Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. augusztus 11., 21.53
Gondolatok Magyar Összetartozás Napján (III.)

„Feltámadásunkhoz” összefogás, kitartás szükséges

Írta: Balta János
2020. június 14., 16.21 Vasárnap / Arad

Június 5-i lapszámunkban, a Magyar Összetartozás Napjáról írt helyszíni tudósításunkban azt ígértük: a p. Blénesi Róbert arad-belvárosi római katolikus plébános, minorita házfőnök üdvözlő szavait követően igei köszöntőt mondott római katolikus, református, evangélikus-lutheránus, illetve baptista lelkészek, egyházi elöljárók által megfogalmazott gondolatokra visszatérünk.

 

Jézus Krisztus a legjobb barátom

 

Nt. Jakab István aradi evangélikus-lutheránus lelkész beszédében előrebocsátotta: arról a bizonyos helyről és az ott történt eseményekről sokat beszéltek, ezért elhatároztam: ki se ejtem a nevét. Csupán bizonyságot, tanúságot akarok tenni, hogy én szeretem az Úrjézus Krisztust! Az életem során a leghűségesebb, a legjobb barátomnak tartom, mert magyarnak teremtett és anélkül, hogy megsértenék másokat, anyanyelvű és nemzeti szempontból egyik legnagyobb ajándékával látott el. Az Úrjézus Krisztussal együtt szeretem az igazságot, de gyűlölöm a hamisságot! Mivel a legjobb barátom, sokszor elmondtam neki, mekkora igazságtalanság ért bennünket. Ő nagyon jól, tudja, Ő engedte ezt meg, bár nem ért vele egyet. Őt az igazságtalanság keresztre juttatta, minket is… Fáj az igazságtalanság, de van egy jó hírem, testvérek: Ő nem maradt a sírban, hanem feltámadott. Meg vagyok győződve, hogy lesz feltámadás is, minden tekintetben, Ámen – zárta igei köszöntőjét nt. Jakab István aradi evangélikus-lutheránus lelkipásztor.

 

 

Erőt, szeretetet és józanságot a boldogulásunkhoz

 

Simon András arad-belvárosi baptista lelkipásztor üdvözlő szavait követően elmondta: semmi más bűnöm nincs, mint hogy magyar vagyok, Isten kegyelme erőt adott az őseinknek, hogy évtizedeken, évszázadokon, sőt évezredeken át is megmaradjanak magyarnak, és ne féljenek. Pál apostol is írja Timóteusnak a II. levelében: „Mert nem a félelemnek a lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét”. Tehát nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, ezért meg vagyok győződve, hogy őseink, akikre méltósággal gondolhatunk, visszaemlékezhetünk: nem féltek. A kommunista rendszerben sem, amikor gyermekként az utcán biciklizve, ha megláttuk a rendőrt, futottunk haza, mert az nekünk árthat. Esetleg olyat mondhatunk, amiből baj lehet. Mert a félelem az embert gúzsba köti, a félelem megerőtleníti az embert, odavész minden ereje, bátorsága. Éppen ezért írja Pál apostol Timóteusnak is, hogy ne féljen! Testvéreim, ha bármit is akarunk tenni az előttünk álló években, évtizedekben, ahhoz erőre és bátorságra van szükség. Ha szeretnénk összefogni, Isten adhat hozzá erőt, mert egységben az erő. Ha Isten lelke bátorít bennünket, vannak jó célkitűzéseink, merem remélni, hogy a következő generációk, a gyermekeink és az unokáink is élhetnek szabadon, békességben. Azért, mert Isten adja az erőt, ugyanakkor adja a szeretet lelkét is. Mert bármilyen erős valaki, ha nincs a szívünkben Isten szeretete, akkor nehéz lesz összeférni. Ha mindig úgy gondolom, hogy nekem van igazam, akkor egy idő után egyedül fogok maradni. Szükségem van a testvéreimre, az összefogásra, arra, hogy emberként, Isten teremtményeiként tekintsünk egymásra és ha úgy érezzük, hogy szükségünk van jót tenni, akkor nem kell arra tekinteni: hogy néz ki, milyen a vallása, esetleg hogyan beszél? Inkább arra kell figyelni: van egy hatalmas Úristen, aki egy vérből teremtette az emberiséget. Ő az Úr, a mi Istenünk, Ő adta az erő, a szeretet és a józanság lelkét. Ahhoz, hogy nagy dolgokat tehessünk meg, csak összefogással tehetjük. Kívánom, hogy Isten adjon bölcsességet, és soha ne menjünk fejjel a falnak. Vannak dolgok, amikről azt gondoljuk: jó lenne megtenni, de ha ártana másnak, a magyar testvéreimnek, akkor nem teszem. Kívánok erőt, szeretetet és józanságot, sok-sok erőt, kitartást kívánok mindannyiunknak! – zárta beszédét Simon András arad-belvárosi baptista lelkipásztor.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Bódis Miklós / Vasárnap, 2020. június 14., 17.37 Válaszoljál rá!

Ilyen,hogy "Úrjézus" nincs ! Ilyen van Úr Jézus Krisztus.

2. Ha Simon András tényleg azt mondta,hogy neki semmi más búne nincs,csak az hogy magyar,akkor vagy hazudik vagy nem ismeri saját magát.Ő lenne az egyedüli ember Jézus után,aki ezt elmondhatja magáról.De inkább hajlok afelé hogy ő ezt így babtista prédikátorként nem mondta !

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu