Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. október 23., 06.42

Mikor fáj igazán a késő bánat?

2020. október 15., 17.02 Csütörtök / Arad

  „Ekkor felkiáltott: Atyám, Ábrahám, könyörülj rajtam...”

(Lukács ev. 16, 24.)

Hosszú élet tanulságait összegezve számos ember ajkáról hangzott már el: „Ha újra kezdhetném, másképpen rendezném életem sorsdöntő lépéseit”! Megfogalmazódnak elgondolkoztató igazságok: milyen könnyű levegőnek nézni Istent, és csodálkozni azon, hogy a világ pokollá válik körülöttünk! Elhisszük, amit az újságok írnak, a hírközlő szervek mondanak, de mindazt megkérdőjelezzük, amit a Biblia mond! Mennyivel jobban tud aggasztani, hogy mások mit mondanak rólam, annál, hogy Isten mit gondol rólam!

Kedves nemzettársaim! Az ember élhet biológiai életet Isten nélkül is, mint egy gyökerétől levágott virág a vázában, elszakítva az örök élet forrásától. Életünk legfontosabb kérdése viszont, annak tudatában, hogy egy napon mindenki át kell lépjen a túlsó partra: van-e üdvösséged?  Erre a kérdésre „gyárthatunk” magunk készítette választ: jó vallásom van, sőt, időnként templomba is eljárok... Sátán altatása! Az Örök Istennel találkozni egyedül a Megváltó értünk vállalt keresztáldozata révén lehetséges. Mivel lesz egy számonkérés, ezért Jézus félreérthetetlenül fogalmaz: „Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam!” Aki más közvetítőre irányítja figyelmünket hamis tanítónak bizonyul. Jézus, a késő bánat könnyeitől kívánta megmenteni tanítványait, amikor szeretettel óvva intette őket: „Mert hamis Krisztusok és hamis próféták állnak majd elő..., hogy megtévesszék – ha lehet – a választottakat is.” (Máté ev. 24, 24.)

Drága magyar testvéreim! A mi örök hazánk nem e földi világ, de a hívő ember is –átmenetileg- itt él, nem feledve az igazi célt, amelyért már e földi létben tevékenykednie kell. Jézus a gazdag és Lázár sorsáról szóló példázatban nem akart hamis információkkal telezsúfolt „dajkamesét” mondani, hogy megtévesszen bennünket. Ő világosan szól két állapotról: van a nyugalomnak helye és a gyötrelemnek helye. A földi szem lecsukódásával kinyílik az a szem, amely a túlsó parton létező valóságot látja! Természetesen, amikor a gazdag azt mondja: „gyötrődöm e lángokban”, nem fizikai tűzről szól, mintha attól félne, hogy a tűz lángja őt végleg megsemmisíti! Maga a „gyötrődés” lelki tartalmat kap, arra utal, hogy az örökre elvesztett lehetőség kínjai gyötrik! Ábrahám ki is mondja, hogy a pokol, ahol a gazdag gyötrődik és a hívők nyugalmi helye között elképzelhetetlen távolság van! Ott nincsen átjárás! Késő bánat! Kedves testvéreim, az Örökkévaló egy csodálatos „királyi menyegzőt” készít, hogy az Ő szeretett Fiának vére által a bűntől megtisztított „menyasszonnyal” az üdvözültekkel egy nagy, örökkévaló ünnepen vegyünk részt. Erre kapott minden ember „meghívót”, „mert úgy szerette Isten e világot... !” Nos, ott nincsen semmi értéke a legdíszesebb földi öltözetnek, oda csak azok léphetnek be, akiknek van bűntől megtisztított „jellemruhájuk”. Erre a bizonyos megkülönböztetésre figyelmeztet Jézus, amikor kimondja, hogy: „Sokan vannak a meghívottak, de kevesen a kiválasztottak!” Drága testvéreim! Szeressük Istent, magyar népünket, gyülekezetünket, hogy a fájdalmas „késő bánat” helyett legyünk mi is az örök, boldog kiválasztottak között!

Bátkai Sándor

 

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu