Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 16., 16.43

Jézus van-e szívünk trónján?

2014. október 31., 18.06 Péntek

Mindennél jobban őrizd a szívedet, mert onnan indul ki az élet.”.

                                                                                           (Péld., 4, 23)

Sok ember véli úgy, hogy a szív csak egy izomtömeg, amely voltaképpen nem tesz mást, mint folyamatosan és ritmikusan pumpálja testünkbe a vért. De tényleg csak ennyiről lenne szó? Csak a vérkeringés fenntartása miatt mondja azt Isten, hogy minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet?

Dr. Papp Lajos szívsebész professzor aradi látogatása alkalmával színes előadáson érzékeltette, hogy a szív biológiai feladata mellett számos lelki folyamatban játszik jelentős szerepet. Szinte nincs olyan emberi érzés, amit ne hoznánk kapcsolatba a szívünkkel. Félelmünkben például összeszorul. Ha izgulunk, a torkunkban dobog, míg a váratlan hír szíven üt. A fájdalom szívbemarkoló lehet, a kellemes élmény viszont szívderítő, de ismerünk szívfacsaró történeteket is. Vannak, akik összetörik szívünket, mások éppenséggel benne laknak, vagy haláluk után is ott élnek tovább. Akit megszeretünk, szívünkbe zárjuk. Bizonyos dolgokat szívvel-lélekkel teszünk. Néha annyira sajnálunk valakit, hogy megszakad érte a szívünk. Akadnak, akiket lágy, nyíltszívűnek mondanak, másokat szívtelennek, kőszívűnek. Ifjúkorban a szerelem lángra lobbantja a szívet, a szerelmesek gyakran „szívem”-nek szólítják egymást. Megtörténik, hogy valaki a másik szívébe gázol, és ettől úgy érzi magát az ember, hogy menten megszakad a szíve. Úgy tűnik, hogy ajtaja is van a szívnek, mert hol kinyitjuk, hol bezárjuk, sőt út is vezet a szívhez. Csodálatos az anyai szív, amely 9 hónapon át együtt ver gyermekével; az első hang, amit az ember füle észlel, a szívdobogás egyenletes ritmusa.

A felsorolás nem teljes, de ahhoz elegendő, hogy megállapítsuk: szívünk nem csupán egy szerv, annál sokkal több. Abban a pillanatban, amikor utolsót dobban, e földi életünk végére érünk, addig viszont egyetlen pillanatig sem pihen, minden percben legalább 72-őt ver. Egyszer mindenki számára eljön az utolsó dobbanás pillanata. A nagy kérdés: addig mit teszünk szívünkkel, kinek nyitjuk meg? Sajnos, a sok szép dolog mellett a szívet a Gonosz is hatalmába tudja keríteni. Ezért fogalmaz Jeremiás próféta keményen: „Csalárdabb a szív mindennél, és gonosz az; kicsoda ismerhetné azt? Én, az Úr vagyok az, aki a szívet fürkészem, és a veséket vizsgálom, hogy megfizessek kinek-kinek az ő útjai szerint és cselekedeteinek gyümölcse szerint.” (Jer. 17, 9-10).

Drága magyar nemzettársaim! A hatalmas Isten kezében van az egész teremtett világ. Alapvető fontosságú, hogy tudomásul vegyük ezt a tényt. Nem azért kel fel a Nap reggel, mert a kakas kukorékol. Mi piciny porszemek vagyunk a lét hatalmas tengerében. Az élet törvényeit Isten határozza meg. Egy fontos feladatunk van: bele kell simulnunk a Teremtő Isten világmegváltó nagy tervébe. Tudomásul kell vennünk, hogy szeretet nélkül nem lehet élni. Jézus Krisztus figyelmeztetése szerint az utolsó idők egyik fontos jele, hogy a szeretet sokakban meghidegül. Csak azt szeretjük, akiről azt gondoljuk, hogy kiérdemelte. Nincs fülünk meghallani a szív kétségbeejtő segélykiáltását. Szeretet nélkül legdrágább kincsünket, a szívünket tesszük tönkre, és ha nincs ami hajtsa, a „szerkezet” egyszer csak megáll. Jézus Krisztus, a szeretet ősforrása szívünkbe kíván költözni, de nem tör be erőszakkal. Ő csendben kinn áll és ajtónyitásra vár. De az ajtót csak mi nyithatjuk meg, mert kilincs csak szívünk ajtajának belső részén van, amihez egyedül csak mi férünk hozzá. „Íme, az ajtó előtt állok és zörgetek. Ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és vele vacsorálok és ő énvelem.” (Jel.3, 20)

Most, az elhunyt szeretteinkre való emlékezés napjaiban fokozottabban érezzük múlandó voltunkat. Minden földi dolog itt marad. Ha Jézusnak adtuk át szívünk trónját, Ő kísér át az örök üdvösségbe. Legyen ezért mindannyiunk imádsága: „Új szívet adj, Uram énnekem, új szívet adj én Istenem, amely csupán csak Te érted ég, Véled jár szüntelen… nyájas, vidám, szelíd, jó szívet, mely Jézusom, a Te lakhelyed, hol egyedül a Te hangod szól, mely Véled van tele, csak Véled van tele.”

 

Bátkai Sándor

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu