Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. július 06., 00.04
Tusnádfürdő

Hagyományosan modern EU Tábor

2008. június 24., 08.00 Kedd

A 2008. július 8-13. időszakban Tusnádfürdőn sorra kerül a Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RDMSZ Programiroda és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem által ötödik alkalommal megszervezett EU Tábor.

„Csak a funkcióm változott az utóbbi öt évben, az EU Táborhoz való hozzáállásom nem.” – nyitotta meg az ötödik tusnádfürdői EU táborról szóló sajtótájékoztatót Kovács Péter, az Országos Ifjúsági Hatóság elnöke. „Az Országos Ifjúsági Hatóság programjában benne van egy non-formális oktatásról szóló pont, ami túlmutat az iskolákon, a hagyományos értelemben vett oktatási intézményekben való oktatáson, és ez a tábor pont erről szól. Tulajdonképpen, annyi történt, hogy amit a Magyar Ifjúsági Értekezlet egykor javasolt, most rengeteg munka eredményeként benne van a kormányprogramban.” – folytatta a politikus.

Az Országos Ifjúsági Hatóság intézményei révén 26 000, illetve 30 000 lej pályázati összeggel támogatja az idei tábort, a Communitas Alapítvány és Hargita Megye Tanácsa pedig szintén támogató.

„Tavaly még csak félhivatalosan vett részt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári fakultása az EU táborban, idén már a szakmai rész szervezőjeként fog ott lenni.” – nyilatkozta Tonk Márton dékán a sajtótájékoztatón. „A Sapientiás diákok részvétele hivatalos szakmai gyakorlatként lesz elfogadva, az egyetem előadókat, szakértőket és előadókat biztosít a tábornak, illetve az egyetem tanárai is részt vesznek a rendezvényen. Egy ilyen helyen olyan kohézió alakulhat ki a tanár-diákok között, amelyet egy egyetem formális kerete nem tud biztosítani.” – összegzett a dékán.

„A tavalyi EU tábor egy hasznos, de élvezhető kikapcsolódási lehetőség volt a fiatalok számára, amit a „komolyan laza” szlogen is aláhúzott. Idén is a kettőségre, dualitásra épül a tábor, és túl a fiatalságon és lazaságon a témája, hogy miként lehet hagyományosan modernnek, magyarnak maradni az Európai Unióban?” – ismertette Bodor László  – a Magyar Ifjúsági Értekezlet társelnöke, EU Tábor főszervező. „A hagyományosan modernség, az évről évre történő megújulás visszatérő motívuma a tábornak, és bizonyos szempontból ez az egyik olyan tábor, amely néha megelőzi azt a társadalmi-politikai helyzetet, amiben vagyunk: példának okáért, az EU tábor öt évvel ezelőtt született, amikor Románia még messze nem volt Uniós tagország, sőt még az sem látszott tisztán akkor, hogy kapunk-e valaha egy csatlakozási dátumot.„

Az idei tervezett tematikák:Környezetvédelem az Európai Unióban, Kultúrák közötti párbeszéd, Fiatalok mozgástere az Európai Unióban, illetve Kampánystratégiák. „Minden Európai parlamenti képviselőt szívesen látunk– szögezte le Bodor László a tábor főszervezője – függetlenül a pártállásától.”

„Szabadidős tevékenységek tekintetében is újításra kell számítani. Míg két évvel ezelőtt olyan meghívottjaink voltak, mint például a Republic, addig idén a „hagyományosan modern” vonalvezetés értelmében a tehetséges erdélyi zenei együtteseket és humortársulatok fogják a jó hangulatot esténként biztosítani. Az együttesek közül olyan nevekre gondoltunk, mint a Tündérground vagy a sZempöl, a humortársulatok közül pedig vendégünk lesz a Székelylend és a Szomszédnéni Produkciós Iroda. Tavalyi volt egy rekordkísérletünk, amelyik arról szólt, hogy hány ember fér be egy Trabantba, kiderült, hogy 17. Idén kicsit hagyományosabb ötletünk van, megnézzük, hány ember fér fel egy tradicionális székelyföldi szekérre, illetve lesz egy kísérlet a lehető legnagyobb erdélyi tábortűz megrakására.” – ismertette Bodor a tábor könnyedebb oldalát is.

Jelentkezési, résztvevői információk: A táborra július 3-ig jelentkezhet minden olyan 17 év fölötti fiatal, aki szeretne hat napot hasznosan, de szórakozva eltölteni Tusnádfürdőn. A helyek száma korlátozott, az első 150 jelentkezőt tudjuk csak elfogadni. A 18 év alatti jelentkezők egy szülők által aláírt beleegyezést is be kell mutassanak, a www.eutabor.miert.ro honlapról letölthető jelentkezési űrlap mellett. A részvételi díj (50 RON) befizethető a Raiffeisen Bank bármely fiókjába a következő folyószámlára:  Asociaţia MIERT, RO82RZBR0000060010547085

A jelentkezési lapokat a MIÉRT irodába várjuk faxon a 0266-371.266 számra (ugyancsak ide lehet fordulni információkért) vagy az eutabor@miert.ro e-mail címre. A jelentkezési lap küldésekor szükséges mellékelni a fizetési bizonylatot is, különben a jelentkezés érvénytelen.

Az 50 lej tartalmazza a résztvevő szállás és étkezés költségét is. 

(rmdsz.hírszerk.)

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Ambrozfalvi Szabolcs / Kedd, 2008. június 24., 15.31 Válaszoljál rá!

Gratulálok Laci, te még soha nem okoztál csalódást. Másoknak is hangoztatniuk kellene mikor rendeznek valamit az általam nagyra értékelt rövid kijeletést ,, függetlenül a pártállásától’’. További sok sikert.

Hozzászólt: Szoverdfi Zoltan / Kedd, 2008. június 24., 15.11 Válaszoljál rá!

:))))))))))

Hozzászólt: Koppány / Kedd, 2008. június 24., 15.01 Válaszoljál rá!

www.tusvanyos.ro

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu