Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2021. szeptember 17., 09.14
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Sorozatban tűnnek el könyvesboltok

A betűéhségtől nem korog

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. február 18., 19.00 Hétfõ / Hunyad

Röpke egy hónap alatt jóformán kiszorultak a könyvesboltok Déva központjából. Néhány cég a külvárosba menekült és kifestős könyveket meg szótárakat árul, mert erre még van igény,  a nagyobbak beférkőztek a gomba módra szaporodó bevásárlóközpontokba, s van, aki teljesen feladta a harcot. 

Déva esete természetesen nem egyedi.
– Nekünk Marosvásárhely központjában kellett feladnunk a boltunkat, és egy kevésbé költséges helyiséget bérelni, mert már több ezer dollárban számolták a bért  – állítja Kósa R. Géza, az Erdélyi Magyar Könyvklub (EMK) megbízott igazgatója.

Véleménye szerint a jelenség egész Erdélyre – de az országra is –  jellemző, sokszor adódik olyan eset, hogy a könyvklub partnerkönyvesboltjai képtelenek kifizetni tartozásukat a forgalmazó felé, mert ingük-gatyájuk rámegy a helyiségek bérlésére, fenntartására.

A gyakorlatilag legnagyobb és legismertebb erdélyi magyar könyvforgalmazónak régiónkban összesen egy partnerkönyvesboltja van, az aradi Tulipán. Fehér és Hunyad megyében már állandó könyvterjesztőnk sincs – ismerteti a jelenlegi helyzetet Kósa Géza.

Egy könyv száz emberre
Ez azonban szerencsére nem jelenti azt, hogy régiónkból teljesen kiszorult a magyar könyv. Bár Déván, a központi boltok már felszámolásuk  előtt jó néhány évvel lemondtak a magyar nyelvű könyvek forgalmazásáról, és épp az EMK indította be régiónkban a postai, sőt ma már on-line könyvrendelés szokását.

Az évek folyamán 2683 személy vált a könyvklub tagjává az öt megyében. Legtöbben Arad megyében, ahol jelenleg 1112 klubtagot tartanak számon. Temes és Fehér megyében már csak fele ennyit, Hunyad megyében 336 tagot, Krassó-Szörényben pedig összesen 21 személy rendelt magyar könyvet az utóbbi években.

Ami a tavalyi könyvrendelési átlagot illeti, Hunyad megyében például, száz emberre nem jut egy megvásárolt könyv. A legjobban álló Arad megyében is, összesen 603 rendelés volt tavaly. Természetesen vigaszként szolgálhat, hogy talán emellett más forrásból is felkerül egy-egy kiadvány a családi könyvespolcra. De bizonyára nem sok, hiszen ha a hazaküldött katalógus igazán bőséges kínálata sem fogja meg az embert, akkor kevésbé valószínű, hogy könyvvásárlási céllal tegyen kirándulást egy-egy nagyobb erdélyi vagy magyarországi városba. Habár elvétve erre is van példa.

Szupermarketek standjaira költöztek
Tény, hogy a könyvek már nem tartoznak a mindennapi szükségletek közé. Bár, aki mégis könyvforgalmazásból kíván megélni, az épp arra törekszik, hogy a hétköznapi áruk közé csempéssze be a könyveket is. Déván is az egyik legnagyobb forgalmazó épp azért adta fel központi boltját, hogy a leendő pláza keretében áruljon majd. És máris jelen vannak a könyvstandok a Real, Artima, Trident hipermarketekben.

A nemrég felszámolt dévai könyvesház is valami hasonló rendszerű dologgá készül átalakulni. Utóbbi bérlője, a Libra könyvesbolt ugyan kiszorult egy külvárosi negyedbe, de a helyiség tulajdonosa a mendemondák szerint szintén könyvesboltot akar nyitni, csakhogy nem saját szakállára, hanem bérbe adva az üzlet standjait a kiadóknak. Ez talán még hasznot is hozhat a házhoz. Feltéve, hogy a kiadóknak is sikerül alkalmazkodniuk a mai igénykehez. A szépirodalom ugyanis, az agyon mediatizált díjazott sikerkönyveken túl már nem nagyon adható el.

– Amit még keresnek, azok a szótárak, atlaszok, útikönyvek, kifestők és még hiány is mutatkozik szakkönyvekből, melyeknek kiadását már nem nagyon vállalja fel egyetlen hazai kiadó sem – állítja Căsălean Gabriela, a Libra könyvesbolt vezetője. Véleménye szerint ma már a könyvárusítás nem kifizetődő, és ha figyelembe vesszük, hogy Déván az utóbbi egy hónap során három városközponti könyvesbolt kellett feladja a helyiségét és velük együtt ez egyetlen antikváriuma is a városnak, akkor el kell fogadnunk, hogy megállapítása igaz.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu