Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. december 01., 09.15
Arad megyeiek a székely menetelésen

53 kilométeres élőláncot alkotva tiltakoztak

2013. október 28., 21.39 Hétfõ / Arad

Vasárnap tartották meg Székelyföldön, a Székely Nemzeti Tanács szervezésében a Székelyek Nagy Menetelését. A résztvevők a Brassót Bákóval összekötő legforgalmasabb országút mentén, Kökös és Bereck között, 53 kilométeres összefüggő menetoszlopot alakítottak ki, hogy így hívják fel a világ figyelmét a székelyek autonómia iránti igényére.

A rendezvényt az összes erdélyi magyar párt és szervezet támogatta. Az RMDSZ, amely március 10-én hivatalosan nem vett részt a marosvásárhelyi autonómia tüntetésen, ezúttal több autóbuszt is indított a résztvevők szállítására. Az EMNP és az EMNT közösen indítottak Székelyföld és egész Erdély több településéről több mint száz nagy buszt és sok mikrobuszt. A személygépkocsival érkezettekkel együtt összességében a két szervezet  (EMNP–EMNT) több mint 10 000 embert szállított  a helyszínre. A rendkívül magas szállítási költségek miatt az a döntés született, hogy elsősorban a székelyföldiek szállítását kell biztosítani minél nagyobb számban. Ez, amint a tegnapi rendezvény megmutatta, fényesen sikerült. A távolabbi vidékekről (például a Partiumból) viszont már csak egy-egy autóbuszt tudtunk indítani. Ezek a buszok jelképezték a partiumi, bánsági és máramarosi magyarok támogatását a székelyek autonómiája iránt.

Az  aradi magyarok közül sokan érdeklődtek a rendezvény iránt, de mégsem elegendően ahhoz, hogy egy nagy 50 személyes buszt tudjunk indítani, legalább a temesváriakkal közösen. Így a jelentkezők egy része a nagyváradi busszal utazott, többen saját gépkocsival indultak, és voltak, akik a vonatot választották.
Felkészültünk, hogy a rendőrség és a csendőrség többször is megállítja a buszt, ellenőrzés céljából, de ez csak egyszer történt meg. A rendezvény egész ideje alatt egyébként a rendfenntartó szervek rendkívül diszkréten voltak jelen, senkit sem zavartak. Igaz, a tüntetők sem adtak okot beavatkozásra.

Mi aradiak, közösen a bihariakkal Maksára mentünk. Ide a  Partiumból, a Gyimesekből, a Felvidékről és  Magyarországról is érkeztek tüntetők. A program a gidófalvi hagyományőrző huszárok felvonulásával kezdődött. Az ökumenikus istentisztelet után itt mondott beszédet Tőkés László és Toró T. Tibor is. Az EMNT elnöke hangsúlyozta, hogy a székelyek legfontosabb  fegyvere a Hit kell hogy legyen. „A hit által omlottak le Jerikó falai”. Ahogy a kiválasztott népnek megígérte az Úr, hogy békésen, harc nélkül fognak leomlani Jerikó falai, amennyiben a nép hinni fog Istenben és a győzelemben,  ugyanúgy nekünk is hinnünk kell az Úrban és megmaradásunk zálogában: az autonómiában. Megemlítette, hogy a katalánok, a balti országok népei: az észtek, lettek és litvánok is több száz kilométeres élőlánccal követelték jogaikat. 

Példaként szolgálhat az ötven évvel ezelőtti washingtoni menetelés, melyen Martin Luther King vezetésével 250 ezren vettek részt, és döntően hozzájárult az Egyesült Államokban a négerek jogegyenlőségének kivívásához, az 1964-es  polgárjogi törvény megalkotásához. 

Györgyi Zsolt maksai lelkész beszédében kiemelte: szükség van hitre, bátorságra, menetelésre, hogy megmutassuk, mi itthon vagyunk, mi innen nem megyünk el soha. Majd a siklódi férfidalárda adott elő zenekari kísérettel katonadalokat és indulókat. Ezek után a több ezres tömeg elindult, hogy elfoglalja a kijelölt helyét az élőláncban. A menetelés gond nélkül zajlott. Az út mentén több helyen kihangosították a rádióadást, hogy követhessük, mi történik a többi helyszínen. 

A rendkívül forgalmas úton nagyon sok brassói és moldvai rendszámú kocsi haladt el mellettünk, de a majdnem két óra alatt, amíg tartott a menetelés csak egyetlen egy kocsi utasai mutatták ki nemtetszésüket a felvonulókkal szemben.

Az egész eseménynek ünnepi hangulata volt, amihez hozzájárult a szokatlanul jó idő is. Meg is jegyeztük, hogy a Jóisten is szereti a székelyeket, ha október végére ilyen szép, szinte nyári időt adott. Amint kialakult az 53 kilométeres élőlánc, elmondtuk a Székely Himnuszt, és a rádióban Izsák Balázs felolvasta az SZNT kiáltványát. Az esemény végeztével a tömeg békésen tért vissza a buszokhoz és a gépkocsikhoz. 

A menetelés ismét megmutatta, hogy van még erő és akarat az autonómia kivívására. Bármennyire is szeretnék ezt sokan megakadályozni. Ahogy Európa oly sok más nemzetének van autonómiája, úgy a székelyeknek is joguk van az autonóm Székelyföldhöz.


Kép és szöveg, dr. Burián Sándor, az EMNP Arad megyei elnöke

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu