Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. január 24., 20.31

Mit várhatunk, mit tehetünk a jövőnkért?

2021. január 07., 16.15 Csütörtök / Arad

„Ma, ha az Ő szavát halljátok, meg ne keményítsétek szíveteket!” (Zsidók 3, 7–8.)

Nehéz, gondokkal terhes esztendőt hagytunk magunk mögött. Tavaly március elején a reményteljes indulást teljesen szétzúzta a WHO jelentése, amikor világjárványnak minősítette a COVID–19-vírusfertőzést. Hamarosan érkeztek az aggasztó hírek, hogy a vírus minden országban erősen szedi áldozatait. Mi is karanténba kényszerültünk. A szabad mozgástól megfosztva sokan a hírközlő szervek foglyaivá váltak. A média pedig bőségesen zúdította az emberekre a rossz hírek sokaságát. A COVID mellett, árvíz, tűzvész, földrengés, bejruti robbanás, azeri-csecsen háború, keresztény-tanár lefejezés…és sajnos, még hosszan sorolható. A tragédiák valós jelenléte mellett egy alapvető gond is tapasztalható: a közösségi média mértéktelen használatával tönkre lehet tenni a jelent is, a jövőt is. Nem meglepő módon a túlzott hírfogyasztás ártalmas is lehet. Az Amerikai Pszichológiai Társaság felmérése szerint azok az emberek, akik rendszeresen követik a híreket, alváshiánnyal, stresszel, szorongással, fáradtsággal és egyéb negatív mentális tünetekkel küzdhetnek. Pozitívumként hozhatjuk fel, hogy a közösségi média érzelmi és szociális támogatást is kínál, de túlméretezett használata könnyen háttérbe szoríthatja a személyes kommunikációt, a testmozgást vagy az alvást is. Egy lelkész keménynek tűnő, de valós megfogalmazása szerint az erkölcsromboló pornó, a szélsőséges emberi magatartást népszerűsítő filmek készítésének hátterében „bűnözők” állnak, akiket polgári törvényekkel megbüntetni nem lehet, mert hivatalosan nem törvényen kívüliek, de erkölcsöt rombolnak!

Kedves nemzettársaim! A címben szereplő kérdést két részre oszthatjuk: mit várhatunk, ami akaratunktól függetlenül történik és erősen meghatározza jövőnket, majd pedig, mi az, amit mi tehetünk jövőnk érdekében. Nos, ami  szemünk előtt történik: korunk embere nagyon gyorsan megfosztja a Földet minden energiatartalékától, az olajtól, a művelésre alkalmas földterülettől, az ásványkincsektől… stb. A feszültség egyre növekszik, háború és erőszak uralja világunkat, az erkölcsi zuhanás megállíthatatlan. Még az úgynevezett vallásos emberek között is nő a távolságtartás, a pártoskodás. A Zsidókhoz írt levél világosan fogalmaz: „Ügyeljünk arra, hogy egymást szeretetre és jó cselekedetekre buzdítsuk. Saját gyülekezetünket ne hagyjuk el, ahogyan egyesek szokták…”(Zsid. 10, 24–25.) Nos, az „egyesek”, számukra jól csengő indokkal mentik magukat, de Istent nem lehet „átverni”!

Drága magyar testvéreim! Jézus Krisztus, aki isteni életét adta megmentésünkért, egy szót sem mondott megtévesztés céljával számunkra. Előre jelezte, hogy a nagy és dicsőséges visszajövetele előtt az emberek hitehagyottá vállnak. „De amikor eljön az Emberfia, vajon talál-e hitet a földön?” (Luk. 18, 8.). Szomorú, de ez a megállapítás nem csupán a keleti, akár gyilkosságokra is hajlandó pogány, bálványisten imádókra vonatkozik, hanem az Isten Igéjét ismerő, valamely egyház anyakönyvében szereplő, „rutin keresztényekről” is szól. Szemünkkel látjuk, bőrünkön érezzük, hogy a gonoszság egyre nő még a kulturáltnak mondott országokban is. Nem szeretném, a jövőt illetően hamis illúziókkal „altatni” magyar embertestvéreimet, hiszen Jézus világossá teszi napjaink embere számára, hogy a gonoszság növekedésével egyenes arányban még nagyobb nyomorúság következik. Végül is mi lehet a válasz a kérdésre, amit címünk megfogalmaz: mit tehetünk boldogabb jövőnkért? Imában elkérni Isten kegyelmét. A bűnre egyetlen megoldás van: a bocsánat! Nem olcsó bocsánat! Jézus Krisztusnak életébe került! Nos, áldozatára való tekintettel a bocsánat ígérete érvényes a mi magyar népünk számára is! ”Azt azonban tudjuk, hogy akik Istent szeretik, minden javukra szolgál...”! (Róma 8, 28.). Befejezésül kívánok 2021-re Isten áldotta, „boldogabb” új évet minden kedves olvasó számára!

Bátkai Sándor

 

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu