Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. augusztus 04., 09.27

5000 helyet kínálnak az ifjúsági táborok

Írta: Gáspár-Barra Réka
2014. május 22., 10.00 Csütörtök / Hunyad

Bukarestben a múlt héten tartották meg az ifjúsági táborok börzéjét, melyen a szaktárca mintegy 5000 táborhelyet kínált az érdeklődőknek a több mint nyolcvan állami ifjúsági üdülőben. – Az érdeklődés sajnos nem volt túl nagy. És ez nem csupán a szervezés miatt. Az utóbbi időben sajnos folyamatosan csökken az ifjúsági táborok iránti érdeklődés. A gazdasági helyzet miatt egyre több családban kizárólag a közös nyaralásra futja a költségvetés, a gyermekek egyéni táboroztatása már túl nagy kiadásnak bizonyul – mondja Széll Lőrinc, a Hunyad megyei ifjúsági igazgatóság vezetője.

A megyében idén is két táborhelyre várják a diákokat, fiatalokat: Kosztesden 66, a Déva melletti Őzike Ifjúsági táborban pedig 54 hely áll az érdeklődők rendelkezésére. Az árak tavalyhoz képest megemelkedtek. – Idén minisztériumi döntés alapján valamennyi ifjúsági táborban 70 és 80 lej között mozog a napi ellátás. Ez fele-fele arányban fedezi a szállást és az étkezést. A mi két táborunkban 72 lejre szabtuk a napidíjat. Ez nem kevés, de a feltételeket tekintve elég jó az ár–minőség arány – véli az ifjúsági igazgatóság vezetője. A Hunyad megyei táborok erősségeként említi még a történelmi és természeti látnivalókban igen gazdag vidéket, ahol a táborozók számára akár naponta érdemes egy-egy helyismerő kirándulást szervezni. Ennek köszönhetően sikerült tavaly is több mint 50 százalékos lefedettséget biztosítani a Hunyad megyei ifjúsági táborok számára, és idén is hasonló érdeklődés mutatkozik.

Ami a Hunyad megyei diákokat illeti: köreikben inkább a tengeri üdülők számítanak vonzónak. – A minisztérium két táborhellyel rendelkezik a tengerparton: Eforie Sud, illetve Május 2 telepeken, összesen 500 helyet kínálva turnusonként. A Hunyad megyei diákokat elsősorban a tengeri üdülés vonzza. A napi ellátás díja itt is maximum 80 lejig terjed – közölte Széll Lőrinc.

A szociális táborhelyekből idén 140 jutott Hunyad megyének. – Az utóbbi években más megyékben előfordult, hogy nem a szociálisan rászoruló gyermekek, fiatalok jutottak hozzá az ingyenes üdüléshez. Ezért tavalytól országszerte a gyermekvédelmi hivatal állítja össze a szociális üdülési listát, amelyre elsősorban árva vagy intézményben nevelkedő gyermekek kerülnek – mondja az ifjúsági igazgató.

Tavalytól végre kezd feléledni a jutalomtábor fogalma is. – Elsőként mi rendeztünk tavaly nyáron egy országos jutalomtábort az első díjazottaknak, illetve a tantárgyversenyeken kiemelkedő eredményeket elérő diákoknak. Ezen felbuzdulva, a minisztérium is rendezett egy hasonló tábort szeptemberben, és a jelek szerint idén is folytatja ezt a kezdeményezést. Sajnos az erre vonatkozó kiírások, értesítések gyakran későn jutnak el az érintettekhez. De itt, Hunyad megyei szinten igyekszünk minden iskolához időben eljutatni az információkat és a honlapunkat is naprakészen tartani, hogy az ifjúsági táborozás iránt érdeklődők időben értesüljenek a lehetőségekről. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu