Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. január 20., 17.45

Biztató lépésekkel indult az aradi néptáncmozgalom

Írta: · Pataky Lehel Zsolt
2009. május 23., 16.00 Szombat / Arad
A múlt szombaton, az Aradi Magyar Majálison léptek először a közönség elé a tavaly ősz óta szerveződő aradi magyar néptáncmozgalomba bekapcsolódó általános és középiskolás gyerekek. 


A bemutatkozás viharos volt, köszönhetően az oktató, Sztankó Károly munkájának, no meg az ő távollétében a diákokkal foglalkozó, gyakorló pedagógusoknak: Viszhányó Arankának és Khell Leventének. A békéscsabai néprajzkutató-tánctanár ugyanis hetente egy napot foglalkozik a gáji Neuman Fivérek Általános Iskolából és a Csiky Gergely Iskolacsoportból toborzott táncosokkal, a többi próbát a már említett pedagógusok vezetik.

“A kapcsolat öt-hat éve megvan, és azóta tervezzük, hogy elindítjuk a táncoktatást, de csak tavaly októberben jutottunk el odáig, hogy el is kezdjük – mesélte az egyik kedden, két próba között Sztankó Károly, a Balassi Táncegyüttes és a Honvéd Táncegyüttes egykori tagja. – Az ősszel Khell Levente megkeresett, hogy lehetőség lenne Gájban általános iskolásokkal foglalkozni. Volt 20 gyerek a próbán, egy laptopon mutattam nekik táncokat. Jelenleg 16-an vagyunk, és mind emberileg, mind szakmailag le a kalappal előttük, nagyon sokat tanultak a kevés idő alatt. Gyűjtöttem Somogy megyében egy tréfás verbuválást, és gondoltam, ha már itt vagyok, használjuk ki az időt, és ezt megcsináltuk a Levente és a felesége osztályának, vagyis a másodikosoknak és harmadikosoknak. Ezt június 10-én a színházban be fogják mutatni. De ha már itt velük foglalkoztam, akkor Pintér Marika tanító néni elsőseivel is betanultunk népi játékokat. Nagyon jól foglalkozik velük, körülbelül másfél hónapja vagyunk együtt, és csupa pozitív élménnyel gazdagodtam.

Szintén másfél hónapja a bentlakásbeli középiskolásokkal is elkezdték a táncoktatást. A nagyoknak már van előképzettségük, hiszen Majláthfalván, Pécskán, táncoltak, tanultak valamit, amit gyűjtőszóval úgy hívunk, hogy “magyartánc”. – Minden ember tud valamilyen mozgást, végül is a tánc szabályait kellett megmagyaráznom – folytatta. – Mindenki tud cifrát járni, csárdásozni, de nem elég, hogy dobálom magam, vagy spárgázok. Vannak szabályok, hogy például melyik a jobb és bal lábam. Ezek nem voltak egyértelműek, de szerencsére nagyon ügyes gyerekekkel találkozom itt.

Egy “rendes” próbának három órát kellene tartania, amiből egy óra a bemelegítés, két óra a stílusgyakorlat, az új táncok felvétele, a régiek elismétlése, és egy óra folklórismeret. Ez utóbbit nagyon fontosnak tartja Sztankó Károly. “Az adott tájegység ruháját, étkezési szokásait, hagyományait, jelesebb személyiségeit meg kell ismerniük a gyerekeknek, hogy ha azt mondja, majd, hogy mérai táncot jár, tudja, hol van, és ott milyenek a szokások. Itt még minderre nincs lehetőség, főleg idő, hiszen hetente egyszer jövök, és akkor mindegyik csoporttal gyakorolunk. Az az elvárás, hogy amit megtanulunk, a tanév végén be is mutassuk, és ha színvonalas produkciót akarunk színpadra állítani, akkor próbálnunk kell.” A rávalót eddig a Por Gáj Egyesület, az Alma Mater Alapítvány és a Csiky szülői bizottsága teremtette elő úgy ahogy, de Sztankó szerint még mindig “baráti alapon” működik az oktatás. “Amíg nincs a köztudatban a néptánc, pályázni is nagyon nehéz. De mikor látni fogják az eredményeket, már lehet bízni a támogatásokban, a pénzben a tánctáborra, az autentikus ruhák varrására” – mondta. A készséges oktató, a lelkes segítők, mint Viszhányó Aranka és Khell Levente, megvan, most már csak ugyanilyen elkötelezett támogatókra van szükség, hogy a szárba szökkent mozgalom erős gyökereket és új hajtásokat eresszen.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: kopl / Szerda, 2009. június 03., 22.47 Válaszoljál rá!

helyes. mar nem elso elirasi hiba...de hat ugye tevedni emberi dolog...

Hozzászólt: Viszhányó Aranka / Hétfõ, 2009. május 25., 10.32 Válaszoljál rá!

Pro-Gáj Egyesület (nem Por Gáj)

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu