Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 12., 11.26

Mindenekelőtt sulirádió!

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. március 05., 11.45 Szerda / Hunyad
Déván, a Téglás Gábor Iskolában a napokban egyesült Hauer Erich Diáktanács (HEDT) néven a HEKSZ középiskolás szövetség és a hivatalos diáktanács. A megválasztott elnökkel, a tizenegyedikes Szőts Tímeával beszélgettünk az eddigi megvalósításokról és a tervekről, melyek közt kiemelt helyen szerepel egy mellszobor állítása az iskola névadójának, és a régóta álmodott sulirádió.


– Miért tartottátok fontosnak a két szervezet egyesülését?
– Úgy véljük, hogy jobb egy erős szervezet égisze alatt közösen dolgozni, mint állandóan versengeni egymással. A HEKSZ néven futó Hauer Erich Középiskolás Szövetség még a hajdani Traian Líceum magyar tagozatán alakult meg, úgy öröklődött át az iskolánkra. Ez elsősorban bulik, illetve különböző sportvetélkedők szervezésével foglalkozott, és igyekezett beilleszkedni a magyar diáktársadalomba. A diáktanács már itt alakult meg a Téglásban, mivel tanügyminisztériumi rendelet alapján minden iskolának meg kell legyen a maga diákképviselete. Itt ez biztosította a diák–tanár kapcsolat fenntartását, és részt vállaltunk az iskolai élet megszervezésében.

– Te már két éve képviseled a diáktanácsot. Mit sikerült eddig megvalósítani?
– Mindenekelőtt megemlíteném a karácsonyi sokadalmat, a farsangot, az iskolanapot, melyek egyre sikeresebbek, az utóbbi időben szinte minden osztály részt vesz ezeken. De iskolán kívül is jelen voltunk az “Öko-iskola” rendezvényen, ahol 2006-ban második, tavaly harmadik helyet értük el. Legutóbb aláírásokat gyűjtöttünk a nagykorú iskolástársaink gyermekpótlékáért.

– Mennyire sikerül bevonni a diákokat a szervezésbe?
– Az elején mindenki nagyon benne van, hogy szervezzük, csináljuk, aztán a lelkesedés kezd alábbhagyni, és többnyire mindent az utolsó száz méteren szervezünk meg. De azért sokan segítenek.

– Mi lett a sorsa a Güzünek, a szintén évekkel ezelőtt elindított diáklapnak, melynek legutóbbi száma elég régen látott napvilágot?
– Épp most dolgozunk egy friss lapszámon, melynek fő témája a két diákszervezet egyesülése lesz. Már gyűlnek a cikkek, és ha minden jól megy, e hét végére, de legkésőbb a hónap közepére megjelenik.

– A karácsonyi sokadalmon lelkesen gyűjtöttetek a sulirádió beindítására is. Mikor szólal meg az első adás?
– Ezt még nem tudom. Most már ezer lej körüli összeget sikerült összegyűjteni e célra, de az igazgató úr szerint még további háromezerre lenne szükség. Igyekszünk mindent megmozgatni ennek érdekében. Még faültetésen is gondolkodunk a városban, ez is pénzszerzési lehetőség. Nagyon remélem, hogy idén májusban sikerül beindítani a rádiót.

– Milyen rendezvények vannak még kilátásban?
– Március 8-ra a HEDT pénzt gyűjt, és megajándékozzuk pár szál virággal az iskola személyzetét. 13-án lesz egy buli a John’s-ban (dévai klubhelyiség – szerk. megj.), aminek a bevételét az iskola névadójának mellszobrára fogjuk fordítani.

Március 15-én, szombaton délben lesz a hagyományos megemlékezés az iskolában. Áprilisban pedig itt lesz az idei Ifjúsági Fehér Éjszaka főrendezvénye, mert tavaly mi nyertük meg a versenyt.

Idén is megszervezzük a Téglaporos Napot, ami évről évre egye jobban sikerül. De a két legfontosabb célkitűzésünk az idei tanévre a sulirádió és a mellszobor-avatás.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu