Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. július 09., 18.09
Szomorú precedenst teremt az új kormány

22 év után első ízben korlátozzák a kisebbségi jogokat

Írta: Chirmiciu András
2012. május 03., 21.00 Csütörtök / Hunyad

Noha a végső döntést további tárgyalások után az RMDSZ parlamenti frakciója hozza meg jövő hétfőn, „nehéz lesz megszavazni azt a kormányt, melynek elsődleges prioritása a magyarság jogainak visszaszorítása”, válaszolt a Nyugati Jelen kérdésére csütörtökön Déván Markó Béla, leköszönő miniszterelnök-helyettes. 

Az RMDSZ volt elnöke a magyar napok alkalmával érkezett Hunyad megyébe, a dévai sajtóértekezletről Vajdahunyadra utazott, ahol verses-, illetve publicisztikaköteteit mutatta be.

„Veszélyes etnikai viszályokat szítani politikai célokból”, hangsúlyozta Markó, aki azt üzente a leendő kormánynak, hogy vizsgálja felül a MOGYE-val kapcsolatos álláspontját. Különben szomorú precedenst teremtene: 22 év alatt, kisebb vagy nagyobb lépésekkel, az erdélyi magyarság jogai folyamatosan bővültek. Ez lenne az első alkalom, amikor korlátoznák a kisebbségi jogokat, ráadásul törvénybe foglaltakat! „Elszomorító, hogy a kisebbségi jogok tiszteletben tartása helyett mekkora vehemenciával utasítják el azokat. A kisebbségi jogok szavatolása és a törvény betartása a kormány feladata”, fogalmazott Markó Béla. Aki szerint éppen a napokban zajló Hunyad megyei magyar napok, illetve a 2005-ben elindított dévai Téglás iskola a legjobb példa az etnikai párbeszédre és a kisebbség tiszteletére.

Amúgy a magyar napok sikeres megszervezésével a Hunyad megyei RMDSZ-szervezet ismét bebizonyította, hogy nemcsak számarányát jóval felülmúló ügyes politikusokat képes kitermelni, hanem a magyarságot is össze tudja fogni és megerősíteni. A harmadik alkalommal megrendezett rendezvénysorozat eddig nagy sikernek örvendett. Nemcsak a magyarok vettek részt nagy számban, családostól, hanem máshonnan érkezett vendégek is, illetve helyi románok is, hangsúlyozta Babos Aranka fő szervező. Sőt, példát is mutattak, a vajdahunyadi kastély vezetősége és a városvezetés elismerését fejezte ki, hogy a vasárnapi Republic koncert után milyen rend és tisztaság maradt, noha több mint 3000 ember vett részt rajta, miközben hasonló román rendezvények után tengernyi szemetet és hulladékot kell eltakarítani.

Remélhetően politikai téren is ugyanilyen sikeres lesz az RMDSZ a júniusi helyhatósági választásokon, fejezte ki reményét Markó. A legjelentősebb célkitűzések: visszakerülni minél több Zsil-völgyi város önkormányzatába, illetve elnyerni Vajdahunyad polgármesteri tisztségét, a legnehezebb, pedig visszajutni a megyei tanácsba, hangsúlyozta Winkler Gyula, a megyei RMDSZ elnöke.

Ami az államkasza 5 milliárd eurós tartalékát illeti, Markó Béla szerint megvan a pénz a közbéreknek a 2010-es szintre való visszaállítására. Noha óvakodott pontos számot említeni, pénzügyminiszter kollégájától, illetve a leköszönő kormány tagjaitól kapott információi szerint a pénz igenis létezik az államkasszában.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: olvasó / Vasárnap, 2012. május 06., 15.57 Válaszoljál rá!

Igazat adok NI-nek amikor azt irja:"Az MPP és az EMNP eddig nem volt a parlamentben, ezért az „eddig mit tett” kérdés értelmezhetetlen". Majd amikor lesznek (Izajás mondta már: sohanapján) biztos vagyok benne, hogy százegy (na, nem dalmát kiskutya) SÚLYOS," RAJTUK KIVÜL" ÁLLÓ ok miatt szabadkozhatnak "tétlenségük" kivédésére.

Hozzászólt: bendeguz / Szombat, 2012. május 05., 22.08 Válaszoljál rá!

Marko B mar egy senki partvonalon ,igy a kulcsot csakis Tokes adhatna ,de setesem szerint eldobta.

Hozzászólt: vasalt kötény / Szombat, 2012. május 05., 14.11 Válaszoljál rá!

http://tulipedia.info/images/2/28/Rmdsz_megfozes.jpg

Hozzászólt: Mi mindent megfőzünk / Szombat, 2012. május 05., 14.01 Válaszoljál rá!

http://tulipedia.info/index.php?title=RMDSZ-tisztvisel%C5%91k

Hozzászólt: Nagy István / Szombat, 2012. május 05., 08.14 Válaszoljál rá!

batu, a stílus maga az ember. Alpárisága a szemétdombot juttatja eszembe.

Összetéveszt valakivel.
Belülről, mélységében ismerem a politikai mechanizmusokat.
A kormányzás nagyon hasznos eszköz.
Az RMDSZ-t, amely Neptun – 1993 – óta, nem közösségszervező és összezáró politikát, hanem kijáró, dörgölődző, megfeleléskényszeres politikát folytat, utolérte a sorsa.

RMDSZ-kosztot CSAK az SZKT-kon és kongresszusokon fogyasztottam. Egyébiránt mindig kizárólag szülői, pécskai, és saját kenyeret ettem.

A Magyar Nemzetiségű Román Dolgozókat és a Magyar Népszövetséget is elfogadta az RKP. Olyan RMDSZ-re semmi szüksége az erdélyi magyarságnak.

Az aradi kamaraszínház magyarul ad elő többnyire nem magyar, olykor magyarellenes opuszokat. Vallom, hogy az árut a fogyasztó fizesse ki. A színházjegy valós árát is. a A kevesebb több lenne. Magyar darabokat kellene, nem a bábszínházban, hanem a szintén magyarok építette Színházban műsorra tűzni.

Az iskolák kérdéskörét, iskolastratégia híján, nem lehet egy mondatban elintézni.

Hozzászólásából ítélve engem batuval semmi sem köt össze.


nézelődő hosszú kihagyás után megint hozzászól?

Az MPP és az EMNP eddig nem volt a parlamentben, ezért az „eddig mit tett” kérdés értelmezhetetlen.

A mai erdélyi magyar politikai közállapotok az RMDSZ Neptun, 1993. óta járt útjának szerves következménye. Amit széthúzásnak nevez, azt Markó Bélán lehet, és kell számon kérni.

Nem ismerek olyanokat, akiknek a nem bekerülés a célja. Azt viszont tényként vagyok kénytelen megállapítani, hogy az RMDSZ-t az inkább kissebben, mint összefogva gondolkodásmód vezérli. Tessék visszanézni a mostani kolozsvári, marosvásárhelyi, szatmárnémeti, nagyváradi, temesvári, kisjenői, szapári helyzetet.

Voltak, vannak és lesznek a pecsenyéjüket sütők, akik magyarfaló román pártokban tülekednek. Azzal nyugtatják magukat, hogy településükért ott tehetnek. Pécskán van két ilyen polgármesterjelölt, a tanácsosjelöltek között meg 4 az MC-L, 3 az USL, 4 UNPR,és 6 PPDD lajstromán. Ilyen magyar egyre több van Erdélyszerte.


bendeguz, a többpárti összefogásnak, és magyarság szétszéledésének kulcsát kérje Markó Bélától.

Hozzászólt: bendeguz / Péntek, 2012. május 04., 15.46 Válaszoljál rá!

Nezelodo jol lat szerintem.Viszont nem tudja ,hogy a "jo"romanokhoz csatlakozo magyar az jomagyar(tl) Az udmr-zo magyarok jo magyarok.AZ RMDSZmagyarjai azok" korrupt" magyarok(tl).No kerem igy allunk a tobbparti osszefogassal.

Hozzászólt: nézelődő / Péntek, 2012. május 04., 15.21 Válaszoljál rá!

Apropó, választások(k).
lehet itt hőbörögni és mindent az rmdsz-re fogni. De... azt hiszem, hogy kb 7% ( de lehet, hogy annyi sem) a parlamenti képviselete. Akkor ??? Mi a fenét tudna tenni a 7 a 93 ellen vagy mellett még ha kormányon is van ? Nem sokat, de akkor is sokkal többet mint ellenzékiségben. Persze ez nagyon csúnyán hangzik, de mindenki tudja, hogy a politikában másként nem lehet eredményeket elérni csak sok-sok kompromisszum árán. Főleg magyarként romániában. A többi párt mit tett a magyarság érdekében ??? Egy nagyon-nagy dolgot. Széthúzást !!! És ez kinek az érdeke ? Miért lesz az jó, ha nem kerülünk be se az önkormányzatokba se a parlamentbe ???????????
Ezt magyarázza meg nekem minden olyan magyar aki e "cél" elérése érdekében tevékenykedik és más pártok listáit gyarapitja.. És itt nem az emnt-ről vagy az mpp-ről beszélek.
Csak 1 példa a megyéből: Nagyiratos- psd-s lista rajta 9 magyar. Ezek közül bejutásra csak kettőnek van reális esélye !!! A többi a fellegekben jár ??? Nem látják, hogy csak kihasználják őket ??? Ráadásul még egyháztanácstag is van a listán ( római katólikus parókia egyháztanácsa ). Az ilyen meg mit akar ???
Nem vagyok semmilyen párttag csak egy egyszerű magyar választó.

Hozzászólt: Bendeguz / Péntek, 2012. május 04., 14.10 Válaszoljál rá!

De hol van Damon Hill,vagyis MM.
Lesz kapsz batu.

Hozzászólt: batu / Péntek, 2012. május 04., 13.55 Válaszoljál rá!

Figyelj , Nagy P. István ! (azaz Nagy Pécskai István , aki vagy ) . Megnyugodhatsz , - 22 év után nem lesz MAGYAR ember a román(-iai) kormányban.

Elsült ?Kielégültél ?

Az erdélyi magyar embernek akkor sem jó , ha "csak" a zeremdéesznek esett ki a csecs a szájából (-valamikor te is vastagon szoptál belőle) . De N e k e d - NPI- ez miért jó ?
Ti, mint MMM- magyarul marakodó magyarok- azonkívül, hogy becsmérlitek a mindenkori román kormány által ELFOGADOTT, egyetlen MAGYAR képviseletet, mi a f(a)szt csináltatok, tettetek a magyarul magyar emberért ?

Miért lesz NEKED JÓ, ha ( a kormán / város anyagi támogatása híjján ) megszűnik az aradi magyar Kamara Színház ? Vagy ha az aradi színházban fellépő tárasulatok bérleti díjját a belépőjegyekbe ( !) építik be ?
Miért lesz NEKED JÓ, ha az iskoláinknak, egyházainknak hivatalosan ( ! ) kijáró anyagi támogatásokat nem k ö v e t e l h e t j ü k , hanem amiért -más pártok (idegenek) képviselőin keresztűl , csak k ö ny ö r ö g h e t ü n k érte ?( talán van valahol némi anyagi érdekeltséged ? )
Miért lesz NEKED JÓ, ha megszűnnek az itt-ott még , úgy ahogy , működő, összevont MAGYAR osztályok ?
U.i. Hogy miért tegezlek ? hogy nem ismerjük egymást ?
Lehet. De a magyar vér- talán- még összeköt

Hozzászólt: Nagy István / Csütörtök, 2012. május 03., 23.03 Válaszoljál rá!

RMDSZ-kampányban a hazug cím a menő?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu