Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. január 20., 17.43
Polgári öntudatfejlesztés gyerekkorban

A jövő nemzedékére kell hallgatni!

Írta: · Pataky Lehel Zsolt
2009. május 23., 10.00 Szombat / Arad
Hogy a közügyek iránt érdeklődő, a környezetükért felelősséget érző és vállaló felnőttek legyenek a fiatal nemzedék tagjai, idejében rá kell vezetni őket arra, hogy milyen jogaik és kötelességeik vannak, és hogy a társadalom cselekvő tagjai legyenek. 


A polgári öntudat fejlesztését szolgálja az a folyamatterv, amelyben több aradi általános iskola vesz részt, és amelynek eredményeként a gyerekek remélhetőleg meggyőzik a közvéleményt és a hatóságokat, hogy tegyenek valamit az általuk meglátott, és jelzett problémák megoldása, a közállapotok javítása érdekében. A projektbe bekapcsolódott az aradi Aurel Vlaicu (21-es) Általános Iskola VII. M osztálya is.

A projekt célja, hogy a gyerekek kiválasszanak egy közérdekű problémát, és megoldást keressenek rá. Közben ők próbálják meggyőzni a közvéleményt és a helyhatóságot, hogy igenis, ez fontos problémája a közösségnek. „Az osztály a kóbor állatokat választotta, megfigyeltük a problémát, információkat gyűjtöttünk, és most következik, hogy meggyőzzük a közvéleményt” – mondta Székely Ágnes, aki történelmet és polgári nevelést ad le.

A tervet az Arad Megyei Pedagógusok Háza indította el, és az a cél, hogy a gyerekek megismerkedjenek a közügyek különböző lépéseivel, különböző egyesületeket keressenek fel, és lássák, hogy mi az, amit el tudnak intézni maguk is – gyakorlatilag bevezetik őket a polgári életbe. „Lássák, hogy jogaik vannak nekik is, és azt is, hogy mire számíthatnak a nagybetűs életben, és mi az, amit tehetnek ők a későbbiekben – magyarázta a tanárnő. – Június elsején mutatjuk be a projektünket a Gyerekpalotában: miért választottuk ezt a problémát, hogyan gyűjtöttünk információkat, és milyen lépéseket tettünk, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét. Ha a gyerekek ezt észre veszik, azt jelenti, hogy számukra ez fontos, és mivel ők a jövő nemzedéke, az ő igényeiket kell figyelembe venni!”

Az osztályban arról érdeklődtem, hogy mit tudtak eddig a közügyekről, szerintük mi az, ami mindenkire tartozik, s amibe úgymond mindenkinek joga van beleszólni. „A városi problémák, amiket meg kéne oldani, s ami a felnőttek dolga, de a gyerekek véleményét is kikérték most – válaszolta Pálfi Norbert. – Ilyen probléma például a sok kóbor állat, de szemét is sok van, és városszépítés is lehetne.” Terv is van arra, hogy képzelik ezt el.

„Meggyőzni az embereket, hogy jó dolgot csinálunk, és sok szponzort keresni” – vágta rá egyértelműen. S hogy a felnőttek, pontosabban az illetékesek közelebbről veszik-e őket, arra a következő volt a felelet: „Van, aki igen, van, aki nem. Akikhez most elmentünk, komolyan vettek.”

Schmitt Tímeától megtudtam, hogy miért pont a kóbor állatok sorsát „vették kézbe”. „Azt gondoltuk, hogy ezt könnyebben meg tudjuk oldani. Ha a szemetet választottuk volna, nem biztos, hogy rá tudtuk volna venni az embereket arra, hogy külön válogassák a szemetet. De így talán több állatot fognak befogadni, vagy segítik a menhelyeket” – magyarázta. Tímea is tudja: ahhoz, hogy hatása is legyen a munkájuknak, jó példával kell elöl járniuk: „Most van háziállatom, de ha nem lesz, anyukám azt mondta, hogy egy kóbor macskát befogadhatunk.”
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu