Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. augusztus 09., 02.11

Adj király, katonát! – avagy út a döntőig

2013. április 29., 17.15 Hétfõ / Arad

Idén rendezték meg hetedszerre az Adj,  király, katonát!elnevezésű, csoportos ifjúsági irodalmi és ügyességi vetélkedőt, melyre az Arad megyei csapatok első ízben jelentkeztek. 

Február végén került sor a helyi döntőkre, amelyen eldőlt, hogy kik mehetnek tovább a székelyhídi elődöntőre, ahol a többi továbbjutott partiumi csapat is versenyez. Simonyifalván Kádár-Bier Henriette tanárnő volt a főszervező, hozzájuk csatlakoztak az ágyai diákok Erdős Márta felkészítő tanárnőjükkel, és az erdőhegyi csapat Őze Kinga tanárnővel. Ebből a helyi döntőből Schuller Beatrix Erdőhegyről, Zalányi Csaba Ágyáról és Hegyi Márk Simonyifalváról versenyezhetett tovább. Nagyzerinden Pap Márta tanítónővel és Szilágyi Ildikó igazgatónővel közösen szerveztük meg és bonyolítottuk le a versenyt. A 35 gyermek még januárban megkapott egy 10 mesét tartalmazó szöveggyűjteményt és egy tudósokról szóló összeállítást, amelyből fel kellett készülniük. A versenyszámok között szerepelt címerkészítés, himnuszírás, gyorsasági és ügyességi versenyek, és persze a véletlenszerűen kisorsolt 3 fős csapatoknak be kellett bizonyítaniuk, hogy ismerik a meséket és a magyar feltalálókat. A jó hangulatú versenyen a Zöldfülűk csapata (Komlósi-Riff Dávid, Hégely János és Pap Alma) bizonyult a legjobbnak. Velük indultunk útnak március 9-én a székelyhídi elődöntőre, ahol 17 partiumi csapat mérte össze tudását. Itt új háromtagú csapatok alakultak, amelyek a közel 4 órás versenyen próbálták egymást a győzelemhez segíteni. Izgatottan vártuk a zsűri döntését, hiszen a tét nem volt más, mint a kolozsvári Mindent-eldöntőre eljutni, de erre csak egy csapatnak volt lehetősége a 17-ből. Nagy volt az örömünk, hiszen Hégely János és csapata a negyedik helyen végzett, ezért dicséretben részesült, a második helyet az erdőhegyi Schuller Beatrix és csapata nyerte, az első helyen pedig a Jófej saláták csapata végzett:  Pap Alma Nagyzerindről, Sütő Johanna Krasznáról, és Buda Diána Domokosról, ők jutottak tovább a legokosabb katonák közé. Az ajándékok mellett a nyereményük egyhetes ingyentáborozás is volt.

A kolozsvári Mindent-eldöntőre április 20-án került sor a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban. Pap Alma beszámolója szerint a program városnézéssel kezdődött, megnézték a Mátyás-szobrot, a Szent Mihály templomot és Mátyás király szülőházát. A versenyt megelőzően együtt táncoltak és énekeltek, majd új, háromfős csapatok alakultak, amelyek együtt küzdöttek a helyezésekért. Az irodalmi és humoros ügyességi feladatok a tíz mesére épültek, amelybe egy-egy feladat erejéig a közönséget is bevonták. Az eredményhirdetés este hét órakor kezdődött, ahol elmondták: a Mindent-eldöntőn résztvevő 50 legjobb versenyző 3000 gyermek közül került ki. Számunkra még kedvezőbb volt a statisztika, mivel Pap Alma és csapata országos III. helyezést ért el az Adj király, katonát! versenyen. Kolozsvárról nyereményekkel és élményekkel gazdagon tért haza Almi, akire méltán lehetünk büszkék. Minden magyar iskolának csak ajánlani tudom ezt a versenyt jövőre is, hiszen amellett, hogy komoly irodalmi felkészülést IGÉNYEL, nagyon szórakoztató is, és a „másfajtasága” üdítőleg hat a többi V–VIII. osztályos diákok számára rendezett verseny között.

Kiss Csilla

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu