Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. szeptember 27., 10.36

VII. Simonyi Imre Szavalóverseny Simonyifalván

Írta: Balta János
2014. április 28., 03.59 Hétfõ / Arad

Hetedik alkalommal került megrendezésre  a Simonyi Imre költőről elnevezett szavalóverseny. A költő Simonyifalván született 1920-ban, a családja már  gyermekkorában áttelepült Magyarországra, szülőfaluja iránti tiszteletből felvette a Simonyi nevet. 

Élete jelentős részét Gyula városában élte, ott is hunyt el  húsz éve, emlékét ott is ápolják.

Az előző évekhez hasonlóan, az idei versenyre is bármely iskolás benevezhetett. Idén Ágya,  Erdőhegy (Kisjenő), Kisiratos,  Simonyifalva és Vadász iskoláinak a tanulói vettek részt az előkészítő osztálytól a VIII. osztályig. 

Az esemény szombaton délelőtt, a simonyifalvi kultúrotthonban a nemzeti imánk eléneklésével kezdődött. Szabó Attila, a helybeli Simonyi Imre Általános Iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket, a tanulókat kísérő pedagógusokat, a szülőket, az érdeklődőket, köszönetet mondott támogatóknak, a polgármesternek, a helyi önkormányzatnak és a Frabeiro Egyesületnek.

A továbbiakban Haász Tibor, Tőzmiske község polgármestere köszöntötte a megjelenteket, köszönetet mondott a pedagógusoknak, gyerekeknek a már hét éve tartó hagyományápolásáért, majd Hevesi Mónár József évtizedes  hagyományápoló munkáját méltatta.Kádár-Bier Henriette helybeli magyartanár bemutatta a verseny kategóriáit és menetét. Az általa irányított vetélkedőn huszonkét általános iskolás mondott verset.

A zsűri elnöke, Szabó Eduárd színművész köszöntötte a versenyzőket. A zsűri tagjai  Brittich Erzsébet képzőművész; Kiss Anna, az Arad Megyei RMPSZ titkára; Matekovits Mária EMKE-alelnök; Matekovits Mihály RMPSZ Arad megyei elnök és Szívós László, kőfaragó-hagyományőrző.  

A zsűri eredményt hirdetett következő kategóriákban:

Előkészítő és I–II. osztály: 1. Szabó Hunor (Vadász), 2. Zsóri Kincső (Simonyifalva ), 3. Kopacz Melánia (Simonyifalva).  Különdíj: Szilágyi Viktor (Simonyifalva).

III–IV. osztály: 1. Szabó Viktória  (Simonyifalva), 2. Frunza Alina (Simonyifalva), 3. Bier Viktória (Simonyifalva). Különdíj: Sebők Aliz (Simonyifalva).

V–VI. osztály: 1. Torma Alex (Kisiratos), 2. Almási Dóra (Kisiratos) és Demeter Réka (Erdőhegy), 3. Papp Nándor  (Simonyifalva). EMKE különdíj: Vlăşan Cosmin (Ágya).

VII–VIII. osztály: 1. Szabó Boglárka (Simonyifalva), 2. Dávid Júlia Rebeka (Erdőhegy), 3. Köteles Nikolett (Simonyifalva). Különdíj: Andó Karina (Kisiratos).

Brittich Erzsébet különdíját: Dávid Rebeka Júlia (Erdőhegy), Judik Gergő-Balázs (Simonyifalva) és minden kategória első helyezettje kapta meg.

A díjazottak értékes könyvjutalmakat kaptak, de minden résztvevőt oklevél és apróbb ajándék emlékezteti a VII. Simonyifalvi Szavalóversenyre. Eredményhirdetést követően, minden felkészítő pedagógus, tanító és tanár munkáját is elismerték egy-egy oklevéllel, valamint emlékplakettel, amelyeket Kadar-Bier Henriette adott át.

A jelenlevőket a Matekovits Mária közös népdaléneklésre biztatta,  azt követően a házigazdák a verseny minden résztvevőjét a simonyifalvi tanári kar által készített ebéden látták vendégül – tudtuk meg Szabó Attila iskolaigazgatótól.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu