Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. szeptember 18., 02.36
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Egyházaink hírei

Írta: (onlinejelen)
2021. június 10., 16.11 Csütörtök

„Az Úr teszi alacsonnyá a magas fát, és magassá az alacsonyt”

(Páduai Szent Antal)

 

Főpásztori látogatás

Pál József Csaba megyéspüspök június 13-án megkezdi idei püspöki vizitációját, amelynek keretében az év folyamán 4 Temes megyei és 7 Arad megyei plébániát keres fel. A látogatás alkalmával a Főpásztor találkozik az egyháztanács tagjaival, a fiatalokkal, a gyermekekkel, a plébánia munkatársaival, a testvéregyházak lelkipásztoraival, valamint a különféle egyesületek képviselőivel és felkeres egyet a plébánia filiái közül. A vizitáció első állomása a borosjenői egyházközség, amelyet június 13-án és 14-én keres fel a Főpásztor. A vizitációt megnyitó szentmise a plébániához tartozó Csermő római katolikus templomában június 13-án, vasárnap 17.30 órakor kezdődik, amelynek keretében Pál József Csaba megyéspüspök megáldja az elmúlt hónapokban felújított templomot. A szentmisén a közösség nevében Gál Vilmos plébános üdvözli a megyéspüspököt.

A vizitáció következő állomása a pankotai egyházközség, amelyet június 15-én és 16-án keres fel a Főpásztor. Az ünnepi szentmise a helyi templomban június 15-én, szerdán 17.30 órakor kezdődik. Itt Pál József Csaba megyéspüspököt Ciuraru János helyi plébános fogadja. Ezt követően, június 17-én és 18-án a Főpásztor a buziásfürdői plébániát keresi fel.

 

Online nemzetközi konferencia

Június 9–12. között a Világiak, a Család és az Élet dikasztériuma képviselői közreműködésével nemzetközi találkozóra kerül sor internetes kommunikációs felület segítségével. A konferencia témája az Amoris laetitia Családév – Stratégiák Ferenc pápa apostoli buzdításának végrehajtására. A rendezvényen részt vesz Pál József Csaba megyéspüspök.

 

 

Hálaadó szentmise

A gyulafehérvári főszékesegyházban 1981. június 21-én dr. Jakab Antal püspök pappá szentelte Pál József Csaba megyéspüspököt és Sima Mihai krassócsörgői plébánost. Az évforduló alkalmából a Főpásztor és a krassócsörgői plébános június 21-én, hétfőn a máriaradnai bazilikában a 11 órakor kezdődő hálaadó szentmise keretében köszönik meg a Jóistennek ezt a 40 évet és imádkoznak mindazokért, akik ez idő alatt Isten Országának építésében őket támogatták. A szentmisét magyar, román, német és horvát nyelven mutatják be.

 

 

Arad

 

Az arad-belvárosi római katolikus templomban június 13-án, vasárnap tartják a templombúcsút vasárnapi miserenddel. Az ünnepélyes magyar nyelvű búcsúi szentmise 19 órakor kezdődik. Előtte 18.30 órakor liliomszentelés és a gyermekek megáldása. Csütörtökön az esti szentmise után énekes vesperást végeznek a templomban. Ezúton szeretnénk tudatni a hívekkel, hogy a templom Rózsafüzér Társulatába új tagok jelentkezését várják, jöhetnek fiatalok is. Jelentkezni a plébániairodán lehet.

 

Az arad-ségai Kis Szent Teréz-plébániatemplomban vasárnap, évközi 11. vasárnap 8.30 órakor magyar nyelven szentmise, 11.30 órakor magyar nyelven szentmise, 12.30 órakor román nyelven szentmise, 10 órakor szentmise Tornyán. Az egyházközségben megkeresztelték Hanyetz Éva-Máriát, Bostan Éva-Máriát, Bostan Ádám-Cristiánt és Bostan Paul-Andrást. Házasságot kötött Hanyetz Gilbert-János és Roșu Andra-Florina.

 

Az újaradi római katolikus templomban június 12-én, szombaton 8 órakor istentisztelet. 16 órakor megkeresztelik Goldschmidt Róbert-Juliánt. Június 13-án, vasárnap 9 órakor magyar nyelvű, 10 órakor német nyelvű szentmise. 13 órakor istentisztelet Angyalkúton.

 

Az arad-mikelakai római katolikus egyházközségben vasárnap Öthalmon 8, Mikelakán 9.30 órától román, 10.45 órától magyar nyelvű szentmisét celebrálnak.

 

A pécskai római katolikus egyházközségben elhunyt Hegyes János (82).

 

Gyorokon ma 18 órától szentmisét tartanak Jézus szíve tiszteletére.

 

Az arad-belvárosi református gyülekezetben vasárnap 10, illetve 18 órakor kezdődnek az istentiszteletek, a kettő között 15 órától istentisztelet a majláthfalvi gyülekezetben.

 

Az arad-gáji református gyülekezetben vasárnap 10, illetve 18 órától kezdődik az istentisztelet.

 

A nagyzerindi református templomban ma 10 órától kezdődik a helybeli Tabajdi Károly Általános Iskola ballagási ünnepsége.

 

A borosjenői református egyházközséghez tartozó Pankotán vasárnap 8.30, Borosjenőn 9.45, Ágyán 11.30, Csermőn 15 órakor kezdődik az istentisztelet.

 

Az aradi evangélikus-lutheránus gyülekezetben vasárnap 10 órától magyar, 11.30 órától német, csütörtökön 18 órától bibliaóra, szombaton 10.30 órától vallásóra kezdődik.

 

A fazekasvarsándi evangélikus-lutheránus gyülekezetben pénteken 19 órától ifjúsági óra, szombaton 11 órától kátéóra, vasárnap 11 órától istentisztelet kezdődik.

 

A simonyifalvi evangélikus-lutheránus gyülekezetben pénteken 16 órától tiniklub, szombaton 11 órától vallásóra, vasárnap 10 órától istentisztelet Simonyifalván, 15 órától Apatelken, 17 órától Pankotán.

 

Az arad-belvárosi baptista gyülekezet közössége vasárnap 17 órától a kisszentmiklósi Reménység gyülekezetben tartja meg alkalmi istentiszteletét.

 

 

Hunyad

 

A dévai római katolikus egyházközségben vasárnap, június 13-án tartják a Szent Antal-templom búcsúünnepét, illetve a tanévzáró szentmisét. Délután 18 órától a Bojtorján együttes tart jótékonysági koncertet a Drăgan Muntean Művelődési Központban, a dévai Szent Ferenc Alapítvány javára.

 

A dévai református egyházközségben minden pénteken délután 15 órától kezdődik az elsőéves konfirmándusok felkészítője, 16 órától pedig a vallásórás gyermekeket várják a parókiára. Kedden délután 18 órától folytatódnak a magyar órák. Vasárnap, június 13-án kerül sor a konfirmációra, melyen 12 fiatal tesz hitvallást.

 

A petrozsényi római katolikus egyházközségben ma (pénteken) temetik a 92 éves korában elhunyt Ercsei Gizellát.

 

A szászvárosi református egyházközségben vasárnap reggel 10 órától lesz istentisztelet.

 

A lupényi református templomban szombaton június 12-én, délután 17 órától ökumenikus istentiszteletre kerül sor a Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok keretében. Ez alkalommal ünnepélyesen átadják a helyi magyar közösség ládáját is.

 

 

 

Temes

 

 

A temesvár-józsefvárosi Notre Dame-zárdatemplom búcsúünnepe

Jézus Szentséges Szíve ünnepén, június 11-én, pénteken, a 18 órai kezdettel bemutatott szentmise keretében tartják a temesvár-józsefvárosi Notre Dame-zárdatemplom búcsúünnepét. A szentmise főcelebránsa Váncsa Csaba gyárvárosi segédlelkész.

 

Elsőáldozás az egyházmegyében

A józsefvárosi plébániai közösséghez tartozó gyermekek elsőáldozása a következő program szerint zajlik: június 12-én, szombaton a 11.30 órakor kezdődő szentmise keretében a Notre Dame-zárdatemplomban 21 magyar nemzetiségű gyermek; június 13-án, vasárnap a Notre Dame-zárdatemplomban 9 órakor kezdődő szentmisén 19 román nemzetiségű gyermek; június 19-én, szombaton a józsefvárosi plébániatemplomban a 11.30 órakor kezdődő szentmisén 10 magyar nemzetiségű gyermek; június 19-én, szombaton az újszentesi templomban a 10 órakor és 12 órakor kezdődő szentmisén összesen 21 gyermek lesz elsőáldozó.

 

Ifjúsági programok

- Az Egyházmegyei Ifjúsági Pasztorációs Iroda programjának megfelelően június 17-én, csütörtökön 20 órakor a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban szentségimádást tartanak a fiataloknak.

- A katolikus egyetemisták számára június 15-én, 22-én és 29-én (keddi napokon) 20–21 óra között szentségimádást tartanak. Június 28-án, hétfőn 20–21 óra között Lectio Divina. Helyszín: Temesvár, 1 Decembrie utca 1-es szám.

 

Plébános beiktatása az egyházmegyében

Június 13-án, Páduai Szent Antal napján a lovrini közösség a templombúcsút ünnepli. Ugyanakkor a plébániatemplomban a 11 órakor kezdődő szentmise keretében Balan Cristinel volt belvárosi segédlelkész, újonnan kinevezett plébániai kormányzó beiktatására kerül sor. A szentmisét Dirschl Johann általános helynök celebrálja. A résztvevő híveknek a járványügyi óvintézkedések (szájmaszk viselése, biztonsági távolság) betartása kötelező.

 

Megemlékező szentmise

Június 22-én, kedden a belvárosi Szent Katalin-templomban 7.15 órakor Pál József Csaba megyéspüspök megemlékező szentmisét mutat be a temesvári egyházmegyéből származó Lichtfuss Tibor teológus, professzor, művészettörténész lelki üdvéért születésének 100. évfordulója alkalmából.

 

Találkozó a Püspökségen

Június 24-én, csütörtökön 18.30 órakor Pál József Csaba megyéspüspök a TEKMEK (Temesvári Keresztény Magyar Egyetemisták Közössége) tagjaival találkozik.

 

 

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu