Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. július 04., 21.27
Pál József Csaba megyés püspök Mosóczy-telepen

Magasztos szentbeszéd, lélekemelő szentmise

Írta: Balta János
2019. november 05., 17.48 Kedd / Arad

November 4-én, hétfőn délelőtt a Mosóczy-telepi római katolikus egyházközségbe érkezett vizitációba Pál József Csaba megyés püspök. A főpásztor 11.30 órától szentmisét celebrált az egyházközséghez tartozó Szilvástelepen. Ebéd után, 14.30 órától Mosóczy-telepen találkozott az egyháztanács tagjaival, 15.30 órától a Rózsafüzér-társulat tagjaival, 16 órától elbeszélgetett az egyházközség munkatársaival, 16.45 órától találkozott a gyermekekkel.

A 17.30 órától kezdődött ünnepélyes szentmisére a feszület nyomában 18 pap vonult be a főpásztor előtt.

A főpásztort házigazdaként ft. Kalapis Damián plébános köszöntötte, kiemelve: a püspök úr Jézus nevében jött meglátogatni a magyar, román, bolgár és német nemzetiségű híveket, akik a plébánosukkal együtt sok szeretettel várták. A főpásztornak jó egészséget kívánt, a Jóisten éltesse sokáig erőben, egészségben és bármikor nagy szeretettel várják vissza. Az egyháztanács és a hívek nevében Kiss Anna nyugalmazott pedagógus köszöntötte a főpásztort, majd a hívek átadták az ajándékaikat: Ferenc pápát ábrázoló portrét, díszes babát és virágokat.

Pál József Csaba megyés püspök megköszönte a szívélyes fogadtatást és az ajándékokat, ismertette a napi programját, majd kifejtette: a látottak alapján megállapíthatja, hogy az egyházmegyének ez a plébániája élő közösséget képez, örömmel hallgatta a fiatalok lelkes énekét, ami a templomot megtöltő híveket is magával ragadta, ezért mindenkinek megköszönte a közösségért kifejtett munkáját. Miután köszönetét és elismerését románul is megismételte, a szentmise elején örömének adott hangot, amiért ft. és ns. Király Árpád főesperessel és ft. Szilvágyi Zsolt püspöki helynökkel ilyen sok paptestvérrel együtt vehet részt a szentmisén.

Az evangéliumból a paptestvérek olvastak fel magyar, román, német és bolgár nyelven.

Szentbeszédében a főpásztor kiemelte Isten dicsérésének a fontosságát a keresztény közösségekben. Mert Szent Pál apostol is bárhová ment, mindenhol keresztény közösségeket hozott létre. E közösségeket akkor is szerette, amikor börtönbe került, hozzájuk írja a rómaiakhoz intézett leveleit. Egyikben éppen azt írja: senki ne becsülje magát a kelleténél többre. Tehát nagyon fontos, hogy se túl, se alá ne becsüljük magunkat, mert ugyanúgy értékeljük az embertársainkat is. Erre igen jó példával szolgált Ferenc pápa, akit a megválasztása után megkérdeztek: ki ő tulajdonképpen? Erre csak annyit válaszolt: én egy bűnös ember vagyok. Ez a felismerés alátámasztja az Isten iránti hűségét, szolgáló szándékát.

Ha egy közösségben megvan a hajlam, hogy együtt Istenre figyeljenek, Jézus legyen a központban, az a közösség bizonyára életképes marad.

A szentmise végén ft. Kalapis Damián plébános megköszönte a lélekemelő szentbeszédet a főpásztornak, a paptestvéreknek a részvételt, a híveknek a jelenlétet. A főpásztori szentmise magasztos hangulatban zárult, aminek az ünnepélyességét emelték a Bakó Antal kántor felkészítette és vezette Schola Sanct Iosephi Aradiensis templomkórus pallérozott énekei.

Pál József Csaba megyés püspök 18.30 órától találkozott a fiatalokkal, a Mosóczy-telepi vizitációjának a programja a 20 órakor kezdődött vacsorával zárult.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu