Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. december 07., 22.33
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Megírták versenydolgozataikat az Apáczai tantárgyverseny résztvevői

Csáth Géza és Kosztolányi serkentett tollforgatásra

Írta: Gáspár-Barra Réka
2014. április 25., 18.27 Péntek / Hunyad

Ma délelőtt a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban írták meg dolgozataikat az Apáczai Csere János nemzetközi magyar nyelv, irodalom és kultúra tantárgyverseny résztvevői. 

A versenyzők szerint a tételekben szereplő Csáth Géza- és Kosztolányi-szövegek üzenete, nyelvi világa jó alapként szolgált a továbbgondoláshoz, az értekezések, fogalmazások megírásához. A háromórás alkotómunka nyomán felszabadultan ültek asztalhoz a diákok, s ezzel számukra elkezdődött a versenybizottság elnök asszonya, dr. Gábor Csilla által emlegetett közösségteremtő része a vetélkedőnek. A nap folyamán ugyanis csapatostól vehettek részt a dévai diákok által vezetett városismertető sétán az este pedig „Kultúrcserepek” címszó alatt dévai diákok színpadi produkciójának megtekintésével, értékelésével zajlott.

Eközben a javítóbizottságban a verseny szakmai vetülete került előtérbe. – Úgy gondolom ennek e rendezvénynek emberi jelentősége mellett nagyon fontos szakmai vonatkozása is van: európai, kárpát-medencei kontextusban mérhetjük fel, hogyan áll a magyar nyelv és irodalom, a magyar kultúra tanítása, tanulása – fogalmazott dr. Gábor Csilla, versenybizottsági elnök.

A Kárpát-medence több vidékén kisebbségben élő magyar diákság számára e verseny a többség felé való büszke megnyilatkozás lehetőségét is kínálja. Ennek szellemében zajlott a rendezvény dévai megnyitója, melyen Csatlós Zsófia, a magyar pedagógusszövetség Hunyad megyei szervezetének elnöke így fogalmazott: e verseny célja, hogy európai kontextusban bátorítsa a magyar nyelv és irodalom tanulását, hogy elősegítse népszerűsítését az interkulturális párbeszéd szellemében.

A verseny főszervezőjeként számon tartott Oktatási Minisztérium képviseletében dr. Nagy Éva, a kisebbségi oktatásért felelős államtitkári kabinet igazgatója anyanyelvünk értékéről beszélt, ennek ápolására biztatva a diákokat. – A magyar nyelv képes volt megmaradni a legnehezebb történelmi pillanatokban is. Ha ápoljuk, cserébe megadja nekünk a valahová, együvé tartozás tudatát, a közösségtudatot. Az anyanyelv lelki és szellemi hazánk (…) ápoljuk hát anyanyelvünket és éljünk az Európai Unió által biztosított anyanyelv-használati lehetőséggel. Mutassuk meg, hogy van Erdélyben egy életképes és népes magyar közösség, amely fontos Romániában, a Kárpát-medencében, Európában – fogalmazott dr. Nagy Éva. E gondolathoz csatlakozott felszólalásában Winkler Gyula EP-képviselő, aki az európai anyanyelv-használati jogra utalva így fogalmazott: Azon munkálkodunk, hogy legyen a mi szülőföldünkön is hivatalos nyelv a magyar, és ehhez ne csupán történelmi múltunk, illetve a politikai akarat jelentsen alapot, hanem az anyanyelv iskolai, közösségi művelése, ápolása is. Az EP-képviselő úgy vélte: Hunyad megye nem csupán rendkívül gazdag történelmi örökségével érdemelte ki, hogy házigazdája lehessen e rangos rendezvénynek, de az itt élő és élni akaró közösség, az általa életre hívott és immár 10. éve fenntartott magyar oktatási központ eredményei is méltóvá tették Dévát a nemzetközi tantárgyverseny fogadására. Továbbá köszönetet mondott a megyei és helyi közintézmények vezetőinek, akik partnerek voltak e rendezvény megszervezésében. Utóbbiak, Mircea Ioan Moloţ megyei tanácselnök, Petru Mărginean dévai polgármester, Maria Ştefănie főtanfelügyelő-helyettes a vidék multikulturális múltjára utalva, örömmel köszöntötték a verseny résztvevőit, igaz vendégszeretetükről biztosítva őket.

A vidék sokat emlegetett történelmi öröksége mellett többen hangsúlyozták az itt megtapasztalható emberi értékeket, melyeket jelképesen jelenítettek meg a színpadon a Hunyad megyei diákok: a hegedűjátékával több hazai és nemzetközi versenyt elnyerő Fodor Orsolya, a Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület Néptánccsoportja, a több kontinensen is sikert aratott Pădureanca néptáncegyüttes, illetve a világhírű dévai Sportiskola növendékei.

A tantárgyverseny résztvevői érdeklődéssel követték a helyi fiatalok színpadi produkcióját. Számukra ma (szombat) délelőtt a memoriter-próbán és drámabemutatón kínálkozik alkalom a magukkal hozott értékek színpadi megjelenítésére. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu