Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. január 18., 13.09
Terméskilátások Nagy Zsolt falugazdától

A búza egy része nem lesz alkalmas kenyérsütésre

Írta: Balta János
2019. július 02., 18.35 Kedd / Arad

Túl vagyunk Péter és Pál napján, amikor a gazdák hagyományosan elkezdik az aratást. Idén azonban a szélsőséges időjárási feltételek mellett, valószínűleg rendhagyó aratásnak nézünk elébe. E kérdéskörben beszélgettünk Nagy Zsolt falugazdásszal is.

 

– Elkezdődött-e az aratás?

– Elkezdték az árpa aratását, amely nem annyira beteg, mint a búza, mert jobban ellenáll a gomba-betegségeknek. Tekintve, hogy ősszel, miután a kalászosokat elvetettük, nem volt elég eső, ezért a vetés nem kelt ki arányosan. Novemberben és decemberben kikelt ugyan, de tavasszal száraz idő köszöntött rá, amikor nem tudott bokrosodni, csak vegetált. Később rengeteg csapadékot kapott, ami egyben a betegségeket is előidézte, ráadásul sok helyen megállt a víz, ami újabb károkat okozott. A termés mennyisége és minősége a megyében kistérségenként változó.

– Teszem azt, Majláthfalván, ahol a termőföld nem vízállásos, ott lesz-e bővebb termés?

– Akkora termés, mint tavaly, bizonyára nem lesz, de jó közepes, az várható. Természetesen, gondok lesznek a magvak minőségével, nem is annyira az árpánál, mint a búzánál. Annak egy része kenyérsütésre valószínűleg nem lesz alkalmas.

– A búzát lehet-e már aratni?

– Annak szüksége van még legkevesebb egy hét érésre, attól függően, milyen lesz az időjárás. A helyzetet súlyosbítja, hogy a sok eső miatt a gombabetegségek ellen nem lehetett védekezni. Ha mégis sikerült permetezni, azt lemosta az újabb eső. Mikorra permetezni tudtunk volna, akkorára a betegség elhatalmasodott rajta. Ha viszont megbetegedett, már csak annyit tehetünk, hogy gátoljuk a továbbterjedését, de mindenképp terméskieséssel, minőségileg gyengébb terméssel számolhatunk.

– A kapásnövények szeretik-e a sok esőt?

– Azok még elbírják, főként az olyan helyeken, ahol nem áll a víz. A magasabb helyeken lévő kapásnövények nagyon szeretik az esőt és a meleget, ugyanis a kukorica 35 Celsius fokig jól érzi magát, ha van elegendő nedvessége.

– Ezek szerint, jó kukoricatermés van kilátásban?

– Ha most, a megtermékenyülés időszakában kap egy kis esőt, illetve nem lesz rá túl meleg, akkor bizonyára jó termés várható. Utána már csak a jégesőtől kell félteni. Noha nálunk is volt egy kevés jégeső, de nem akkora, mint Bihar megyében, ahol nem csupán a búzát, hanem a kukoricát is leverte.

– Hogyan mutatkozik a napraforgó?

– Az is ígéretes, noha vannak gombabetegségei, amelyeket nálunk nem tudunk kezelni.

– Sokan termesztenek repcét, ők milyen termésre számíthatnak?

– Mivel az ősszel nem volt eső, az is későn, ráadásul ritkán kelt ki, ezért sok gazda kitárcsázta. Akik meghagyták, némiképpen jól jártak a sok esővel, mert a repce jól bokrosodott. Ezzel együtt, nem számíthatnak akkora termésre, mint tavaly volt. Az is gond vele, hogy a sok eső miatt a repce teteje meg van érve, lejjebb viszont nincs, ezért szél esetén sok ki is pereghet a mag vagy ledöntheti a szárát.

– Végül is, Arad megyében kenyérgabona tekintetében mire számíthatunk?

– Szerintem a búza mintegy 30%-kal a tavalyinál kevesebbe fog teremni, de a termés a gombabetegségének az előrehaladottságán is múlik.

– Köszönöm szépen a tájékoztatót!

– Én köszönöm a lehetőséget.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu