Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 16.09
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Lelkészértekezlet Resicabányán

Írta: · Makay Botond
2009. március 12., 19.00 Csütörtök / Krassó-Szörény

Szűcs András Ottó a Temesvári Református Egyházmegye lelkészértekezleti elnöke az idei első negyedévi értekezletre dr. Zabán Bálint Károly Belfastban doktorált ifjú tudóst, Nagyvárad-velencei segédlelkészt hívta meg előadóul.

Dr. Zabán Bálint az ószövetségi tudományok újdonsült doktora az igehirdetés szolgálatát is vállalva a Nehémiás 1,1-4 alapján prédikált, mivel Kálvin egyik kedvelt s műveiben sokszor jelentkező szentíró üzenetei lelhetők föl a nagy reformátor munkáiban.

A dolgozat címe: Kálvin János egyházképe (1509-1564), azaz hogyan és miért képzelte a nagy reformátor az egyházat úgy, ahogyan az az előadásból szerre-sorra kiderült.

A lelkipásztorok többé-kevésbé idegenkednek az elméleti teológiai előadásoktól azok merevsége, száraz volta, nehezen érthetősége miatt. Zabán doktor előadása olyan eleven, rendszeres, könnyed, gördülékeny, világos, lendületes, illetve szívvel-lélekkel és meggyőződéssel szóló volt, hogy azt az a néhány, értekezleten résztvevő gyülekezeti tag is úgy hallgatta és élvezte, mintha teológiát végeztek volna, illetve sajnálhatja az, aki ezt az egyébiránt nem rövid előadást nem hallotta.

A lelkészi kar javarésze sajnálja, hogy a pár évvel ezelőtt Zsombolyáról Belfastba tanulmányi útra kiment lelkész nem ebbe az egyházmegyébe került. Olyan vélemény is elhangzott, hogy ennek a fiatalembernek mindenképp egyetemi katedra dukálna, nem pedig egy segédlelkészi hely.

Dr. Zabán Bálinttól – magánbeszélgetés során – azt is megtudtuk, hogy Tildy Zoltán egykori magyar köztársasági elnök belfasti tanulmányainak emlékére az ottani egyházközség számára úrvacsorai kelyhet, illetve templomi klenodiumokat ajándékozott.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: molnár edit / Csütörtök, 2012. január 19., 11.05 Válaszoljál rá!

Aki szeretné hallani Bálintot,minden vasárnap meghallgathatja a kisszántói református templomban,ugyanis a kisszántói református egyházunknak ő a lelkipásztora!!

Hozzászólt: Ilona János / Hétfõ, 2009. március 23., 12.41 Válaszoljál rá!

Értem.
Ha megérjük, ott leszünk!

Hozzászólt: Bea / Hétfõ, 2009. március 23., 10.47 Válaszoljál rá!

Sajnos nem .Erre nincs bocsánat, tudom, de elég szétszórt lett az osztály, sokan külföldön vannak.Viszont az internet segítségével tartjuk a kapcsolatot.Megígérjük,a 15 évesre meghívjuk önt, és minden kedves volt tanárunkat.

Hozzászólt: Ilona János / Szombat, 2009. március 21., 09.58 Válaszoljál rá!

Lányok, 2007-ben szerveztetek 10 éves osztálytalálkozót?
Mert ha igen, arról sajnos nem szereztem tudomást.
Kár, mert szívesen elmentem volna.

Hozzászólt: Bea / Szombat, 2009. március 21., 09.01 Válaszoljál rá!

Mi lányok, nagyon büszkék vagyunk rad, és köszönjük a gondosan elkészített latin házikat,és önkéntes feleléseket, amikkel sokszor kihúztál minket a pácból.Mindig tudtuk, hogy pap leszel,mivel az unalmasabb órákat, te érdekessé tetted, a padban elrejtett Biblia olvasással. Sok sikert és, kitartást,a volt osztálytársnőid.

Hozzászólt: Ilona János / Vasárnap, 2009. március 15., 14.59 Válaszoljál rá!

Pontos életrajzzal nem tudok szolgálni, de néhány apróságot elmondhatok Bálintról. Utólagos engedelmével.

1997-ben végzett az aradi Csiky Gergely Iskolacsoportban. Eminens tanulóként, filológia szakon, osztályában az egyedüli fiúként!

Kilencedikes korától érettségiig tanítottam számítástechnikára.
Az első hónapokban észre sem lehetett venni, hangját sem lehetett hallani, annyira csöndes és szerény volt.
Szerénysége, nyugalma, alázata később sem változott, de az évek elteltével egyre jobban megnyílt, érdeklődni, kérdezni kezdett.

A tizedik, vagy tizenegyedik osztály utáni nyári vakációban jutott el először a Lesi-tó melletti Mahanaim keresztyén táborba (egész pontosan az amerikai-angol nyelvtáborba), ahol néhai Visky Feri bácsi előadásai, a napi csöndességek és a vidám, felszabadult közösség mély nyomot hagytak benne.

Az iskola után következett a teológia és annak elvégzése után, ösztöndíjasként, Észak-Írország, Belfast, a szellemi kiteljesedés és a doktorátusi dolgozat létrehozásának időszaka.

Az Arad-mosóczy telepi református templomban is többször hallhattuk őt igét hirdetni. A cikkben említett jelzők – eleven, rendszerezett, könnyed, gördülékeny, világos, lendületes, szívvel-lélekkel és meggyőződéssel teli – teljes mértékben érvényesek voltak azokra is. Öröm volt részt venni azokon az alkalmakon.

Hát, dióhéjban ennyi.
Bízom benne, hogy Aradon, Temesváron és minél több helyen, minél többször halljuk majd őt előadáson, igehirdetésen.

Hozzászólt: msg / Csütörtök, 2009. március 12., 22.06 Válaszoljál rá!

Egy rovid eletrajz nem artott volna.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu