Szombaton filmvetítés és beszélgetés: Petőfi Erdélyben

Írta:
2024. április 12. 10:03 (péntek) /

A nép nyelvén szóló híres magyar költő Erdélyben töltött napjait mutatja be Maksay Ágnes és László Loránd „Hallgass zúgó szél, hadd beszéljek én…” –Petőfi Erdélyben című dokumentumfilmje. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) bemutatta dokumentumfilm forgatása során az alkotók összesen 19 erdélyi helyszínen jártak, amelyek kulcsfontosságúak voltak Petőfi Sándor életében.

A dokumentumfilm Petőfi erdélyi útjait és Erdélyhez való kötődését követi végig úgy, hogy rajta keresztül a teljes élettörténetre és életműre ráláthatunk. Egy olyan korszerű, a legfrissebb tudományos eredményekre támaszkodó, ugyanakkor vonzó látványvilágot teremtő dokumentumfilm, amely Petőfit az első modern irodalmi értelmiségiek egyikeként mutatja be, tudatos, kísérletező és kíváncsi polgárként. A filmben T. Szabó Levente irodalomtörténész kalauzol az egyes helyszíneken, de megszólalnak benne az egyes helyszíneket kutató helytörténészek, illetve ismert Petőfi-kutatók is. Ez az első olyan nagyszabású dokumentumfilm, amely Petőfi erdélyi kötődéseit összefoglalóan megjeleníti.

A bemutatót követően Maksay Ágnest, a film rendezőjét, forgatókönyvíróját és T. Szabó Levente szakmai konzulenst és forgatókönyvírót kérdezi a film létrejöttéről Nagy Anikó magyar nyelv és irodalom szakos tanár.

 

Időpont: 2024. április 13., 18 óra.

Helyszín: Arad, Művész (Arta) mozi, Salacz Gyula (Vasile Alecsandri) utca 2. szám.

 

Tisztelettel kérjük, részvételi szándékát az alábbi űrlap kitöltésével jelezze:

https://feliratkozas.mcc.ro/arad-filmevetites-petofi-erdelyben.

 

A Facebook-eseményen való visszajelzés nem minősül regisztrációnak, kérjük, a regisztrációs lapot is töltse ki.

Hozzászólások