Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2021. május 15., 18.01
Iskola másképp

Serdülőkori egészségmegőrzésről a Téglásban

Írta: Gáspár-Barra Réka
2014. április 09., 19.42 Szerda / Hunyad

A mindennapi egészségmegőrzés, illetve sajátos serdülőkori problémák kerültek terítékre e hét elején a dévai RMDSZ-nőszervezet által, középiskolások számára meghirdetett találkozón. 

– Magam is két fiúgyermek édesanyjaként, illetve egészségügyi dolgozói tapasztalattal a hátam mögött úgy érzem, nagyon fontos tisztázni a fiatalokban néhány alapvető egészségügyi kérdést. Nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy szüleivel vagy szakemberrel beszéljen azokról a problémákról, melyek serdülőként őt foglalkoztatják. Lehet ez sajátos egészségügyi probléma, de lehet általánosabb jellegű: fogamzásgátlással, terhesség-megszakítással, nemi betegségekkel kapcsolatos kérdés. Ezért gondoltuk azt, hogy szakemberek bevonásával szervezünk egy találkozót a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban tanuló középiskolás diákok számára, és az iskola másképp hét kapóra jött ilyen szempontból – fogalmazott Albert Gabriella, nőszervezeti alelnök. Az ötletet a szervezet elnöke, Kun Gazda Kinga tanárnő is örömmel karolta fel, és igyekezett minél több diákot bevonni az interaktív jellegű előadásba.

Az érdeklődés nem maradt el. Mintegy 30 középiskolás jött el meghallgatni az Ercsi Emese, orvosi asszisztens, Grecu Emese doktornő és Albert Gabriella egészségügyi végzettséggel és tapasztalattal rendelkező szervező előadásait.

–  Mindenekelőtt a serdülőkori tisztálkodás alapszabályait kívántuk ismertetni a diákokkal. Hiszen az ilyenkor intenzíven fellépő izzadás nem csupán kellemetlen szaggal jár, de megfelelő tisztálkodás hiányában a gombásodás és számos más betegség melegágyává válhat. Emellett érdemes odafigyelni a pszichés következményekre is, hiszen egy kevésbé tisztálkodó fiatalt könnyen kiközösíthetnek, ami egész további életére kihathat – fogalmaztak a szakemberek.

Grecu Emese doktornő a nemi úton terjedő betegségek veszélyére hívta fel a figyelmet, részletesen ismertetve a megelőzés lehetőségeit, a felelősségteljes párkapcsolatok kialakítását, az óvszerhasználatot, stb. Kitért a HIV-fertőzés terjedésére, tüneteire, az AIDS kialakulására.

– Fontosnak véltem szólni néhány szót a terhességről is. A magzat fejlődésének kilenc hónapjáról, a gyermekvállalás felelősségéről, az abortusz fizikai és lelki következményeiről – számolt be Albert Gabriella főszervező.

A diákok elég nagy érdeklődéssel követték az előadásokat, itt-ott rá is kérdezve a részletekre, bővebb, pontosabb felvilágosítást kérve.

– A találkozó alkalmával felkértük a diákokat, hogy töltsenek ki egy-egy kérdőívet is arra vonatkozóan, hogy általában honnan szerzik be az egészségmegőrzésre, serdülőkori problémákra vonatkozó információkat, tanácsokat, illetve, hogy mennyire vannak tisztában a születésszabályozás lehetőségeivel, a fogamzásgátló módszerek jellemzőivel. Még nem volt alkalmunk kiértékelni a kérdőíveket, de úgy gondolom, hogy az ilyen jellegű megbeszéléseket akár rendszeresíteni is lehetne az iskolában – fogalmazott Albert Gabriella.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu