Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. február 20., 13.13
Belegázoltak a kürtösi katolikus temetőbe

Májusban mindent helyre hoznak?

Írta: Balta János
2011. április 09., 12.00 Szombat / Arad

Amint azt a Nyugati Jelenben is meghirdettük, szerdán 17 órára lakossági fórumra gyűltek a kürtösi magyarok a helybeli katolikus temetőben. 

A megjelentek, ft. Zilahi András plébános, Búza Ilona, Ispravnic Julianna, Lucian Mária, Horváth István, Almási Zoltán, Steiner Mária és Hügel János RMDSZ-elnök egymás szavába vágva, keserű szájízzel magyarázták sérelmüket a sajtónak, illetve a jelen lévő Péró Tamás megyei ügyvezető alelnöknek. Vagyis, a temető szomszédságban lévő halastó felöli drótkerítést még tavaly ősszel lerombolták, a halastónál folyt takarítási munkálatokból származó, több teherautónyi iszapot a temető hátulsó részére hordták. Ahol az 1944. szeptemberi visszavonulás alkalmával elesett, mintegy 40 honvédnek a pázsittal benőtt sírja domborult. Ezen túlmenően, a halastónál dolgozók a közelmúltban földutat alakítottak ki maguknak a jelenleg használt részen, a régi temető sírjain. A régi temető helyét már csak a magában árválkodó központi kereszt jelzi, ahol halottak napján imádkozni szoktak. A szétdúlt kerítés egy-egy oszlopa, rajta dróthálóval még látszik, de a temető ettől zavartalanul átjárható. Ami a katonasírokat illeti, azok külön parcellában elhelyezve, régebben apró keresztek jelezték az ott nyugvóknak a neveit, majd csak a pázsittal benőtt domborulatok maradtak, most azt is betemették iszappal. Ft. Zilahi András plébánostól a temető jogi helyzete felől érdeklődtünk. Amint elmondta, a mácsai plébániának Kürtös csak a filiája volt, ezért a hivatalos okmányokat Mácsán tartották. Amikor azonban a németek kitelepedése után Mácsát a szentmártoni plébániához csatolták, a kürtösi katolikusok lelki gondozását a szentpáli plébániára bízták. A szentpáli plébános a kürtösi templom mellé történt sekrestyeépítés alkalmával a kulcsot átadta Túry László esperesnek. Ft. Zilahi András viszont csak az anyakönyvet kapta meg, más hivatalos dokumentumokkal nem rendelkezik a templom, illetve a temető tekintetében. Természetesen, a temesvári püspökségen hamarosan utána néz a temető jogi helyzetének. Ettől függetlenül sem lehet az egykori temetőből így gúnyt űzni. Ft. Zilahi András szerint a polgármester azt ígérte, hogy a temetőben visszaállítják az eredeti állapotot, sőt, kárpótlásul egy ravatalozó kápolnát is építenek ide.

A temető ügyében telefonon beszéltünk Aaniţei Nicolae kürtösi polgármesterrel, akinek felsoroltuk az 1949. augusztus 12-i Genfi Egyezménynek a katonasírok kölcsönös oltalmára, ápolására vonatkozó előírásai, illetve a román és magyar kormányok közötti ugyanerre vonatkozó szerződés ellen elkövetett szabálysértéseket. Kijelentése szerint azonban csak a közelmúltban hallott arról, hogy a temetőben katonasírok is vannak. Tehát az alkalmazottai sem tudhatták. Ettől függetlenül, a dolgot mindenképp helyre hozzák. Május végéig eltakarítják az odahordott földet, újraépítik a kerítést, sőt a ravatalozó megépítése is szóba jöhet. Hogy állja-e szavát, nyomon követjük. Reméljük, megteszi és a temetőben elhantolt katonák és civilek örök álmát hasonló incidensek nem fogják többé háborgatni.

Ez nem a kampány helye, viszont mindenképp ide kívánkozik, mert ha a közel 200 lelket számláló kürtösi magyarság az elmúlt helyhatósági választásokon jobban összekapta volna magát, a városi tanácsba képviselőt állíthatott volna, és talán nem jutott volna ilyen helyzetbe a temetőjük.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: kürtös kürtnek / Kedd, 2011. április 12., 21.22 Válaszoljál rá!

ha meg hozzáadjuk, hogy az olvasottak alapján a cikk szerzője ott sem volt, hisz mindenkivel telefonon beszélt, vagy akart beszéni, akkor miként írhatott ennyi sort látatlanban? Honnan tudja, hogy mi a valóság? És egy újságíró ne tolja le az olvasúit, mint tette most balta az utolsó bekezdésben. Ki ő, hogy pálcát törjön itt a magyar embereken Kürtösön? Neki csak az RMDSZ van??????

Hozzászólt: kürtnek / Hétfõ, 2011. április 11., 22.59 Válaszoljál rá!

Ha hozzáadod a meg nem született katolikusok számát,akiknek sirjuk sincs e temetőben,akkor hányam lennének?

Hozzászólt: katonának / Hétfõ, 2011. április 11., 22.53 Válaszoljál rá!

A kétszáz lélekhez számold hozzá az elhunytak lelkeit is,te buta!

Hozzászólt: kürt / Vasárnap, 2011. április 10., 11.10 Válaszoljál rá!

200-ból kilencen voltak? Húha, ez nagy magyar összetartás

Hozzászólt: katona / Vasárnap, 2011. április 10., 11.09 Válaszoljál rá!

Az újságíró talán utánanézhetett volna a temesvári püspökségen is a dolgoknak, mert ezen szépen átfutott. És amúgy 20 év után csak mostz jutott eszükbe? 200 lélekkel nem raksz tanásost Kürtösön, ez újságirói demagógia.

Hozzászólt: Felháborító!!! / Szombat, 2011. április 09., 13.08 Válaszoljál rá!

Jellemző! Ilyenkor mossák kezüket, senki sem tudott semmiről. De még ha nem is tudtak róla, hogy ott katonák vannak eltemetve, miért kell a kikotort iszapot egy temető területére hordani??? És pont a magyar temető területére?! Miért nem az ortodox temetőbe? Ja, hogy az messze van! Biztosan csak azért ide, hogy legyen mit elhordjanak. Mert ugye a jelenlegi gazdasági helyzetben sok a kidobni való pénz! Szerintem eszük ágában sincs eltakarítani,elvégre nem azért hordták oda. Ígérni mindent lehet! Nem vagyok kürtösi, de mélységesen felháborít ahogy a többségi társadalom minden eszközzel próbálja eltüntetni a történelem nyomait. Akárcsak Székelyföldön Sósmezőn.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu