Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. október 24., 18.24
„Egészen megható jeleneteim voltak”

– Interjú Kurtág György zeneszerzővel –

Írta: Pataki Zoltán
2008. április 01., 16.30 Kedd / Temes

Hétfőn a Nemzeti Zeneművészeti Egyetem díszdoktorává és Lugos díszpolgárává avatták a város egyik legnagyobb szülöttjét, Kurtág György zeneszerzőt. Egykori iskolájában, a Brediceanu Gimnáziumban kenyérrel és sóval fogadták, a Zeneművészeti iskolában koncertet adtak a tiszteletére. A megható, ugyanakkor számára kimerítő események után a 82 éves Mester interjút adott lapunknak.

– 1973-ban, Romaşcanu Ştefan barátom halála kapcsán jártam utoljára Lugoson, akkor jöttem rá, hogy ez egy gyönyörű város! Sok helyen laktunk, például a Drăgan házban, az ortodox katedrálissal szemben, de gyerekként nem vettem észre, hogy ezek milyen gyönyörű épületek. Vagy a görög-katolikus templom a piactéren, a toaca-t is állandóan onnan hallottam, ezek voltak a nagy, meghatározó lugosi pillanatok a számomra! Colinda című művemnek, amelyet díszpolgárrá avatásomra írtam, a toaca adja meg az alaphangulatát! Jól esett, hogy Higyed István tiszteletes úr felidézte a temesvári református templom és Nemes Elemér esperes emlékét, a vele való találkozásom életem egyik legfontosabb eseménye volt! Dr. Udvardy László professzortól most tudtam meg, hogy Nemes Elemér zeneszerző volt, szeretném megismerni a kompozícióit!

– Milyen érzés volt ennyi év után immár a szülővárosa díszpolgáraként visszatérni Lugosra?
– Egészen megható jeleneteim voltak! A szülőházról semmi emlékem nincs, nem is engedtek oda be bennünket, de annál fontosabb volt számomra az a ház, ahol 1940-ig, 14 éves koromig egy jó pár évig laktunk. Meglátogattuk a házat, a benne lakók is valami elmondhatatlan kedvességgel, melegséggel fogadtak! Érdekes, hogy átépítették a házat, mégis lényegében ugyanaz maradt. Felmentem a padlásra is, ami gyönyörű emlékeket idézett fel bennem, ráadásul a ház leánya elkezdett toacazni! A melegség, amivel ebben a házban vagy a líceumban fogadtak, túlzásnak tűnik, de valahogy mégis rettenetesen jól esett, amikor kenyérrel és sóval kínáltak!.

– Milyen helyet foglal el rangos kitüntetései, díjai sorában a Lugos díszpolgára cím?
– A címek és a díjak, még ha nagy pénzzel járnak, akkor sem igazán vesznek részt az életemben. Vannak dolgok viszont, amelyek valamire inspirálnak. Amikor megtudtam, hogy Lugos díszpolgárának akarnak választani, eldöntöttem, hogy csak akkor jövök vissza szülővárosomba, amikor befejezem az alkalomra írt darabomat, a Colindát. Ez két évig tartott. Amikor elkezdtem rajta dolgozni, kiderült, hogy a városi tanács első olvasatban elvetette a javaslatot. Akkor kezdtem csak igazán lelkesen dolgozni rajta! Mindig kell egy ilyen indíttatás, majdnem minden kompozíciómat  valakinek vagy valamilyen eseményre ajánlom, és ez visszahat a műre!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu