Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. január 24., 10.36

Kiskarácsony, nagykarácsony

Írta: Sipos Enikő
2013. december 26., 19.53 Csütörtök / Temes

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint régen kiskarácsonynak az új esztendő első napját nevezték, míg a nagykarácsony elnevezés december 25-re utalt. 

A közismert és közkedvelt dalszöveg ezúttal igencsak találó, hiszen két ünnep között vagyunk: karácsony után, de még az évváltás előtt. Ugyanakkor a címben idézett dalszöveg arra is utal, hogy az alábbiakban kicsik és nagyok karácsonyából villan fel egy-egy kép.

És hogy a felsorolásnál maradjunk, a kicsik karácsonya mindig örömtelibb, nagyobb izgalom és előkészület övezi, mint a nagyokét. Ők azok, akik teljes szívvel vesznek részt az ünnepen, hetekkel korábban elkezdik tanulni az énekeket, verseket, a betlehemes játékban rájuk osztott kisebb-nagyobb szerepet, és évről évre csillogó szemmel hirdetik a közösségnek: a kis Jézus megszületett, örvendjünk…

A temesvári magyar baptista gyülekezetben is a gyermekek karácsonyváró szolgálata nyitotta meg december 24-én az ünnepet. A zenés-verses összeállítás mellett a kis és nagy csoport tagjai Lev Tolsztoj Panov apó különös napja című színdarabját mutatták be, amelyben a főhős, a jólelkű öreg cipészmester magányos karácsony estéje válik az Istennel való igazi találkozássá.

December 25-én a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban ft. Szilvágyi Zsolt irányításával mintegy harminc gyermek és fiatal készült pásztorjátékkal és karácsonyi versekkel az ünnep köszöntésére. Előadásukban megelevenedett és időszerűvé vált a kétezer éves bibliai történet, amelynek szépsége elsősorban abban rejlik, hogy gyermekek hirdetik az isteni Kisded születését.

A Szent György székesegyházban a szentesti éjféli misét Excellenciás Roos Márton megyés püspök celebrálta. – Jézus személyében Isten saját fiát küldte el, a legértékesebbet, akit csak tudott, hogy teljes életet adjon az embernek – fogalmazott bevezetőjében a Főpásztor.

Magyar, román és német nyelven elhangzott szentbeszédében a zimándújfalui születésű és jelenleg Rómában tanuló ft. Bakó László diakónus Jézus születésének körülményein át világított rá napjaink karácsonyára. – A betlehemes játékok szövegében a szállást kereső Máriát és Józsefet különböző indokkal utasítják el az emberek. Ezekből kettőt idézek fel: nincs több hely a házban, illetve túl szegények, nem tudják megfizetni a szállást. Jézus egyszerű körülmények között született, és egyszerű, mondhatnánk, szegény emberek vették körül. Ez a bibliai kép nem csupán az anyagi szegénységre, hanem a lelki alázatra is utal. Mi is akkor tudjuk igazán befogadni a Kisdedet, ha lélekben kiüresítjük magunkat – mondotta ft. Bakó László diakónus.

A Máltai Segélyszolgálat temesvári idősek szociális otthonának kápolnájában december 26-án délelőtt ft. Máthé Lajos újszentesi lelkipásztor mutatott be szentmisét. A karácsonyt megelőző hetekben, napokban az otthon lakói sok vendéget fogadtak, szinte naponta érkezett jókívánsággal, pásztorjátékkal, kolindával egy-egy csoport óvodás, tanuló vagy egyetemista fiatal. És noha ilyenkor mindig ajándék is jutott a kicsiknek és nagyoknak, az igazi ünnepet az együtt töltött idő, a közösen énekelt karácsonyi dalok jelentették, amelyek által régi emlékek elevenedtek meg.

Végezetül néhány sor erejéig idézzük Ady Endre Karácsonycímű versét: „De jó volna játszadozó / Gyermek lenni. / Igaz hittel, gyermek szívvel / A világgal / Kibékülni, / Szeretetben üdvözülni. (...) Karácsonyi rege / Ha valóra válna, / Igazi boldogság / Szállna a világra”.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu