Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 26., 02.21
Déván járt a Csíki Kamarazenekar

50 perc alatt a Föld körül

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. október 21., 17.54 Hétfõ / Hunyad

Röpke egy óra alatt röpülhették körül a világot a hétvégén a Szent Ferenc Alapítvány gyermekei és mindazok, akik részt vettek a Csíki Kamarazenekar mesés produkcióján a dévai ferences kolostor udvarában. Ráadásul az utazás egyetlen fillérbe sem került, csak fel kellett pattanni a csodálatos muzsikára és egy bécsi táncos polka hátán máris indult az utazás Spanyolországba, híres a bikaviadalok helyszínére, az O sole mio dallamán röpülhettek Olaszországba, onnan Texasba, Afrikába, majd az arab Alit is meglátogathatták, csencselhettek a török bazárokban és a magyar slágerekkel egy kis János-hegyi kirándulásra is telt.  Közben lehetett lovagolni, lasszót dobni, cipőt pucolni, múgatni és persze együtt kacagni és dalolni Mary Poppins-sal, aki arra tanít, hogy mindig mosolyogni kell.

A vidám utazást két csodás kormányos vezette: Lukácsházi Győző az utazóközönséget irányítgatta, kedves, humoros keretmesével, szerzőtársa pedig, Balog Sándor karmesterként a legénységet – azaz a bővített felállásban Dévára érkezett Csíki Kamarazenekart – vezette, vígan navigálva a komolyzene, a gyermekdalok, magyar slágerek világában.

Az 50 perc alatt a Föld körül című zenés mesejátékot idén a Székelyföldi napok alkalmával mutattuk be először. Lukácsházi Győző és Balogh Sándor szerzőpárossal ez már az ötödik közös produkciónk, amit szeretnénk minél több gyermekhez elvinni, hiszen a színes, bulis hangulatán túl nevelő, oktató jellege van. A csíkszeredai polgármesteri hivatal által fenntartott Csíki Kamarazenekarral az idei évadra jelentős támogatást kaptunk a magyar kormánytól azzal a kitétellel, hogy a produkcióinknak legalább 20 százalékát vigyük el szórványvidékre is. Ennek örömmel teszünk eleget. Sokfelé lenne igény az ilyen jellegű bemutatókra, de úgy gondoltuk, gyermekműsorról lévén szó, elsősorban a Szent Ferenc Alapítvány gyermekeit kellene felkeressük vele. Így hoztuk el ezt a produkciót Dévára, illetve Szászvárosra – mesélt az előadás történetéről Adorján Csaba, az immár 18 esztendős múlttal bíró Csíki Kamarazenekar egyik vezetője.

A zenés utazás sikeréhez némileg hozzájárult az előadótérként szolgáló ferences kolostorudvarok hangulata is, illetve a ragyogó napsütés, amelyben a dallamos muzsika hangjára könnyen megnyíltak a gyermekszívek és szabadon szárnyalhatott a képzelet.

– Fantasztikus közönségünk volt itt Déván – ragyogott az örömtől Adorján Csaba, megígérve, hogy a Csíki Kamarazenekar hamarosan visszatér és immár tágabb közönségnek hozzák el Vivaldi Négy évszakját, melyben az eredeti szonettekre építve szólaltatják meg a mennydörgést, villámlást, nyári hőséget – emberközelbe hozva a komolyzenét azok számára is, akik kevésbé jártasak abban. A későbbiekben Prokofijev darabjával is eljönnének. A Péter és a farkas-ban szintén hangszerek személyesítik meg az állatokat, szereplőket. – Ezt a két produkciót mindenképp el szeretnénk hozni és mivel láttuk, hogy nagy igény van rá, a helyiekkel egyeztetve igyekszünk majd nagyobb befogadású helyiségben előadni műsorainkat – ígérte elmenőben Adorján Csaba, megköszönve a dévai Szent Ferenc Alapítványnak a szervezést. Utóbbi nevében Palkó Cecília, a dévai ház vezetőjeként köszöntötte a zenekart, átnyújtva a zenészeknek az alapítvány kiadványát, melyben minden gyermekotthon elérhetősége benne van. Merthogy a vidám muzsikának mindenütt örülnének a gyermekek!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu