Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. június 14., 08.49

P. Kelemen Didák, a Felső-Tiszavidék apostola

Írta: Balta János
2008. március 18., 13.00 Kedd / Arad
Pénteken  az arad-belvárosi katolikus templomban 17 órától celebrált szentmisén Bogdan Adamczyk minorita atya, miskolci plébános P. Kelemen Didákról tartott magvas előadást.


 1744. április 28-án, 264 évvel ezelőtt fejezte be életét e földön az az ember, akinek az egyház, a ferences rend és a hívők serege is sokat köszönhetett. Isten szolgája, a szerzetesi élet példája, a keresztény hit apostola, a szegények barátja, az evangéliumi élet szimbóluma volt. Mi lehet az ő üzenete azok számára, akik a XXI. század elején Krisztushoz és az ő egyházához akarnak kapcsolódni?

Életéről ma már a hívek keveset tudnak. 1683-ban nemesi szülőktől Baksafalván (Kézdialmás) született. A tiszai részek térítője, teológiai tanár, templomok, kolostorok építője, mint hitszónok ismert Háromszéktől Pozsonyig, tábori káplán, remetemódon élő szerzetes, a keresztény és szerzetesi tökéletesség példaképe, kit még a protestánsok is a kezdetben “pápista kutya” cím helyett “jó Didák atyánk”-nak neveztek.

Ebben az esztendőben ünnepelheti a világegyház, és azon belül elsősorban a minorita rend Isten Szolgája Kelemen Didák atya születésének 325. és pappá szentelésének 300. évfordulóját.
E kettős évforduló alkalmából, támogatva a minorita atyáknak Kelemen Didák boldoggá avatására irányuló, 1774-től folyamatban lévő, bár többször elakadt kezdeményezéseit, ez év április 17–18-án konferenciát szervezünk Miskolcon, az Akadémiai Bizottság székházában “Veritatem facere in caritate. Kelemen Didák csodás élete és működése” címmel.

A www.mkdsz.hu honlapon Dobos Marianne, a konferencia kurátora nyolc ebből az alkalomból készült írását adta közre, annak igazolására, mennyire aktuális ma is annak a Kelemen Didák atyának “csodás élete és működése”, akit, amint az írásokból is kiderül, már a két világháború között is szinte az egész földkerekségen ismertek, és szentként tiszteltek.

A minorita szerzetes Kelemen Didák atya nemcsak Rendünk, de az egész nemzet méltatlanul elfelejtett kincse. A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a Miskolci Akadémiai Bizottság adja meg azt a tudományos erőforrást, mellyel textológiai, történelmi, szociológiai, ipartörténeti és más szempontok szerint is megismerhetjük korát és utókorát, felmutatva abban a nagy formátumú életmű máig kiható szerepét.

A két kerek évforduló mellett különösen fontos P. Csák Alajos Czirjék atyának 1927-ben és P. Monay Ferenc atyának 1957-ben kiadott műveit hasonmás kiadásban sokak kezébe adni, hogy ebből is megismerhessék egy olyan ember életét, akiről lelki leánya, gróf Károlyi Klára a következőket írta: “Egy koporsója előtt álló nemzetet kísérel meg hitével az életre visszamenteni.”

Kelemen Didák atya életének példázata csillagként ragyoghat a mai felhős magyar égbolton. “Semmiféle politikai dologban nem vett részt. Az országos, a helyi és személyi ügyek őt csupán annyiban érdekelték, amenynyiben azok térítő és alamizsnálkodó működésével kapcsolatba vagy összefüggésbe kerültek. Célja: templomokat és iskolákat építeni, s ezeknek révén Isten dicsőségének szolgálása, vallásának terjesztése, s a jövő nemzedéknek emberszeretővé és erkölcsössé nevelése.”
A kerek évfordulók 2008-as esztendejében imádkozzunk még buzgóbb hittel, reménynyel és szeretettel boldoggá avatásáért – fejezte be előadását, majd a szentmisét követően a kápolnában egybegyűlt híveknek Bogdan Adamczyk atya bemutatta az Aradon szolgált, dr. Csák Alajos Czirjék Kelemen Didák csodás élete és működése, illetve a szintén itt szolgált Monay Ferenc P. Kelemen Didák, a Felső-Tiszavidék apostola című, az eredeti alapján újra kiadott köteteit, amelyeket Dobos Marianne két kötetével együtt Aradon is forgalmazni fognak.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Kelemen Levente / Kedd, 2008. október 28., 12.24 Válaszoljál rá!

Mint Kezdialmasi Kelemen ag leszarmazottja ,
orommel olvasom e sorokat, szivesen vasarolnek a kiadott konyvekbol

klmnlevente@yahoo.com
Brasso/RO

Hozzászólt: Dr. Alfonz Lengyel, Sarasota, Florida US / Szerda, 2008. március 26., 16.46 Válaszoljál rá!

En mint a Miskolc-i Minoritak Harmadrendjeben felszentelt tobb izben kertem Didak Atya segitseget, Igy csodalatosan ateltem a magyar sztakinista kommunistak bortonet. Egyszer amikor tudogyulladast kaptam, masodszor amikor a rabb banyaban gazomlest kaptunk es en az orok tiltasa llenere is nehanymagammal vissza mentunk a banya melyebe es politikai rabtarsainkat kimentettuk. Akkor en is gazmergezest kaptam, de Didak Atyahoz imadkozva csodalatosan meg gyogyultam.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu