Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. július 31., 02.18

Isten ígéreteire hagyatkozva

Írta: Balta János
2008. június 05., 20.00 Csütörtök

Szász Zoltán református lelkipásztor közel két éve szolgálja a pankotai közösséget, ahova a Temesvár-Belvárosi gyülekezetben eltöltött háromévi segédlelkészi szolgálatot követően érkezett a családjával együtt.

Nagyvárosból érkezve, hogyan sikerült a pankotai viszonyokhoz alkalmazkodniuk?
– Igét hirdetni ugyanúgy kell kevésnek is, mint több száznak. Isten előtt nemcsak a tömegek felé való szolgálat a fontos. Az első pünkösd után a Szentírásban az van, hogy egy több ezres megtérés után Isten elküldi Fülöp nevű tanítványát, hogy egyetlen embert szólítson meg. aki éppen Istent keresi azáltal, hogy olvassa, de nem érti a Szentírás egyik tekercsét olvasva. Nem kis dolog, hogy Fülöp engedelmeskedik és az az ember, egy etióp néger pénzügyminiszter, megismeri egy tanítvány engedelmessége nyomán Jézus Krisztust a Megváltót. Fülöp méltatlankodhatott volna, hogy de hát Uram Péter szolgálata nyomán háromezren én meg csak egy embernek szolgáljak és ráadásul az sem a fajtámból való. De nem ezt tette! E példa nyomán el is nevezte valaki az ilyen „egyember szolgálatot” Fülöp szolgálatnak. Egy középkori katolikus szent szerint egy ember is nagy püspökség. Ez igaz családra, gyülekezetre és minden ránk bízottra akár. Nos szeretnék a kevésen is hű lenni.

Mivel kis létszámú, öregedő gyülekezetet szolgál, nem számíthat jelentős egyházfenntartói hozzájárulásra. Ilyen feltételek között hogyan biztosíthat egy fiatal lelkész a családjának elfogadható életszínvonalat?
– Amikor a teológiára felvételiztem, nagyjából tisztában voltam, mire hívott el Isten. Nem voltak olyan illúzióim, hogy a lelkészi hivatás anyagi vonzattal párosulna, még ha sokak szemében így van is. Természetesen, a Temesvár-Belvárosi gyülekezet anyagi lehetőségei, illetve a helybeli között lévő hatalmas különbség miatt bármilyen összehasonlítás értelmetlen lenne. Feleségem egy éve a számunkra megítélt kongrua jóvoltából kántori alkalmazásban van, tehát havonta biztosítva van a minimálbére. Örömmel vallhatom meg, hogy a mi Istenünk nagyon gazdag. Tapasztalatból vallom, hogy ha Isten akar valamit, akkor arra pénzt is ad, amennyi szükséges. A pénzkérdés is hitkérdés kell legyen. A híveknél azt tapasztaltam, hogy amint Isten dolgait közelebbről megismerik, azokat gyakorolják, az adakozásra is hajlamosabbakká válnak. Jó látni azt, ha az emberek megértik, hogy ők nem a pénzükért kellenek az egyházban, hanem azért, hogy bűnbocsánatra és üdvösségre leljenek. Ha ezt megértik akkor már semmi sem drágább nekik.

Milyen általános gondokkal küszködnek a hívei?
– Nem csak a reformátusoknak, általában a helybeli magyaroknak is legsúlyosabb gondjuk a közösség elöregedése és az ebből fakadó a jövőkép hiány. Én közel két éve szolgálom őket, de még nem kereszteltem itt egyetlen gyermeket sem, noha tavaly 9 hívünket temettünk el. Az elődöm is közel 7 évig szolgált itt, de csupán 1-2 keresztelést ért meg.

A meglévő kevés fiatalsággal nem lehetne-e valamilyen jövőépítő programot elkezdeni? Hányan látogatják rendszeresen a templomot?
– Tulajdonképpen elkezdtük a programot, hiszen a feleségem a hitoktatás mellett a fakultatív magyar oktatást is elvállalta, hogy magyar kultúrát ismerő hívek nevelkedjenek. A vasárnap délelőtti istentiszteletek alkalmával 20-30 ember látogatja a templomot. A vasárnap délutánit és a bibliaórát kb. 8-10, és ezek az alkalmak nagyon családiasak, mert a bevezető igemagyarázat után elmondhatják a testvérek, hogy mit kaptak az igéből. Lehetőség van a kérdésfeltevésre is. A május első vasárnapján megtartott konfirmáció alkalmával azonban annyian voltak, mint karácsonykor. A konfirmándusok rokonai közül sok román is jelen volt, ezért fontosnak tartottam az igét tolmácsolni nekik is.

 Ha románul is igényelnék az igehirdetést, eleget tenne-e a kérésnek?
– Természetesen. Volt ilyen nagyon sokszor, hiszen Temesváron bevett szokásom volt, többnyire temetéseken. Pankotán is elmondom temetéseken az ige üzenetét románul. Pál azt mondja, hogy Isten igéje nincs bilincsbe verve. Mi miért tennénk rá nyelvbilincset? Amúgy ez reformátori elv, hogy mindenki megértse számára érthető módon hirdetett Igét. Annyira szeretem magyar népem nem tehetem, hogy ne szólítsam meg a magyarul nem értőt is az igével. Egyik lelki mesterem arra tanított, az igazán az enyém amit továbbadok. Akkor igazán a mienk az örömhír is, ha azt akár a románokkal is, örömmel megosztjuk.

 Két év elég idő ahhoz, hogy valaki megismerjen egy települést, egy közösséget. Az önök életében megállónak, esetleg végállomásnak tekinthető-e Pankota?
– Erre nem tudok igennel vagy nemmel válaszolni. Hiszem, hogy a kellő időben erre is adatik látás. Eddigi életem fontos döntéseire mindig Isten vezetett rá. Amúgy áprilisban megválasztott lelkészének a gyülekezetés így lelkészi beiktatásom a közeljövőben várható. Soha nem kergettem illúziókat, Böjte Csaba atya dévai gyermekmissziójában is szolgáltam ezelőtt tizenkét éve, ahol többször megesett, hogy nem tudtuk, mit reggelizünk másnap. Isten azonban mindig kirendelte, ezért a további sorsunkat is az Ő vezetésére bízom.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Bíró István Feketegyarmat / Szerda, 2008. június 11., 10.04 Válaszoljál rá!

Csak hogy ebből a szemszögből is lehet olvasni a Ny J-ben, vagyis Isten ügyét előrevivők oldaláról. Isten áldja meg munkáját Zoltán testvér és várjuk, hogy szolgáljon Gyarmaton is.

Hozzászólt: Botos Csaba / Hétfõ, 2008. június 09., 20.10 Válaszoljál rá!

Örömmel olvastam a bizonyságtételt. Ne add fel, úgy ahogyan a korábban ott szolgált Szilágyi Sándor sem adta fel. Áldjon meg az Ábrahám Istene kedves Zoltán. Botos Csaba Somosd

Hozzászólt: Bódis Miklós / Szombat, 2008. június 07., 10.48 Válaszoljál rá!

Örömmel tölt el ez a bizonyságtétel !

Hozzászólt: István / Szombat, 2008. június 07., 08.27 Válaszoljál rá!

Isten áldása legyen munkáján kedves Zoltán lp.testvér.
BI Gyuláról

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu