Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. szeptember 28., 01.49
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási alapképzés a csikyseknek

Írta: Takáts D. Ágnes
2014. február 12., 16.23 Szerda / Arad

Február 10-én, hétfőn a magyarországi OTP Fáy András Alapítvány munkatársai egyfajta pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási alapképzést tartottak az érdeklődő csikys diákoknak, szám szerint 40 középiskolásnak.

Hogy minek az apropóján, miért éppen Aradon és mi célból? Ezekről dr. Virágos Gábor intézményvezetővel, az alapítvány igazgatójával beszélgettünk.

– Az OTP Fáy András Alapítvány 1993-ban jött létre azzal a céllal, hogy a fiatalok számára színes programokat nyújtson, segítse őket támogató tevékenységével, ugyanakkor a fiatalok jövőtudatosságára koncentrál. 2012-ben alapítványunk megnyert egy európai uniós támogatású projektet, ez a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP), ami egy 1.1 milliárd forintos támogatást jelent. Ezt az OTP Bank saját forrásokkal is kiegészítette, így létre tudtunk hozni egy gigaprojektet, ez az O.K. Oktatási Központ. Ennek az a lényege, hogy – elsősorban a középiskolásokat célozva – a fiataloknak pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási képzést nyújtson. Van egy nyolcfős trénercsapatunk, ők úgy vannak összeválogatva, hogy minden fajta szaktudás jelen legyen, ugyanis saját tananyagokat fejlesztünk, és egy nagyon tudatos képzéspolitikát képviselünk: egy ún. inspiratív pedagógiai módszertanra épülő tréningrendszert építettünk fel. Ennek az a lényege, hogy minden diák a saját korosztályának, szellemi és pszichikai felkészültségének megfelelő módon és tartalommal kapjon pénzügyi és gazdasági ismereteket. Alapvető szemléletet próbálunk a fiataloknak nyújtani, illetve az alapfogalmakat igyekszünk ismertetni velük. Nem lexikális tudást szeretnénk átadni, hanem használható gyakorlati ismereteket.

– Ki vehet részt a tréningeken? Önkéntes jelentkezők vagy kiválasztottak?

– Szabadon lehet jelentkezni képzéseinkre, ennek kétféle útja van: az egyik, hogy iskolákon keresztül szervezzük a tréninget kis csoportokkal (12–16 fős csoport). A másik út, ha egyénileg jelentkeznek be diákok az általunk meghirdetett időpontokra. Egyébként ez egy teljesen ingyenes képzés, és szeretnénk, ha ezt fent tudnánk tartani az európai uniós projekt kifutása után is, mert az látszik, hogy a társadalomban, a fiatalok körében nagyon nagy szükség van ennek a tudásnak az átadására.

– Hogyan került képbe az aradi Csiky Gergely Főgimnázium?

– A projektnek van egy olyan „lába”, hogy lehetőségünk van arra, hogy a határon túli magyar iskolásokat is megszólítsuk. A Fáy Alapítvány erre is nagy hangsúlyt fektet, hiszen a határon túli magyar iskolásoknál hatványozottan is fontos, hogy azt a fajta pénzügyi, gazdasági tudást, ami egyébként minden fiatalnál hiányzik, azt lehetőleg magyar nyelven kapja meg. Magyarországon egy év alatt több mint 7000 diák kapott ilyen tréninget, az a kapacitás, ami most rendelkezésünkre áll, az nem elég, hogy minden emberhez eljussunk, de a kapacitást folyamatosan bővítjük, másrészt meg szeretnénk megmutatni a határon túli magyarságnak is, hogy van ilyen opció, lehet ezzel foglalkozni, sőt, kell is. Azt szeretnénk elérni, hogy érezzék ennek a szükségét. Nagyon fontos itt megjegyezni, hogy az OTP Bank látva a magyarországi alapítvány eredményeit, sikereit, kellően fontosnak tartotta ezt a dolgot ahhoz, hogy a romániai OTP Bank, mint leányvállalat, létrehozza Romániában is saját alapítványát, és ezt a kiépített szakmai ismeretet, a húszéves tapasztalatra felépített rendszer elemeit át fogjuk adni a helyi alapítványnak, és akkor – reményeink szerint – ők a továbbiakban hatékonyan fogják ezt folytatni.

– Most először jöttek ezzel a képzéssel Romániába?

– A jelenlegi kiszállásunk a harmadik túránk Romániában, először jártunk Bukarestben, aztán Nagyvárad, Kolozsvár, Csíkszereda, most pedig Arad, Temesvár, Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy a célpontok.

– Miben nyújt segítséget egy ilyen tréning a résztvevőknek?

– Amikről ezek a tréningek szólnak, azok elsősorban a döntéshozatali folyamatban nyújtanak támogatást a gyerekeknek. Az egyik, ami nagyon fontos, hogy értékválasztásnál tudjanak mérlegelni, amit majd az élet minden területére ki tudnak vetíteni. A másik alap, hogy egészen alapvető pénzügyi fogalmakat ismerjenek meg: tőzsde, kötvény, hogyan működik a vállalkozások indítása stb. Ha ezekkel a dolgokkal fel vannak vértezve a gyerekek, akkor az életben már sokkal jobb helyzetben lesznek, és bármennyire is furcsán hangzik, 1–2 ilyen intenzív tréning nagyon sok mindent helyre tud rakni a fejekben. Nem mondom, hogy meg tudjuk változtatni a világot, de az biztos, hogy segít a gyerekeknek elindulni egy úton, hogy elkezdjenek gondolkodni. Ennyi kell: az egyén legyen tudatos!

– Hogyan képzeljünk el egy tréniget? Mi zajlik a zárt ajtók mögött?

– A módszertan interakciókra épül, játékos feladatok vannak benne. A gyakorlatok során a gyermek észre sem veszi, hogy tanul. Ezért is nem ajánlatos, hogy külsős bemenjen a tréningre, mert erről szól az egyedi módszertan, hogy a résztvevők a saját komfortzónájukon belül megnyílva otthonosan tudjanak dolgozni. Általában nagyon megnyílnak, őszinték, sok gyereknek nagyon nehéz a pénzről beszélni, látszik, hogy sok családban ez egy komoly dilemma. Egy képzés általában négy óra, beül a tréner a 12–16 fős csoportba, és a gyerekekkel megpróbálnak egymásra hangolódni. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy intenzív módon ebbe a nagyon rövid négy órába minél több információt, ismeretet, tudást, szemléletet át lehessen adni a gyereknek, ehhez az kell, hogy a gyerek befogadó legyen, neki akarnia kell befogadni. Ahhoz, hogy ő ezt akarja, bizalmat kell építeni, és ahhoz, hogy bizalmat lehessen építeni, az kell, hogy a gyerekek komfortzónában érezzék magukat. Ezért van az, hogy a helyszínen trendi zene szól, filmeket néznek, beszélgetnek. Az első 30–40 perc egyfajta ráhangolódás a tréningre. Megéri ebbe fektetni, mert utána sokkal intenzívebb a tudás átadása. Ha bárki külsős jelen van – szülő, tanár, pedagógus, rokon, ismerős – egész egyszerűen előjön a pszichológiai megfelelési kényszer, és ezért nem működik így a tréning.

*   *   *

A Csiky Gergely Főgimnáziumban három helyszínen zajlott a tevékenység: 40 tanuló vett részt a képzésen, XI. és XII. osztályosokból álló csoportokban (3x15 fő) a matematika-informatika, turisztika és gazdaságtan osztályok diákjai.

Mivel az OTP Fáy András Alapítvány munkatársai fognak még Aradra jönni, hogy más diákoknak is tartsanak képzést, ezért a tréning részleteiről nem beszélhetnek a résztvevők, hogy érdekes maradjon a következők számára is.

Néhány XI. osztályos diák véleményét azért kikértük, akik nagyvonalakban elmesélték benyomásaikat.

Z. R.: Nagyon sok pénzügyi tudással gazdagodtam a programon keresztül. Az tetszett, hogy az egész interaktív volt, mi is bele tudtunk szólni saját gondolatokkal, kérdésekkel az adott témába. Játékosan folyt minden, miközben rengeteg tudással gazdagodtunk. Fontos volt a csapatszellem, az együttműködés. Ráébredtünk, hogy melyek a fontos dolgok, a jó stratégiák. Szerintem nagyon hasznos volt, és ha lehetséges, én még szívesen részt vennék hasonló programon.

 

H. E.: Nagyon érdekes volt a program, sokat tanultunk a pénzügyi megtakarításról, a spórolásról. A játékok is nagyon érdekesek és tanulságosak voltak. Felhívta a figyelmünket arra, hogy a biztonságos jövőért figyelnünk kell a pénzünkre, és ne költsünk feleslegesen.

Cs. J.: Nagyon tetszett a tréning, mivel interaktív volt és jobban megismertük egymást és összehangolódtunk. Számos pénzügyi játékot játszottunk és megtanultuk, hogy mennyire fontos, hogy megtakarítsuk pénzünket és, hogy ne pazaroljunk. Nagyon kedvesek voltak az előadók, nagyon jól éreztük magunkat. Köszönjük szépen, és viszont szeretnénk látni őket!

 

K. E.: Számomra nagyon kellemes élmény volt a foglalkozás. Mind a játékok, mind a beszélgetések kellemes időtöltést jelentettek számunkra. Nagyon jól együttműködött a csapat a feladatokban. Sikerült baráti hangulatot teremteni az előadóval, talán ettől is vált ilyen kellemessé ez a pár óra. Az is jó volt, hogy közelebbről megismerhettük iskolatársainkat. Nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen a bemutatón.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Korkulu / Szombat, 2014. június 28., 11.17 Válaszoljál rá!

Ez jf3pofa :) Nem igen hordok bokale1ncot,de ha lenne haosnlf3m,re1szokne9k :) Le9nyege9ben olyan, mint egy karkf6tő,csak nem zavar a munke1ban (e9n eze9rt nem hordok karkf6tőt):)

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu