a Német Fórum közös szervezésében több egyházi rendezvényre is sor kerül. A programnak megfelelően július 27-én, szombaton 18 órakor a helyi temetőben megemlékező szentmisét mutatnak be Stefan Jäger festő sírjánál. Vasárnap 11 órakor a Szent Vendel plébániatemplomban szentmisét celebrálnak, 11.45 órai kezdettel pedig Franz Müller orgonista koncertjére kerül sor.

 

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu