Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. december 01., 07.47

Hunyad

Lendületben a marosillyei református templom őrei is
Adventi levélíró délutánt szerveztek a napokban a marosillyei református templom őrei. A gyermekeket, szülőket, pedagógusokat egybegyűjtő hangulatos adventi rendezvényen az Örökségünk Őrei programba benevezett dévai kilencedikesek csapatával beszélgettünk: Borsai Irisz Júliával, Lengyel Ágnessel, Sebestyén Arianával, Dobos Erikával, Kós Kingával és Both Ginával, valamint Szombati Gabriella osztályfőnökkel.
Bővebben Kedd, 2022. november 29., 20.32
Az EU-ban szükségszerű a körforgásos gazdaság
Az Európai Uniót is érintő, egymásra tevődő válságok az európai gazdaságok számos sebezhetőségére világítottak rá. Ezek közül talán a legnagyobb gond a kívülről importált nyersanyagoktól való függőség. Valódi európai körforgásos gazdaságot kell létrehoznunk annak érdekében, hogy ezt a függőséget csökkenteni lehessen.
Bővebben Kedd, 2022. november 29., 18.09
„Vlagyimir Putyin felelőssége ezért a háborúért kristálytiszta”, hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahol Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására látogatott el.
Bővebben Hétfõ, 2022. november 28., 16.28
Carpe diem! – Tánclépésben!
A magyar iskolaközösségek legszebb ünnepe a szalagavató, a nagykorúsító bál, melyen nincs eredményhirdetés, nincs kiértékelés, egyszerűen csak ünnep és hála, köszönet a sok szépért, jóért, ami egy-egy diák felnőtté válását végigkíséri.
Bővebben Hétfõ, 2022. november 28., 16.15
Besűrűsödött a téglásbeli versenynaptár
Lassan kezdenek újraéledni az iskolai versenyek. A dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban is sűrűsödik a versenynaptár.  E héten a tanintézmény 54 diákja vett részt a Mategye Alapítvány szervezte Zrínyi Ilona Nemzetközi Matematikaverseny körzeti szakaszán.
Bővebben Péntek, 2022. november 25., 13.26
Kezdődik az adventVasárnap, november 27-én kezdetét veszi az egyházi év egyik legszebb időszaka, az advent. A latin eredetű szó – adventus – eljövetelt jelent. A karácsonyig tartó négy hét alatt az Egyház tiltja az esküvők, zajos mulatságok szervezését, a hívek böjtölve, testben és lélekben megtisztulva készülnek a Megváltó születésének ünnepére. Advent első vasárnapja egyben az új egyházi év kezdete. Templomainkban a szentmise keretében meggyújtják a koszorúba tűzött első gyertyát, amit az elkövetkező három vasárnapon egy-egy újabb követ, hét közben pedig hajnali misén, rorátén vesznek részt a hívek. Az elkövetkező liturgikus év „A” év lesz, amelynek keretében Máté evangéliuma kerül megközelítően teljes és folyamatos felolvasásra.
Bővebben Péntek, 2022. november 25., 11.53
Egyre közelebb az olimpiához
Hat éremmel tért haza Nagy Nándor ifjú dévai úszó, a CSS Hunedoara sportolója, a november 10–13. között Otopeni-ban megrendezett rövidpályás országos úszóbajnokságról (Campionatul Naţional de Innot în Bazin Scurt). A versenyről, eredményekről, további kihívásokról beszélgettünk az országos ifjúsági válogatott tagjaként számontartott Nagy Nándorral.
Bővebben Csütörtök, 2022. november 24., 09.04
Ellenőrzést tartott a dévai önkormányzat szociális osztálya a városban élő ukrajnai menekültek életkörülményeiről, illetve az őket befogadó helyi magánszemélyeknél.
Bővebben Csütörtök, 2022. november 24., 08.57
Érték, művészet és fiatalság... és amikor mindez a helyén van
Színházi produkciókkal ünnepelték idén a Magyar Szórvány Napját Hunyad megyében. A Kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Karának végzős hallgatói Huszárok a padsorban címen hozták el a Dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumba a János vitéz történetét megidéző hangjátékukat.
Bővebben Hétfõ, 2022. november 21., 17.36
Három év nyolc hónapra ítélte el első fokon a Hunyad Megyei Törvényszék Laura Sârbut, a dévai önkormányzat volt főtitkárát korrupció miatt. Férjét, Adrian Sârbut 2 év 4 hónap felfüggesztett büntetésre ítélte, sógorát, Adrian Mihai Bordeant pedig 3 év szintén felfüggesztett büntetésre, mindkettőt cinkosságért.
Bővebben Hétfõ, 2022. november 21., 17.22
December elsején nyílik Déván a korcsolyapálya és az Aqualand
December elsején a dévai parkban nyitják meg idén is a korcsolyapályát – közölte hétfőn délelőtt Pogocsán Ferdinánd alpolgármester. A 450 négyzetméteres műjégpálya nyitvatartási programjáról, illetve a belépőkről e hónap végén esedékes városi tanácsülésen döntenek.
Bővebben Hétfõ, 2022. november 21., 17.14
Advent Déván
December elsején nyílik meg az idei szabadtéri karácsonyi vásár Déván. Akárcsak tavaly, a vásár idén is a művelődési központ (kultúrház) előtti téren lesz, a hagyományos helyszínen, a városháza előtti téren ugyanis még mindig felújítási munkálatok zajlanak.
Bővebben Csütörtök, 2022. november 17., 16.15
Halálos baleset Déván
Halálos baleset történt szerdán reggel Déván, a város szélén áthaladó 7-es országút mentén, egy kereskedelmi központnál.
Bővebben Csütörtök, 2022. november 17., 09.45
Megszilárdult a kötelék
Minden korosztályt megmozgató, színes, tartalmas rendezvénnyel keltették életre a hétvégén örökbefogadott műemléküket a marosnémeti református templom őrei. A Hunyad megyéből indult Örökségünk őrei mozgalomba idén rekord számú csapat jelentkezett Erdély-szerte.
Bővebben Hétfõ, 2022. november 14., 17.28
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu