Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. augusztus 09., 03.13

Ferenc pápa megkezdte péteri szolgálatát

2013. március 19., 15.19 Kedd

Ma délelőtt a Vatikánban az új katolikus egyházfő, Ferenc pápa péteri szolgálatának kezdete alkalmából szabadtéri misét tartott.

Ferenc pápa megáldotta a Szent Péter téren összegyűlt mintegy százezer embert, majd kíséretével fél tizenkettő körül visszavonult a Szent Péter-bazilikába, ahol fogadta a beiktatásán megjelent politikai vezetőket, köztük 31 államfőt és 11 miniszterelnököt.

A pápaválasztó bíborosi gyűlés hat napja választotta meg Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost a februárban váratlanul lemondott XVI. Benedek pápa utódjának. Bergoglio az első latin-amerikai bíboros és az első jezsuita, aki a katolikus egyház legmagasabb tisztségébe került.

Ferenc pápa egyszerű fehér miseruhában mutatta be a Szent Péter-bazilika előtt tartott ünnepi szentmisét.

A televíziós kommentárokban elhangzott, hogy ezt az eseményt helytelenül nevezik beiktatásnak, mert nincs olyan földi tekintély, aki a pápát „beiktathatná”. Székfoglalónak sem lehet nevezni, mert Róma püspökének széke a lateráni bazilikában van, ahol Ferenc pápa néhány hét múlva ünnepi szentmisét fog bemutatni.

A keddi esemény helyes megnevezése ezért: Róma püspöke péteri szolgálatának megkezdése.

A pápa először a keleti egyházak pátriárkáival, Szent Péter apostolnak a bazilika főoltára alatti sírjánál imádkozott.

Elővették a még hétfőn az apostol sírjánál elhelyezett pápai jelvényeket, a palliumot és a halászgyűrűt.

A Szent Péter-bazilika teljesen üres volt, csak a bíborosok álltak fehér miseruhában az oltár körül.

A bazilikából a pápa és a bíborosok kivonultak a Szent Péter térre, és a bazilika előtti szabadtéri oltárnál tartottak szentmisét.

Szent József, az egyház védőszentje szolgálatáról beszélt Ferenc pápa péteri szolgálatának megkezdésekor, a Szent Péter-bazilika előtt tartott szentmisén elhangzott beszédében.

Köszönetét fejezte ki, hogy első nyilvános szentmiséjét Szent József, Jézus nevelőapja ünnepén mutathatja be. Emlékeztetett rá, hogy elődje, XVI. Benedek pápa (Joseph Ratzinger) neve napja is e napon van, és kérte, hogy a hívek övezzék imádsággal, szeretettel.

Beszédében az evangéliumi szakaszra utalt, amelyet ősi hagyomány szerint görögül, az evangélium eredeti nyelvén olvasott fel egy görög diakónus. Szent József feladata az volt – mondta –, hogy „kusztosz” (védelmező) legyen, védje, oltalmazza Máriát és Jézust. Ez kiterjed az egész egyházra, őrzi és védelmezi Krisztus misztikus testét, az egyházat, amelynek a Szent Szűz az előképe.

Szent József alázattal, csendben, teljes hűséggel gyakorolta a rá bízott feladatot, Mária és Jézus védelmezését akkor is, amikor nem értett meg mindent – hangsúlyozta a pápa. Törődéssel és szeretettel kísérte őket a betlehemi születés, a zaklatások, az egyiptomi menekülés idején, Jézus eltűnésekor és megtalálásakor a jeruzsálemi templomban, a názáreti házban eltöltött évek alatt, amikor fiát az ácsmesterségre megtanította. Szent Józsefben azt a példát kell látni, hogy miként válaszolhatunk Isten hívására: készségesen, nyitottsággal – mondta.

„Nem ember által épített házat akar az Úr, hanem maga építi a házat élő kövekből, a Szentlélek segítségével” – jelentette ki tapssal többször megszakított szentbeszédében.

„Legyünk figyelemmel az egész teremtett világra, a környezetre és minden élőlényre, különösen az elesettekre, a szegényekre” – folytatta.

A hatalom mindig szolgálat, a pápa szolgálata, hogy megőrizze Isten népét – mondta a katolikus egyházfő.

Arra kérte a világ gazdasági és politikai vezetőit, hogy ők is legyenek a teremtett világ őrzői.

„Mindent az ember őrzésére bíztak. Ha az ember nélkülözi ezt a felelősséget, nem törődik a teremtett világgal és testvéreivel, akkor a pusztítás kerül előtérbe. Sajnos minden korszakban vannak olyan emberek, mint Heródes, akik az ember arcát lerombolják, eltorzítják. Nem szabad megengedni, hogy a pusztítás és a halál erői fenyegessék a világot. De ahhoz, hogy az ember a világot megoltalmazza, saját szívét is meg kell tisztítania. A gyűlölet, a gőg és az irigység beszennyezi az életet” – mondta a pápa.

Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad félni a jóságtól és a gyengédségtől. Hozzátette: csak aki szeretettel és gyöngédséggel szolgál, az tud megőrizni. Hangsúlyozta, hogy a gyengédség nem a gyengeség, éppen ellenkezőleg, az erős lélek jele.

„Csak aki szeretettel szolgál, az tud védelmezni” – hangsúlyozta péteri szolgálatának megkezdésekor elmondott szentbeszédében Ferenc pápa.

(hirado.hu/MTI)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu