Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 19., 15.25

1848-as kerékpártúra a temesvári csata színhelyére

Írta: Pataki Zoltán
2015. március 16., 08.07 Hétfõ / Temes

A Bánsági Kárpát Egyesület március 14-én, szombaton immár második alkalommal szervezte meg 1848-as kerékpártúráját a temesvári csata színhelyére, az Újbesenyő (Dudeştii Noi) közelében emelt honvédemlékműhöz. A kerékpáros emléktúrát és koszorúzási ünnepséget Erdei Lajos vezetésével, a Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület közreműködésével szervezték meg. A március 14-ei megemlékezésen közel félszáz megemlékező vett részt, mert egy anyaországi turistacsoport is elzarándokolt az Újbesenyő határában, egy beszántott terület kellős közepén álló honvédobeliszkhez.

Az 1848-as emléktúrán részt vevő kerékpárosok a 20 kilométernyi táv letekerése és némi sárdagasztás árán jutottak el a szántóföld közepén, nehezen megközelíthető magaslaton álló emlékműhöz. Az 1905 szeptemberében felavatott obeliszk mára lepusztult állapotba került, az előző években ki sem látszott a bozótosból.

A temesvári csata történetét Balázs István idegenvezető és a kerékpáros emléktúra vezetője, Erdei Lajos ismertették az egybegyűltekkel. Az 1848/49-es szabadságharc utolsó csatája 1849. augusztus 9-én zajlott az Újbesenyő és Temesvár közötti területen. A temesvári csatában a Bem József vezette magyar szabadságharcos sereg súlyos vereséget szenvedett a Haynau tábornagy által irányított, orosz haderőkkel megerősített császári és királyi hadseregtől. A csata az 1848–49-es forradalom és szabadságharc utolsó csatája lett, a szabadságharc további folytatása lehetetlenné vált, ezért a magyar seregtestek Világosnál letették a fegyvert. Újbesenyő határában 110 esztendővel ezelőtt, 1905 szeptemberében avatták fel a mára megviselt állapotba került obeliszket, amelyet az ott eltemetett 54 szabadságharcos közös sírjára állítottak. A megemlékezők Kossuth-nótákat énekeltek, az ifjú Cziprián Kovács László lelkesítő gondolatokat olvasott fel Petőfi Sándor 1848. évi naplójából, felidézve a forró márciusi eseményeket.  A himnusz közös eléneklése után a Bánsági Kárpát Egyesület, Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesület, valamint a Bartók Béla Elméleti Líceum nevében elhelyezték a kegyelet koszorúit a lehangoló állapotában is tiszteletet parancsoló emlékmű talapzatánál.

„Itt a bánsági szórványban nagyon fontos a múltunk megismerése, hiszen enélkül nincsen se jelenünk, se jövőnk – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Erdei Lajos, az emléktúra és megemlékezés fő szervezője. „A Bánsági Kárpát Egyesület érdeme ennek az emlékműnek a felkutatása és az emlékhely részleges megtisztítása. Az a célunk, hogy ezt a területet teljesen megtisztítsuk, rendezzük, és ha sikerülne a tulajdonjogot is tisztázni, megszerezni vagy bérbe venni, akkor pályázzunk a honvédobeliszk felújítására.”

A mező közepén megtartott megemlékezés résztvevőire újabb 20 kilométeres kerékpározás várt, az anyaországi 1848-as zarándokok busszal az Arad megyei Világos felé folytatták útjukat.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu