Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. február 22., 03.26
III. Téglaporos nap

Nem könnyű pedagógusnak lenni!

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. június 04., 14.00 Szerda / Hunyad
Csoda, hogy nevetőgörcs nélkül úszták meg a III. Téglaporos nap alkalmával tartott fordított órát a diák-tanárok és a tanár-diákok, akik egyaránt jól szórakoztak a jó másfél órás szerepcserén a dévai Téglás Gábor Iskolában.


„A magyar-, román-, fizika-, német- és földrajzórák során ugyan elég sokat kellett fegyelmezni a tanárokat, de azért senkit sem dobtunk ki az óráról” – meséli Szőts Tímea, a diáktanács elnöke, aki ugyan nem tanárkodott, de lelkes szervezője volt a fordított óráknak. Elmondása szerint a tanárok egy része magától is elment az óráról, utánozva a diákokat, akik néha tanóra közepén hagyják el az osztályt. Persze, az ostoba feleletekből sem volt hiány. Földrajzórán, például, hiába faggatta vért izzadva diákjait a szegény tanár, semmiképp sem sikerült rávenni őket, hogy megmutassák a térképen, hol is zúg az Atlanti-óceán. Amerika térképi felfedezése pedig kész kalandnak bizonyult! Sőt, az is komoly türelmi próbát jelentett a diák-pedagógusnak, amíg megértette kedves osztályával, hogy Magyarország fővárosa nem Brüsszel, hanem Budapest. Ilyen erőfeszítés után persze a diákká “vedlett” tanárok üdvrivalgással fogadták a felkínált tánclehetőséget. Pedig nem tudták, mi vár rájuk! A diákok ugyanis 15 perc erejéig olyan zenei összeállítást fabrikáltak, hogy az utolsó dalokra már a tanári kar fele kidőlt. És még ezután kellett focizni! No, de a labdarúgás jól ment. Csupán az ezt követő kötélhúzásnál akadt egy kis gond, a kötél ugyanis három másodperc után megadta magát és kettészakadt, a közönség nagy derültségére. Mindez persze elsősorban a nagydiákok műve volt. S hogy kisebb társaik se szoruljanak ki az idei sulinapból, a délután hat órától kezdődő buli előtt még arcfestési lehetőséget kínáltak nekik. Volt is jelentkező bőven!

Amúgy a kicsik már korábban sem hagyták háttérbe szorítani magukat. Még a délelőtt folyamán kezdődő előadássorozat első fellépőiként, az I. B. osztály apróságai nagy sikert arattak A három nyúl című mesejátékkal. Őket követték a színpadon a IV. A. osztály diákjai, akik a nagyváradi mesevetélkedőn is elismerést kiérdemlő mesejátékukat mutatták be. Ezután, bár a nagydiákoké lett a színpad, az apróbbak sem panaszkodhattak, hiszen a Májai Varga Tünde tanárnő által válogatott és színre vitt gyermekvers-összeállítás kicsiket és nagyokat egyaránt megnevettetett. A díszes tollú nandu és strucc mellett megérkezett a színpadra a nyugdíjas sárkány is, akit nem hagyott nyugodni múltja. De a bohócok, majmok sem hiányoztak a sulinapi parádéról, amit egy-egy üde reneszánsz dal tett teljessé, Takács Aranka tanárnő és néhány ritmushangszeren játszó diák előadásában.

A III. Téglaporos nap egyetlen komoly mozzanatát, Téglás Gábor mellszobrának felavatását a szintén tapsvihart kiérdemlő palotás tánc és Pilinszky János Apokrif című versének dramatizált előadása előzte meg, melyek valamelyest ráhangolták a közönséget az iskola névadójáról mintázott szobor leleplezésére.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu