Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2022. január 23., 10.33
Sulirádió-fejlesztés a Bartókban

Beszélgetés Ilonczai Zsolttal, a temesvári BBL Sulirádió koordináló tanárával

2008. február 17., 06.00 Vasárnap / Temes
Felújítják a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum iskolarádióját, és ezzel együtt a tanintézet hang- és fénytechnikai felszerelését. A részletekről Ilonczai Zsolttal, a Sulirádió koordináló tanárával beszélgettünk.


– A Sulirádió a Bartók Béla Alapítványon keresztül nemrég megnyert egy fontos pályázatot. Miről is van szó?
– A magyarországi Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiuma által megítélt vissza nem térítendő támogatásról. A Sulirádió lelkes diákcsapatával az elmúlt évek folyamán számos pályázatot tettünk le magyarországi és romániai közületekhez, amelyek egy korszerű iskolarádió beindítását és az iskola dísztermének hang- és fénytechnikai felszerelését célozták. Ezeken a pályázatokon általában kisebb összegeket nyertünk, amelyeket kiegészítettünk Temes megyei magyar vállalkozók szponzorálásával. Sajnos ez így is csak a legszükségesebb technikai felszerelésekre, javításokra volt elegendő, mivel a költségekhez az iskola anyagilag nem tudott hozzájárulni. Három év után sikerült megnyernünk a Szülőföld Alaptól a felújításhoz szükséges pénzösszeg közel 70 százalékát.

– Mire lehet fordítani a pénzt?

– A projekt több szálon fut. Egyik célja egy korszerű, rendezvények megszervezésére alkalmas terem technikai felszerelésének előteremtése. Felújítjuk a Bartók Béla Elméleti Líceum dísztermének hangosító- és fényberendezését. A terem nagy teljesítményű hangfalakkal, színpada pedig modern fénytechnikával lesz felszerelve, ha az épület felújítási munkálatai befejeződnek. A szükséges technikát már megvásároltuk hozzá. Mivel a díszterem maximálisan kihasznált, iskolai rendezvényekre, táncpróbákra, előadásokra, civil és diákszervezeti rendezvényekre, a felújítás elsősorban az ő dolgukat fogja megkönnyíteni. Emellett sikerül felújítani az iskola kommunikációs rendszerét is egy új telefonközpont vásárlásával. A Sulirádiónak szerettünk volna egy korszerű stúdiót létrehozni, ahol bármikor élőben is lehet műsorokat sugározni, jó hangminőségben, de a tervek teljes megvalósítására a pénz nem elegendő.

– A pénzből mit újíthatnak fel a Sulirádióban?

– Elsősorban a hangberendezést szeretnénk kicserélni, ami azt jelenti, hogy a folyosókon a hangfalak számát megnövelnénk, egyenletesebb hangeloszlást biztosítva. Ugyanakkor, hogy a diákokat az iskolaudvarra vonzzuk, külső hangfalakat szerelünk mind az első udvarra, mind a kosárlabdapálya mellé. A még rendelkezésünkre álló kerettel egy új multimédiás számítógépet vásároltunk, megfelelő hangkártyával a jó hangminőség megőrzése érdekében, ugyanakkor a Sulirádió termét megfelelő bútorzattal látjuk el, erősítőt, mikrofonokat veszünk.

– A minőség javulását tapasztalni fogják a diákok?

– Mindez nagymértékben megkönnyíti majd a rádiós diákok napi munkáját, műsorokat készíthetnek, rendezvényeket, bulikat szervezhetnek, olyan dolgokat, amelyeket eddig lehetetlen volt, vagy pedig a szükséges technikai hátteret kölcsönözni kellett. Szeretnénk köszönetet mondani a Szülőföld Alap mellett a rádiós stábnak: Illés Péternek, Dudás Zsoltnak, Jenes Szabolcsnak, László Klaudiának, és neked is, akik több hetes önkéntes munkával, tanórák után teljesen felújítottátok a Sulirádió termét, és egyesekkel az alapoktól, szinte a semmiből létrehoztunk egy működő Sulirádiót.
Băruţă Krisztina
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu