Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. január 20., 10.25

Hunyad

A Hunyadiak ősi fészke szinte évről évre csúcsot dönt a látogatók számát illetően
Újabb történelmi csúcsot döntött meg tavaly a vajdahunyadi vár turisztikai szempontból. Az önkormányzat információi szerint 2019-ben a látogatók száma meghaladta a 400 000-es szintet, pontosabban 404 379-en váltott belépőt.
Egy halálos áldozat Hunyad megyében
Január második hetében, a tavalyi hasonló időszakhoz képest kevesebb a vírusos légúti megbetegedések száma Hunyad megyében.
Brüsszelbe jutott az őshonos nemzeti kisebbségek ügye – pénteken az Európai Bizottság (EB) regisztrálta a több mint egymillió aláírással megerősített Minority SafePack európai polgári kezdeményezést. A még 28 EU-s tagországban 1,3 millió aláírást gyűjtött össze a FUEN (Európai nemzetiségek föderatív uniója), melyekből az országos hatóságok végül 1,13 milliót hitelesítettek. Az aláírásgyűjtés még 2017 májusában indult el Kolozsváron, a FUEN kongresszusán és 2018 tavaszára már összegyűlt az 1,3 millió aláírás.
Mindenki stabilitást szeretne!
A hazai oktatási tárca vezetője néhány napja közvitára bocsátotta a 2020–2021-es tanév szerkezetét. Monica Anisie oktatásügyi miniszter a februári félévközti vakáció visszavezetését javasolja, illetve tekintettel a keleti és nyugati kereszténység húsvéti ünnepe közötti időbeni eltolódásra, a húsvéti vakációt két részre bontva iktatná be a következő tanév második félévébe.
Újra lehet táncolni!
2020. január 15-én délután 18.30 órától újraindul a dévai táncház a Téglás Gábor Elméleti Líceumban.
Turistából, autóból nincs hiány, a tél azonban csigalassúsággal érkezik Râuşorra
Nehezen indul be az idei síszezon a Vulkáni-hegység Hunyad megyei üdülőtelepein.
A Nap paripái
Január 15-én, szerdán 17 órakor nyitja meg legújabb egyéni tárlatát a dévai EM Art Galleryben Sütő Éva grafikusművész. A Nap paripái címet viselő kiállítás megnyitójára nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt az EM Art Galériába, a város régi központjában, az 1918. December 1. utca 27. szám alatt.
Megszilárdítani a gyökerekhez való kötődést
A dévai Szent Ferenc Alapítvány munkáját több éve segítik a magyar kormány által támogatott Petőfi program ösztöndíjasai. Az idei tanévre az alapítvány dévai házába fiatal néptáncoktató érkezett.
41 évvel az iszlám forradalom győzelme után Iránban ismét a téli hidegben forrósodik fel a politikai helyzet. 1979-ben is akkoriban tetőződtek az események: egy évnyi véres utcai összecsapások után Mohamed Reza Pahlavi sah (király) január 16-án kénytelen volt elmenekülni az országból a népharag elől, esküdt ellensége, a nép által szentnek tekintett Khomeini imám február elsején tért vissza 15 év külföldi száműzetésből, február 11-én pedig végleg összeomlott a monarchia és győzött az iszlám forradalom.
Irán rakétatámadást hajtott végre két iraki katonai bázis ellen, ahol amerikai és más NATO-tagország (köztük Magyarország) csapatai állomásoznak. Az első hírek ellentmondásosak voltak, Teherán azt állítja, hogy legalább 80 amerikai katona halt meg a támadásban, az USA viszont azt, hogy nem szenvedett emberi áldozatot.
Újévi hab-buli az Aqualandban. Csúcsélmény
Mintegy 4 millió lejes bevételt hozott a vár és az Aqualand élményfürdő a nemrég lezárult évben a dévai önkormányzatnak.
Idei aranylakodalmasok figyelmébe!
A dévai városvezetés idén is felköszönti az 50. házassági évfordulójukat ünneplő párokat.
Nem volt hiábavaló az áldozatuk
A madéfalvi veszedelem 256. évfordulója alkalmából emlékeztek meg őseikről a Dévára telepedett bukovinai székelyek leszármazottjai. – Őseink Madéfalván véres áldozattal küzdöttek a megmaradásért, kiharcolt jogaik megőrzéséért, családjaikért, népükért.
Hőerőmű a Déva melletti Marosnémetin. Feltérképezik a (csőd)helyzetet
Hunyad megyébe küldi Virgil Popescu gazdasági és energetikai miniszter a minisztérium ellenőrző testületét, hogy vegye szemügyre a Hunyad megyei energetikai konszern (CEH) és az annak kötelékébe tartozó marosnémeti hőerőmű helyzetét.
<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu