Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. június 21., 20.11

A betlehemi csillagra irányították a tekintetet

Írta: Gáspár-Barra Réka
2020. december 28., 13.25 Hétfõ / Hunyad

A szokásosnál is szebb ünnepi köntösbe öltözött idén karácsonyra a dévai Szent Antal ferences templom. A járvány miatt elárvult templompadok oldalát kedves gyermekrajzok díszítették, az oltárlépcsőkön szebbnél szebb kézműves-betlehemek hirdették a karácsony örömét. – Ez az idei esztendő mindannyiunkat megpróbált, és egészen rendhagyó várakozási időszakot éltünk meg. Úgyhogy alaposan meg kellett mozgassuk a fantáziánkat, és minden ötletet be kellett fognunk a vitorlánkba, hogy lélekben és közösségben is méltóképpen fel tudjunk készülni az Istennel való találkozásra. A betervezett második ferences vásárt már nem tudtuk megtartani az egyre szigorúbb intézkedések miatt, de éreztem, hogy valamit mégiscsak tenni kéne, ami megmozgatja a közösséget. Advent első napjaiban Szentatyánk tavaly megjelent írását olvasva ragadt meg bennem a gondolat, hogy a betlehemállítás az élő evangélium. És ha a családok elkészítik a maguk betlehemét, azzal nem csupán a hagyományt örökítik tovább, de jobban átélik a karácsony lényegét. Így aztán meghirdettük a Betlehem a családomban nevű pályázatot, melyre természetes anyagokból készült kézműves-betlehemeket vártunk. Érkezett is szép számban sok nagyszerű alkotás – mesélte az oltárlépcsőn sorakozó betlehemek történetét fr. Főcze Bonaventúra plébános.

A padokat díszítő rajzok is hasonló indíttatásból születtek. – A járvány miatt nagyon nehéz a kapcsolattartás a gyermekekkel, fiatalokkal. Más években sokat találkoztunk ebben az időszakban, beszélgettünk, a gyermekek megosztották egymással a várakozás örömét. Szerettem volna idén is alkalmat keríteni arra, hogy megfogalmazzák, ami a lelkükben van karácsonnyal kapcsolatban. Ezért rajz- mese -, vers - és esszépályázatot hirdettünk a különböző korosztályoknak, hogy mindenki a korának megfelelő műfajban tudjon hangot adni érzéseinek, gondolatainak. Nagyon sok szép munka született. A rajzokban, a történetekben mind-mind ott van a karácsony lényege: az egymásrafigyelésben, az ajándékozásban, az elfogadásban, örömben megmutatkozó szeretet. Olyanok ezek az alkotások, mintha a gyermekek, fiatalok a maguk szavaival írták volna az evangéliumot – értékeli az adventi pályázatra beérkezett munkákat Bonaventúra plébános.

Az alkotások már karácsony estéjén ott díszelegtek a templomban, kiértékelésükre, az alkotók megjutalmazására karácsony másodnapján, Szent István ünnepén került sor. – István, mint egyházunk első vértanúja, ma is utat mutat a keresztényeknek, és úgy gondolom, hogy a gyermekek, családok alkotásaikkal szintén a betlehemi csillagra irányították tekintetünket – mondta a plébános.

A rajzok, fogalmazások, esszék, betlehemek alkotói ajándékot is kaptak a plébánia részéről: a karácsonyi finomságokat tartalmazó csomagon túl, meghívást a járvány utáni első plébániai táborba.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu