Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. szeptember 28., 02.12
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Egyházaink hírei

2020. szeptember 06., 17.27 Vasárnap

Arad

Szentmise a máriaradnai bazilikában

Szeptember 8-a a Szűzanya születésének ünnepe, Kisboldogasszony napja. Ez alkalomból a máriaradnai kegytemplomban a 11 órakor kezdődő pontifikális szentmisét Schönberger Jenő szatmárnémeti megyéspüspök mutatja be, koncelebrál Pál József Csaba temesvári főpásztor. A koronavírus-járvány terjedését megakadályozó jóvintézkedések betartása mellett a kegytemplomban csupán 70 résztvevő foglal helyet, a többi hívő a kolostor udvarán, illetve a bazilika előtti téren kapcsolódhat be a liturgiába.

 

Felújított templom megáldása Kisiratoson

Pál József Csaba megyéspüspök szeptember 13-án, vasárnap 11 órakor megáldja az eltelt hónapok alatt felújított kisiratosi templomot. Románia és Magyarország Kormánya, a helyi Polgármesteri Hivatal, valamint a helyi közösség jelentős anyagi támogatásával megvalósult a templom épületének külső és belső felújítása, továbbá megújult a templomkert és a templom közvetlen környéke. A munkálatokat Zilahi András plébános, valamint a helyi önkormányzat koordinálta.

 

Temes

Templombúcsú a Józsefvárosban

A temesvár-józsefvárosi római katolikus közösség szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján ünnepli a templombúcsút. Szilvágyi Zsolt püspöki helynök, helyi plébános meghívására a 18 órakor kezdődő szentmise szónoka Kocsik Zoltán lelkipásztor, a Gerhardinum Római Katolikus Líceum igazgatója.  A szentmisét a plébánia udvarán celebrálják.

 

A Renovabis Alapítvány kongresszusa

Szeptember 8–10. között tartja 24. nemzetközi kongresszusát a Renovabis Alapítvány, amelynek témája: COVID-19: Új kihívás az egyház és a társadalom számára Keleten és Nyugaton. A koronavírus-járvány miatt a kongresszusra az internet közvetítésével, online kerül sor, a megbeszéléseken a temesvári egyházmegyét Dirschl Johann általános helynök és Laus Nikola püspöki irodaigazgató képviseli. A kongresszussal kapcsolatos további információ a https://www.renovabis.de/mitmachen/internationaler-kongress-renovabis honlapon található.

 

Lelkipásztori találkozók a Püspökségen

Szeptember 9-én, szerdán 10 órakor a temesvári Püspökségen Pál József Csaba megyéspüspök azokkal a plébánosokkal és segédlelkészekkel találkozik, akik ugyanazon a plébánián laknak és tevékenykednek.

 

Főpásztori találkozó a Püspökségen

Szeptember 11-én, pénteken 10 órakor a temesvári Püspökségen Pál József Csaba megyéspüspök azoknak az egyházközségeknek a plébánosaival találkozik, ahol idén vizitációt tartott volna. Mivel a koronavírus-járvány miatt a tervezett püspöki látogatások elmaradnak, a résztvevők most a főpásztorral együtt keresik azokat a lehetőségeket (például internetes kapcsolat), amelyek segítségével valamilyen módon megoldható a hívekkel való találkozás. A megbeszélésen részt vesz Szilvágyi Zsolt pasztorációért felelős püspöki helynök, jelen lesznek az esperesek, valamint a Felnőtt- és Családpasztorációs Iroda és az Ifjúsági Pasztorációs Iroda munkatársai.

 

Világi felnőtt hívek képzése

A világi felnőttek számára szervezett továbbképző kurzusok sorozata f. év február 21–22-én kezdődött. A tanfolyamon több mint 100 személy vett részt az egyházmegye különböző plébániáiról. A képzés célja a jézusi tanítványképzés. Vagyis olyan felnőtt világi keresztényeknek szól ez a kurzus, akik növekedni szeretnének hitben és szolgálni szeretnének egyházközségükben.

Szeptember 11-én, pénteken 18 órakor a kurzus az internet segítségével folytatódik. Ez alkalommal a karánsebesi plébános tart bibliai témájú előadást.

 

Gyűjtés a Szentföld számára

A Szentföld számára tervezett, más években nagypénteken megtartott, gyűjtést a Szentatya kérésére idén szeptember 13-án, vasárnap tartják.

 

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu