Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. december 01., 06.41
https://www.facebook.com/RMDSZ/

Érték és mérték minden ember számára

2020. november 19., 16.58 Csütörtök / Arad

„A bölcsességnek kezdete az Úrnak félelme...!”

(Példab. 9,  10.)

 

Az emberiség – Ádámnak köszönhetően – elbukott, és az elbukott ember viselkedése, lelke, érzelemvilága, világlátása torzult. Az ember bukása miatt a természet is szenved, hiszen átkozott lett a Föld a bűnbeesés után. „Az embernek pedig monda: Mivelhogy hallgattál a te feleséged szavára, és ettél arról a fáról, amelyről azt parancsoltam, hogy ne egyél arról: Átkozott legyen a föld te miattad, fáradságos munkával élj belőle életednek minden napjaiban. Tövist és bogáncskórót teremjen tenéked; s egyed a mezőnek füvét.” (1 Mózes 3, 17–18.) Egy fontos dologról azonban nem szabad megfeledkezni. A természet nem követett el bűnt, így az állatok és növények nem torzultak olyan formában, mint az ember. Nem változott meg az Istenhez való viszonyuk, nem torzult az Istentől való függőségük a bűn szennye miatt. Csak szenvednek a bűn miatt. Tavasz közeledtével a gyümölcsfa nem mondja Istennek: az idén nincs kedvem virágozni, gyümölcsöt teremni; vagy a búzamag: most inkább alszom egy évet a földben... „Hiszen tudjuk, hogy az egész teremtett világ együtt sóhajtozik és együtt vajúdik mind ez ideig.” (Róma 8, 22.).

Az ember felbontotta a természet egyensúlyát. Egyes vélemények szerint az egyre sűrűsödő természeti katasztrófák többségét a klímaváltozás okozza. A Karib-tenger környékén például, amióta van meteorológiai feljegyzés ilyen sok pusztító vihar még nem volt, mint most, 2020-ban. A természettudósok meghúzzák a vészharangot: míg a vályog visszaépül a környezetbe a műanyag javíthatatlanul szennyez, és a rossz folyamat még hosszan sorolható.

Kedves nemzettársaim! A növényeknek szimbolikus üzenetük van számunkra. A felszín felett látható a fa, de táplálékát a láthatatlan gyökerei által kapja. Isten csodálatos teremtési döntése az volt, hogy a Nap kihagyhatatlan szerepet kapjon az élővilágban. A fotoszintézis például olyan biológiai folyamat, melyben a növények a napfény energiáját felhasználva szervetlen anyagból szerves anyagot hoznak létre. Vagy, a fiatal napraforgó-palánták keletről nyugat felé fordulva követik a nap járását, majd éjszaka 180 fokot visszafordulnak kelet felé, hogy pirkadatkor ismét a legjobb pozícióban érje őket a kelő Nap. Nos, a HÍVŐ EMBER is az ÖRÖKKÉVALÓ láthatatlan világából kapja az erőt! Itt viszont a hitnek van kihagyhatatlan szerepe: „…Krisztus lakjék a szívetekben HIT által, a szeretetben meggyökerezve, hogy képesek legyetek felfogni Krisztusnak minden ismeretet meghaladó szeretetét…” (Efézus 4, 17–19.) Vajon, mennyi a hála szívünkben ezért a kimondhatatlan szeretetért? Egy középkori legenda szerint volt két olyan feladattal megbízott angyal, akik az imádságokat továbbították Isten felé. Az egyik, aki a kéréseket továbbította, alig állt a lábán a sok munkától, a másik, akire a hálaimák továbbítása volt bízva egyik kezén meg tudta számolni az igazán hálaimát mondó embereket!

Drága magyar testvéreim! A világunkat félelemben tartó vírus egy olyan személytelen valóság, amely életet adni nem tud, de elvenni igen. A bűn is az élet ellen hat! A személyes, cselekvő hitet jutalmazza Isten békeséggel, nyugalommal! Súlyos tévedés olyan „öncsalásban” élni, hogy nagyanyám templomba járó volt, és imádkozott értem is! Ha nincs folytonos élő kapcsolata valakinek Istennel, napjaink szemétáradata akár depresszióba is sodorhatja őt. A relativizmus világát éljük, amit ma „zűrzavarnak” is nevezhetünk. Ide illik a jeles teológus, John Vesleynek frappáns mondata: „Aki féli az Istent, nem fél semmi mástól, aki nem féli Istent, minden mástól, de leginkább a haláltól fél”! Kedves testvéreim! Jézus életét adta azért, hogy megmentsen a bűn vírusától és az ezzel járó halálfélelemtől. Az Ő személye a legnagyobb érték számunkra, és egyedüli „mértékegység” a hitéletünkre vonatkozóan. Hála és dicsőség Istennek érte.

Bátkai Sándor

 

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu