Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. augusztus 13., 06.07

Egyházaink hírei

2021. július 08., 16.46 Csütörtök

„Bár hallgatnátok ma Isten szavára! * Ne legyetek többé keményszívűek!”      

(Zsolt 94, 8ab.)

 

(A közölt programokat a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések betartásával szervezik.)

 

 

Ezüstmisék az egyházmegyében

  • Július 11-én, vasárnap ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját György Zoltán nagyiratosi plébános. A 17 órakor kezdődő jubileumi szentmisén szentbeszédet mond Pál József Csaba megyéspüspök.
  • Augusztus 8-án, vasárnap a resicabányai Havas Boldogasszony plébánia közössége a templombúcsút ünnepli. A 10.30 órakor kezdődő szentmisét Varga János arad-belvárosi kisegítő lelkész mutatja be, aki ezen a napon ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját.

 

Zarándoklatok Máriaradnára

- Kármel-hegyi Boldogasszony ünnepén, július 16-án, pénteken az egyházmegyei kármelita lelkiségi mozgalom képviselői szentmisén vesznek részt a máriaradnai bazilikában. A liturgiát 11 órai kezdettel Laus Nikola püspöki irodaigazgató mutatja be.

- Július 23–25. között a Temesvár III. – erzsébetvárosi plébánia és a  szalvatoriánus rend tagjai gyalogos zarándoklatot szerveznek Máriaradnára. A zarándokok július 23-án, pénteken 10 órakor indulnak az erzsébetvárosi templomból a Gyarmatszőlős, Temesgyarmat, Felsőbencsek, Németremete, Saroltavár, Neudorf útvonalon Máriaradnára. A kegytemplomban július 25-én, vasárnap 11 órakor celebrálnak szentmisét.

- A hagyomány szellemében Szent Anna és Szent Joachim ünnepén, július 26-án, a temesvári hívek közös szentmisén vesznek részt a máriaradnai bazilikában. Az ünnepi liturgia 11 órakor kezdődik.

- Szentatyánk, Ferenc pápa az Amoris laetitia Családév keretében bevezette a „gyökereket őrző” nagyszülők és idősek ünnepnapját, amelyet idén Szent Joachim és Szent Anna liturgikus emléknapjához közel eső dátumon, a hónap negyedik vasárnapján tartanak. Ferenc pápa kérése, hogy f. év július 25-én, vasárnap a plébániákon emlékezzenek meg a nagyszülőkről és az idősekről, a szentmiséken imádkozzanak értük, ha lehetséges, szervezzenek nekik megfelelő lelki programot vagy keressék fel őket otthonaikban. A temesvári egyházmegyében 2021. július 26-án, hétfőn a Szent Anna és Szent Joakim-napi máriaradnai zarándoklat keretében lelki napot szerveznek a nagyszülőknek és időseknek a következő programmal: 10.30 órakor  rózsafüzér a máriaradnai kegytemplomban / gyónási alkalom, 11.00 órakor szentmise, 12.15 órakor keresztúti ájtatosság, 13 órakor ebéd a kolostorban, 14 órakor  A hit megélése, hivatás és küldetés időskorban – Idősödő személyek tanúságtétele a bazilikában, 15 órakor kiscsoportos beszélgetés, 16 órakor a kiscsoportos beszélgetések kiértékelése és záróima a bazilikában.

- Augusztus 2-án, a Porciunkula ünnepén a temesvári egyházmegye területén élő, valamint az időközben külföldre települt német nemzetiségű hívek és leszármazottjaik zarándokolnak a máriaradnai bazilikához. A 11 órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa Pál József Csaba megyéspüspök, szentbeszédet mond Dirschl Mates újaradi plébános.

 

Arad

 

Az arad-belvárposi római katolikus templomban július 11-én, vasárnap 18 órakor tartja titokcseréjét a Rózsafüzér Társulat. Csütörtökön az esti szentmise után énekes vesperást végeznek. Továbbra is hirdetik a kedves híveknek, hogy a templom Rózsafüzér Társulatába új tagok jelentkezését várja, jöhetnek fiatalok is. Jelentkezni a plébániai irodán lehet.

 

Az arad-ségai Kis Szent Teréz-plébániatemplomban vasárnap, évközi 15. vasárnap 8.30 órakor magyar nyelven szentmise, 11.30 órakor magyar nyelven szentmise, 12.30 órakor román nyelven szentmise, 10 órakor szentmise Tornyán

Ezt megelőzően, szombaton, július 10-én bérmálás, melynek során 10.30 órakor Pál József Csaba megyéspüspök szentmisét mutat be, amelyen a bérmálás szentségében részesíti az erre felkészült 24 román nemzetiségű és 15 magyar nemzetiségű fiatalt. Az egyházközségben megkeresztelték Kondrát Adrian- Armint. Elhunytak Boros Sándor (80), Vona Sándor (80) és Harkli Katalin (74).

 

Az újaradi római katolikus templomban július 10-én, szombaton 8 órakor istentisztelet, július 11-én, vasárnap 9 órakor magyar nyelvű szentmise Páter Dunai Ferenc lelki üdvéért, 10 órakor német nyelvű szentmise.

 

Bérmálás

Július 11-én, vasárnap a pécskai templomban a 10 órakor kezdődő szentmise keretében Pál József Csaba megyéspüspök 60 magyar és román nemzetiségű fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A bérmálkozókat Czeglédi Ferenc helyi plébános és Bella Ibolya hittantanár készítette fel a második szentség fogadására.

 

A Szent Donát tiszteletére felszentelt gyoroki római katolikus templomban vasárnap 17 órakor kezdődik az ünnepélyes búcsúi szentmise, ahova szeretettel várják a híveket.

 

Július 25-én, vasárnap a vingai katolikus templomban 10 órakor kezdődő szentmise keretében 15 bolgár, magyar és román nemzetiségű gyermek lesz elsőáldozó. Az elsőáldozásra való felkészítést Mirciov Sebastian helyi plébános irányította.

 

Családos tábor Lippán

Az Egyházmegyei Családpasztorációs Iroda július 30. – augusztus 1. között családos tábort szervez a lippai Caritas-szervezet működtette Jakobus Házban magyar nyelven. A lelki program témája: Ferenc pápa Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdításának gyakorlati megvalósítása a családban. A programot Szilvágyi Zsolt püspöki helynök Temesvár IV. – józsefvárosi plébános és Tari M Böbe schönstatti nővér, családpasztorációs referens vezeti.

 

 

Az arad-belvárosi református templomban pénteken 10 órakor köt házasságot Mester Roland Boda Emíliával, majd megkeresztelik Dominik Ezra nevű gyermeküket. Július 10-én, szombaton a templomban megkeresztelik Szilágyi Róbert Ferenc és Török Noémi, Beatrice Áron nevű gyermekét. A templomban vasárnap az istentiszteletek 10, illetve 18 órakor kezdődnek, csütörtökön 18 órakor bibliaóra. A gyülekezetben elhunyt Tóth János (88).

 

A Mosóczy-telepi református gyülekezetben vasárnap az istentiszteletek 12, illetve 19 órakor kezdődnek, csütörtökön 19 órától bibliaóra.

 

Az arad-gáji református templomban vasárnap 10 órától kezdődik az istentisztelet, 13 órakor köt házasságot Anton János Mammano Valéria Glóriával.

 

A Borosjenői Református Egyházközségben vasárnap Pankotán 8.30,

Borosjenőn 9.45, Ágyán 12 órakor kezdődik az istentisztelet.

 

Az aradi evangélikus-lutheránus gyülekezetben vasárnap 10 órától magyar, 11.30 órától német nyelvű istentiszteletet, csütörtökön 18 órától bibliaórát tartanak. A gyülekezet Facebook-oldalán naponta 10 órától áhítat követhető.

 

A fazekasvarsándi evangélikus-lutheránus templomban szombat 18 órától ifj. Opra István és Ivan Ștumer Mihaela köt házasságot, kérik Isten áldását életükre. Vasárnap 11 órától istentisztelet.

 

Az arad-belvárosi baptista gyülekezet keretében, vasárnap délelőtt –Kisszentmiklóson – 10 órától Szűcs Bettina és Norbert, Olívia nevű kisleányát mutatják be, Isten áldását kérve életére.

 

 

Hunyad

 

A szászvárosi református egyházközségben vasárnap reggel 10 órától lesz istentisztelet.

A tordosi református egyházközségben vasárnap délben 12 órától kezdődik az istentisztelet.

 

 

Krassó-Szörény

 

A krassóvári plébániához tartozó Nermed római katolikus közössége július 25-én, Szent Jakab apostol emléknapján ünnepli a templombúcsút. Az ünnep másnapján, július 26-án, Pál József Csaba megyéspüspök a helyi templomban a 11 órakor kezdődő szentmise keretében 15 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A fiatalok felkészítését Rebegilă Petar helyi plébános irányította.

Pál József Csaba megyéspüspök augusztus 8-án, vasárnap Temesrékáson 37 fiatalt részesít a bérmálás szentségében. A szentmise 10 órakor kezdődik. Ezt megelőzően a Főpásztor augusztus 6-án, pénteken 18 órakor a bérmálkozó fiatalok csoportjával találkozik.

 

 

Temes

Napközi tábor a Temesvár IV., józsefvárosi plébánián

Július folyamán napközi nyári tábort szerveznek a 0–VI. osztályos gyermekeknek a következő program szerint: július 5–9. között román nyelven, július 12–16. között magyar nyelven, naponta 9–13 óra között. A fiatalokat szívesen várják önkéntesnek a szervezők.

 

 

Ifjúsági programok

A katolikus egyetemisták számára július 20-án és 27-én (keddi napokon) 20–21 óra között szentségimádást tartanak. Július 26-án, hétfőn 20–21 óra között Lectio Divina. Helyszín: Temesvár, 1 Decembrie utca 1-es szám.

        

Máriapoli találkozó Kladován

Az idei járványhelyzet miatt a Fokoláre Mozgalom romániai országos nyári Máriapoli találkozóját július 29-31. között, különböző helyszíneken tartják kisebb csoportokban, amelynek tagjai minden nap 19 órakor internetes kommunikációs felületen egymással is találkoznak. A temesvári egyházmegyében a lelki programot az Arad megyei Kladován tartják mintegy 50 résztvevővel. A találkozó július 31-én, szombaton 16 órakor a máriaradnai kegytemplomban szentmisével zárul.

 

Életige találkozó

Augusztus 4-én, szerdán a temesvár-józsefvárosi plébánián 19 órakor online életige találkozót tartanak.

        

Szentségimádás a családokért

A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban minden hónap első csütörtökjén szentségimádást tartanak a családokért. A programnak megfelelően az imára augusztus 5-én 19 órai kezdettel várják a híveket.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu