Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. december 05., 06.26
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Szuperbulival zárták a farsangot a Téglásban

Voodoo a kommunizmusban

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. február 06., 06.00 Szerda / Hunyad
Hunyad – Pártaktivisták és pionírok lepték el a múlt hét végén a dévai Téglás Gábor Iskolát. Jelenlétükkel azonban még a durva kommunizmus éveit megérő tanárokat, szülőket sem kerítette hatalmába a rossz érzés, hiszen farsang volt, s ilyenkor a hátborzongató dolgok is mosolyt csalnak az arcokra. A végzős diákok úgy vélték, megérett az idő az általuk csak hallomásból ismert társadalmi berendezkedés parodizálására. – Az ötlet román- órán született, amikor egy órányi anyagba sűrítve tanultunk a kommunista irodalomról – mesélte Molnár Erika végzős diák, aki osztálytársnőivel egész keretmesét fabrikált e témából az idei farsangon. Így aztán  nem is csoda, hogy a fődíjat a rendőrök és csövesek közötti harcot bemutató osztály vitte el, bár sikerükben kétségtelenül nagy szerepet játszottak a csinos rendőrkisasszony-lábak, amelyek szinte teljességükben kikandikáltak a falatnyi szoknyák alól. Ennél már csak a kilencedikes matek-infósok voltak bátrabbak, akik kánkánt táncolva csipkés bugyogójukat is megmutatták a közönségnek. Igaz, a biztonság kedvéért a fiúk viselték a szoknyát… Persze, a sikamlósság még itt sem ért véget, egy gimnazista legény ártatlan arccal adta elő a történetet, melyben az udvarló kesztyű helyett bugyit küld a frissen megismert barátnőjének. És persze aprólékos használati utasítással látja el…


A diákok fantáziája azonban korántsem ragadt le a fehérneműknél. A nyolcadikosok a Pokolgép Mennyország tourist című dalára állítottak össze nagyszerű koreográfiát, a XI. turisztikai osztály pedig az iskolában tapasztalt zűrzavart mutatta be, a bolondok házát választva helyszínül. De volt olyan osztály is, amelyik a helyszínen sem változtatott, valós tanórát adott elő, hasonló sikerrel és külön dedikációval a kedvenc tanárnőnek. A hetedikesek Kató nénijének és az őt megszólaltató riporternek úgy sikerült egybefűzni az amúgy szakállas poénokat, hogy a közönség nevetőgörcsöt kapott tőle.

Bár a kisdiákok, már bemelegítőben kora délutántól számtalan kedves mesefigurát vonultattak fel, külön színfoltot jelentett a nyolcadik B. osztály törpés jelenete, melyben a házvezetőnővé degradálódott Hófehérke elüldözése után sehogyan sem akart megfelelő utód kerülni az erdei házikóba.
Nem maradtak el a mindenkori farsang főszereplői: a bohócok és a cigányok. A hetedikesek Téglás-cirkusz címen mutatták be tudományukat, a tizedikesek pedig hangulatos cigánytáncuk mellett jó pénzért a jövőt is megjósolták.

A bemutatkozások vége felé színre lépő zombik csupán előkészítői voltak a különdíjat és véget nem érő vastapsot elnyerő voodoo-táncosoknak. Bár a fellépés előkészítése jócskán igénybe vette a közönség türelmét, a készülőben lévő mágikus bemutató mindenkit hatalmába kerített: kicsik és nagyok mukkanás nélkül figyelték a gyertyalángnál színpadra kerülő koporsót, holtakat és csontvázat. Nem hiába, mert a zene beindulása után a fiúk-lányok igazán mindent beleadtak, és igazi afrikai mágiába sodorták a közönséget. A különdíjat ők vitték el, úgyhogy jókedvük csak tovább fokozódhatott a hajnalig tartó bulin.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu