Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. június 21., 04.11

Egyházaink hírei

2021. május 06., 15.56 Csütörtök

„Ujjongó szóval hirdessétek, hogy mindenki hallja, hirdessétek mindenütt a földön: megváltotta az Úr az ő népét, alleluja.” (Vö. Iz. 48, 20.)

 

Rózsafüzér-maraton a világjárvány megszűnéséért

Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának közleménye szerint Ferenc pápa arra buzdítja a híveket, a családokat és a közösségeket, hogy május hónapban imádkozzák együtt a rózsafüzért a COVID–19-járvány megszűnéséért. A Szűzanyának szentelt hónapban a pápa kezdeményezéséhez csatlakozik a világ harminc leglátogatottabb Mária-kegyhelye, így a vatikáni média nap mint nap más helyszínről közvetíti a román idő szerint 19 órakor kezdődő májusi Mária-áhítatot. Az imamaraton mottója: „Az egyház szüntelenül imádkozott érte az Istenhez“ (Ap. Csel. 12, 5b.).

 

Világi felnőtt hívek képzése

Idén is folytatódik a világi felnőttek számára szervezett továbbképző kurzusok sorozata, amelynek célja a jézusi tanítványképzés. Vagyis olyan felnőtt világi keresztényeknek szól ez a továbbképző, akik növekedni szeretnének hitben és szolgálni szeretnének egyházközségükben. Április elején a háromévesre tervezett kurzussorozat második része kezdődött meg, továbbra is az internet segítségével, amelynek témaköre: Egyházi szolgálatok. A sorozat következő előadását május 7-én, pénteken 18 órai kezdettel ugyancsak internetes kommunikációs felületen tartják. Téma: Az Egyház, mint ünneplő közösség. Az Egyház és a liturgia. Előadó: dr. Diósi Dávid tb. kanonok, teológiai tanár, a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola gazdasági igazgatója.

 

Boldoggá avatják Pater Jordant

Május 15-én Rómában boldoggá avatják Johann Baptist Jordant (Keresztről nevezett Ferenc, 1848–1918), az Isteni Üdvözítő Társasága rend (szalvatoriánusok, SDS) alapítóját. A szertartásra a Lateráni Keresztelő Szent János főszékesegyházban kerül sor. A szalvatoriánus atyák gondozásában álló Temesvár III. – erzsébetvárosi plébánia honlapjának megfelelően a boldoggá avatási szertartást a templomban 11 órai kezdettel élőben közvetítik.

 

 

Arad

 

Az arad-gáji római katolikus templom búcsúi szentmiséje május 9-én vasárnap 12 órakor kezdődik, ahova mindenkit szeretettel hívnak és várnak.

 

Az arad-belvárosi római katolikus templomban május 9-én, vasárnap 18 órakor tartja titokcseréjét a Rózsafüzér Társulat. Kedden lesz a szent Antal nagykilenced V. alkalma. Május 13-án, csütörtökön, Urunk mennybemenetelének ünnepén 8 órakor német nyelvű szentmise, 10.30 órakor plébániai nagymise, 18 órakor román nyelvű szentmise, 19 órakor magyar nyelvű szentmise kezdődik a templomban. Csütörtökön az esti szentmise után énekes vesperást végeznek. Május 15-től, szombattól folytatják az első szentáldozási és bérmálási felkészítő hittanórákat.

 

Az arad-ségai Kis Szent Teréz római katolikus egyházközségben vasárnap, húsvét 6. vasárnapján 8.30 órakor magyar nyelven szentmise, 11.30 órakor magyar nyelven szentmise, 12.30 órakor román nyelven szentmise, 17 órakor szentmise Tornyán – az édesanyákat köszöntik és a szentmise után, májusi ájtatosság a Tornyai Mária Kápolnában, ahol az égi Édesanyánkat köszöntik.

Május hónapban, minden szentmise előtt 15 perccel meg lesz tartva a májusi ájtatosság. Csütörtökön, május 13-án, Urunk mennybemenetele ünnepén 8.30 órakor magyar nyelven szentmise, 18 órakor magyar nyelven szentmise, 19 órakor román nyelven szentmise. Az egyházközségben elhunyt Molnár András (89). Tornyán elhunyt Orvos Katalin Anna (74).

 

Az arad-mikelakai római katolikus egyházközségben vasárnap 8 órától Öthalmon, 9.30 órától Mikelakán román, 10.45 órától ugyanott magyar nyelvű szentmisét tartanak. Ugyanaznap 15 órától szentmise Újpanáton. Május folyamán a szentmisék előtt 15 perccel májusi ájtatosságot tartanak. Az egyházközségben elhunyt Drapos Pál (86), Stolz Erzsébet (80) és Horváth János (88).

 

Az újaradi római katolikus templomban május 8-án, szombaton 8 órakor szentmise, 9 órakor hittanóra. Május 9-én, vasárnap 9 órakor magyar, 10 órakor német nyelvű istentisztelet. A hétköznapi szentmiséket követően májusi ájtatosságot tartanak.

 

A pécskai római katolikus egyházközségben elhunyt Lacsány Jolánta Mária (szül. Kimák, 87), Solymosi János (79), Angyal Gurgu István (56) és Molnár Lajos (71).

 

A gyoroki római katolikus egyházközséghez tartozó Világoson elhunyt Majorcsik Etelka (80).

 

Az arad-belvárosi református templomban vasárnap 10, illetve 18 órától istentisztelet, a kettő között 15 órától hasonló alkalom a majláthfalvi gyülekezetben, anyák napi ünnepséggel. Aradon csütörtökön 18 órától bibliaóra. A gyülekezetben elhunyt Josan Olga (67).

 

A Mosóczy-telepi református gyülekezetben vasárnap 10 órakor kezdődő istentiszteleten anyák napi ünnepséget tartanak. Szombaton 12 órától vallásóra, 17 órától ifjúsági bibliaóra.

 

Az arad-gáji református gyülekezetben vasárnap 10 órakor kezdődik az istentisztelet, a jövő vasárnapi, ugyancsak 10 órakor kezdődő istentiszteleten 2 leány tesz bizonyságot hitéről.

 

A borosjenői református gyülekezetben vasárnap 8.30 órától Pankotán, 9.45 órától Borosjenőn, 11.30 órától Ágyán kezdődik az istentisztelet.

 

A kisperegi református egyházközségben az elmúlt héten kísérték utolsó földi útjára Kovács Lajos testvérüket, aki 64 évet élt. Az Úr vigasztalja a gyászoló családtagokat!

 

Az aradi evangélikus-lutheránus gyülekezetben vasárnap 10 órától magyar, 11.30 órától német nyelvű istentisztelet, csütörtökön 18 órától bibliaóra kezdődik. A gyülekezet Facebook-oldalán naponta 10 órától áhítat követhető.

 

A fazekasvarsándi evangélikus-lutheránus gyülekezetben pénteken 19 órától ifjúsági óra, szombaton 11 órától kátéóra, ugyanaznap 12.15 órától anyák napi próba, vasárnap 11 órától anyák napi istentisztelet.

 

Az arad-belvárosi baptista gyülekezet közössége vasárnap 17 órától a Reménység gyülekezetben Anyák-napi istentiszteletet tart. Az alkalmi igét Budai Dániel vendégszónok hirdeti.

 

 

Hunyad

 

A dévai római katolikus egyházközség is bekapcsolódik az idén sajátos módon megszervezett csíksomlyói zarándoklatba. A közösség képviselői, fr. Főcze Bonaventúra plébánossal kerékpáron hozzák el szombaton az imaszalagokat Máriaradnáról és viszik tovább azokat vasárnap Gyulafehérvárra. A dévai híveknek a déli szentmiséken lesz alkalmuk imáikat, kéréseiket feltűzni az imaszalagra.  

 

A vajdahunyadi református egyházközségben e héten temették a 83 éves korában elhunyt Hermann Andrást.

 

A dévai református egyházközségben újraindultak a vallásórák. Pénteken délután 15 órától kezdődik az elsőéves konfirmándusok, 17 órától a másodéves konfirmándusok felkészítője, 16 órától pedig a vallásórás gyermekeket várják a parókiára. Kedden délután 18 órától folytatódnak a magyar órák, csütörtökön délután 1 órától pedig felnőtt bibliaórát tartanak. Szombaton a dévai egyházközség lesz a házigazdája az egyházmegyei közgyűlésnek, melyen időközi tisztújításra is sor kerül.

 

A szászvárosi református egyházközségben vasárnap délelőtt 10 órától lesz istentisztelet.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu