Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. január 24., 20.19

Elmúlt karácsony ünnepe: találkoztál-e Jézussal?

2020. december 29., 16.01 Kedd / Arad

„Mivel ragaszkodik hozzám, megmentem őt, oltalmazom…”

(Zsoltár 91, 14.)

Karácsonykor a gyermekektől szokták mosolyogva kérdezni a felnőttek: „Mit kaptál ajándékba karácsonyra”? A gyermekek pedig boldogan sorolják az ajándékokat. Honnan ez a szokás, kitől tanultuk, hogy karácsonyra megajándékozzuk szeretteinket? Hát Istentől, aki „Adta az Ő Fiát ajándékba” (Ján. 3, 16.)! Az emberek gyakran beszélnek idegen bolygókon levő intelligens lények utáni kutatásról... a mi Földünk meglátogatott bolygó lett! Jézusban a mi Teremtő Istenünk lépett be e világba, testé inkarnálódott: „Az Ige testé lett közöttünk lakott és mi láttuk az Ő dicsőségét mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét telve kegyelemmel és igazsággal.” Nos, a kérdés: mit kaptál karácsonyra? Valóban, amit Isten akart adni? Isten azzal ajándékozott meg bennünket, amivel mi nem rendelkezünk: élettel, elmúlhatatlan örök élettel! „Mert kegyelemből van üdvösségetek, hit által és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez! (Efézus 2, 8.) Az, hogy magyarnak teremtett és közösségemben énekelhetem: „Csendes éj, szentséges éj...” Isten csodálatos ajándéka. Az ajándékot nem illik visszautasítani, ennél nagyobb sértés nem kell! Az emberek időnként olyan mélyre süllyednek, hogy az Isten meghatározta helyet utasítják vissza! De lesz számonkérés!

Kedves nemzettársaim! Az embert mindig érdekelte a lét eredete: honnan jövünk, merre tartunk, mit hoz a vég? A világmindenség keletkezésére nézve „tudományosnak” mondott ateista vélemény szerint a dolgok hátterében az ősrobbanás áll. Dr. Papp Lajos szívsebész professzor, aradi látogatása alkalmával a baptista gyülekezetben tette fel a kérdést: „Ki látta azt a bizonyosnak mondott ősrobbanást”? A „lezdetben teremtette Isten a mennyet és a földet” Istentől kapott tájékoztatás az emberi nemzedékek számára. Igei „beszámoló a múltról”, ami a hit világába tartozik. A Biblia világosan fogalmaz: „Hit által értjük meg, hogy a VILÁGOKAT (így többes számban) Isten szava alkotta, úgyhogy a nem láthatókból állt elő a látható”! A láthatatlan világról, az élet keletkezéséről csak azt lehet mondani, hogy a Teremtő csodálatos alkotása. A csoda meg éppen attól „csoda”, hogy nincsen rá emberi magyarázat! Magyar nyelvünk szépen fogalmaz, amikor a halál kapuján átlép valaki: „elköltözött az örökkévalóságba”! Polcz Alaine, a híres magyar tanatológus mondta: „A halál az élet természetes része”! Férjének – Mészöly Miklós írónak – halála után a „sírhalmára” azt a sokat mondó feliratot helyezte: „Még csak most kezdődik minden”!

Drága magyar testvéreim! Ha a hit nem párosul cselekedetekkel, önmagában unalmas, halott. A reménység a hívő ember számára az, hogy egy „biztos jövő” hat a jelenre. Fontos annak tudatában élni, hogy Jézus nemcsak a múlt, hogy egy ideig itt volt a földön, nemcsak a jövő, hogy majd valamikor újra eljön, hanem a folytonos jelen, hiszen Ő mondta: „...Én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig”! (Máté 28, 20.) Kedves testvéreim a betlehemi pásztorok Istent dicsőítve tértek vissza szolgálati helyükre, mert látták az angyalok által hirdetett csodát, a világ Megváltóját! Jézus ma nem a betlehemi jászolban, hanem az emberi szívekben szeretne otthonra lelni. Kívánom, hogy a mi népünk is nyissa meg szívét Jézus előtt! Ha ez megtörténik, a mi csodálatos anyanyelvünkön zenghetünk dicséretet az Örökkévaló Istennek a nagy karácsonyi ajándékért! Elkérhetjük Tőle a kegyelmet népünk számára, valamint egy igazi boldogabb új esztendőt!

Bátkai Sándor

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu