Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 12., 12.47
Megnyílt a Kisebbségek Kultúrája című kiállítás

„A bánsági kisebbségek nem maradhatnak ki a Temesvár Európai Kulturális Főváros 2023 projektből”

Írta: Pataki Zoltán
2021. november 17., 18.05 Szerda / Temes

A Temes Megyei Könyvtárban kedden este került sor a Kisebbségek kultúrája – Temesvár Európai Kulturális Főváros 2023 program nyitórendezvényére, Molnár András temesi alprefektus, a Temes megyei RMDSZ-szervezet elnöke részvételével. A program keretében a Temes Megyei Könyvtárban megnyílt a Kisebbségek kultúrája című kiállítás, ahol a bánsági kisebbségek nyelvein megjelent könyveket, népviseleteket, videó- ​​és fotóanyagokat, festményeket tekinthetnek meg az érdeklődők a november 16–21. közötti időszakban, naponta 9–18 óra között. Az egy hétig tartó rendezvényről Molnár András temesi alprefektus nyilatkozott a Nyugati Jelennek:

„A programot  a Városi Regenerációs Erőforrás Központ nevű civilszervezet kezdeményezte, amely a Temes Megyei Tanácshoz pályázott, és támogatást nyert a Kisebbségek kultúrája – Temesvár Európai Kulturális Főváros 2023 projektjével. A program három részből áll: az első a könyvgyűjtési akció volt, a második a Kisebbségek kultúrája kiállítás és kulturális események megszervezése, majd következik a kisebbségi könyvtár feltöltése az adományokból összegyűlt könyvekkel. A Temes Megyei RMDSZ azonnal válaszolt a felhívásra, és csatlakozott ehhez a projekthez. A Bánsági Közösségért Egyesülettel együtt megszerveztük a könyvgyűjtési akciót egy hónapon keresztül, a közösségi médiában, illetve a szervezeten belül hirdettük a gyűjtést. Jöttek is a felajánlások, csak kifejezetten jó minőségű könyveket fogadtunk el, amelyeket büszkén ki lehet tenni a könyvtár polcaira. A beérkezett közel 2000 könyv válogatását és jegyzékbe vételét önkéntes alapon bevállalták a Bolyai János Szakkollégium bentlakó diákjai. Miután a könyveket ideszállítjuk, és leltár alapján átadjuk a Temes Megyei Könyvtárnak, utána megnyithatják a kisebbségi részleget”.

A keddi kiállításmegnyitón részt vettek a magyar mellett a német, a bolgár, az ukrán, a roma és az aromán kisebbségek képviselői, akik közös kulturális rendezvények megtartására tettek javaslatokat. „Egyetértek ezekkel a kezdeményezésekkel, szerintem is fel kell éleszteni a bánsági kisebbségek közötti kapcsolatot és kommunikációt, nem elég, ha csak a temesvári önkormányzat mellett működő Kisebbségi Tanács tart találkozókat néhanapján. Az érdekképviseleti szervezetek vezetői ismerik egymást, és úgy gondolom, hogy magunktól kell meginduljunk, és közös projekteket kell szervezni, amelyeknek a Temesvár Európai Kulturális Főváros 2023 programhoz kell kapcsolódniuk. Ebből a projektből a bánsági kisebbségek nem maradhatnak ki, hiszen a kulturális sokszínűséggel nyert pályázatot Temesvár” – nyilatkozta lapunknak Molnár András.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu