Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. július 13., 02.23

A temesvári Bartók Béla Líceum hírei

2012. október 28., 20.26 Vasárnap / Temes

Rosszcsont Zénó jó szeretne lenni

Október 11-én iskolánk vendége volt Zorkóczy Zenóbia előadóművész, aki a Rosszcsont Zénó jó szeretne lenni című előadásával örvendeztette meg a kisiskolásokat.

E műsor célirányosan óvodások és kisiskolások számára készült, interaktív előadás, amelyben az előadóművész kortárs gyermekversek felhasználásával „mesél” a gyermeki lázadásról, melynek folyamán saját igaza tudatosítása mellett a gyermek kénytelen rádöbbenni arra, hogy mégis a felnőttnek van igaza, és a kalandozás minden izgalma mellett a legjobb mégis otthon.

A szép versek valamint a tanulságos beszélgetés a műsor végén játékosan közelítette a kisiskolásokat a kortárs magyar és külföldi lírához, prózához.                          

 

Mákvirág-díj

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége pályázatot hirdet minden évben A megye legjobb IX., X., XI. és XII. osztályos tanulója címmel. Ebben a tanévben is pályáztak a megyék tanulásban kiváló eredményt felmutató, tantárgyversenyeken, kulturális, sport és tudományos diákköri rendezvényeken díjazott példás magatartású tanulói. A megyei nyertesek Mákvirág-díjat és emlékérmet kaptak. A kitüntetett diákok egy jutalom táborozáson vettek részt 2012. október 10–14. között Szovátán,  a Teleki Oktatási Központban, melynek egyik emlékezetes eseménye volt az október 13-i Díjkiosztó ünnepség.

Temes megye Mákvirág-díjjal kitüntetett tanulói (a tavalyi tanévben elért eredmények alapján): Fodor Zsófia (IX. osztály), Bronz fokozat, Szabó Ágota-Hella (X.) Ezüst fokozat, Virginás-Tar Ágnes (XI.) Arany fokozat, Makkai Tamara-Csilla (XII.) Ezüst fokozat. Gratulálunk!    

 

500. nap

Október 17-én a Step by step negyedik osztályosok elérkeztek a várva-várt ötszázadik tanítási naphoz. Mint eddig minden kerek százas napot, ezt is illendően ünnepelték meg. Ötletbörzét tartottak, melybe a szülőket is bevonták. A sok érdekes, tartalmas program közül végül kettőt választottak  ki: ellátogattak két szülő munkahelyére.

Kiváló élményt jelentett mindenki számára a Muzikia hangszerboltban található húros, fúvós és ütőhangszerekkel való ismerkedés. A legérdekesebb hangszernek az ukulele bizonyult, a boltban található hatalmas „billentyűs”, mely a természet számos hangját tudja utánozni, keltette a legnagyobb érdeklődést. Csodálatosak voltak a fényjátékok, melyek nagyon jó hangulatot teremtettek.

Kicsit szomorúan távoztak a Bástya épületéből, mert az ide költöztetett történelmi részleg zárva van a közönség előtt. Átsétáltak a Szépművészeti Múzeumba, ahol kellemes meglepetésben volt részük. Megcsodálták a báltermet – ahol Sellei Márk és Orosz Katalin zongorakíséretre angolkeringőt táncolt –, az S. Ţuţulescu képtárlatot, magát az impozáns épületet.

Az iskolába visszatérve bemutatták gyűjteményeiket, zsúrt tartottak s egy közös plakáton örökítették meg ezt a csodálatos napot.

 

A Monarchia kincsei

Október 19–21. között rendezte meg a Rákóczi Szövetség temesvári helyi szervezete A Monarchia kincsei történelmi, illetve kulturális vetélkedőt. A verseny meghívottai a nagyváradi Ady Endre Líceum diákjai voltak. A fiatalok egy kellemes, ismerkedős hétvégét tölthettek együtt, melynek fénypontja a vetélkedő volt.

Az első helyen a Bartók Béla Elméleti Líceum csapata végzett, tagjai: Bányai Blanka, Bányai Brigitte és Stan Krisztina. Szorosan mögöttük végzett az egyik nagyváradi csapat: Bodnár Dorottya, Forró Csaba és Szakács Csongor, harmadik  díjat nyert  a másik nagyváradi csapat, melynek tagjai: Horgos Ármin, Nyéki Tamás és Tóth Erwin,  dicséretben részesült iskolánk másik háromtagú csapata: Franka Noémi, Oláh Júlia, és Szabó Anita.

A vetélkedő után vendégeink városnézésen vettek részt, melynek célja  az Osztrák–Magyar Monarchia idejéből származó épületek megtekintése volt.

S.O.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu