Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. június 21., 04.32
Beszélgetés KELEMEN ATTILA Krassó-Szörény megyei RMDSZ-parlamenti képviselővel

A fenntartható fejlődésért fogok dolgozni

Írta: Gáspár-Barra Réka
2020. december 16., 16.31 Szerda / Hunyad

Választásokkor mindig vannak meglepetések. A magyarság körében izgalommal várt mandátum-visszaosztásokkor pedig még inkább. Idén sem volt ez másképp. A politikai csillagállás úgy hozta: a megyei szinten leadott szavazatok 0.56 százalékát megszerző Krassó-Szörényi RMDSZ-szervezet képviselői mandátumhoz jutott a visszaosztás során.  Még nagyobb volt a meglepetés, mikor kiderült: a mandátumot elnyerő Kelemen Attila, Hunyad megyei fiatal vállalkozó. Az újdonsült RMDSZ-képviselőt telefonon kerestük meg.

 

– Nagy meglepetés volt számomra és egyben megtiszteltetés is ez a mandátum. Hogy Krassó-Szörény megye listáján indultam, ez RMDSZ-döntés volt. Egészen fiatal korom óta aktív tagja vagyok a Hunyad megyei magyar közösségnek, 18 éves koromtól tagja lettem az RMDSZ-nek. Minden kampányban, minden Hunyad Megyei Magyar Napok alkalmával kivettem a részem a munkából. Krassó-Szörény megyével sem újkeletű a kapcsolatunk. Ott még kisebb létszámú a magyar közösség. Nagy szükség van a háttérre, támogatásra.

– Úgy fogalmaztál, hogy „fiatal korod óta”. Most sem vagy túl idős. Ha jól láttam röpke bemutatkozásodban, 34 évet töltöttél. Azonkívül, hogy az RMDSZ-ben tevékenykedtél, milyen más téren sikerült tapasztalatot szerezned?

– Igen. Valóban 34 évet töltöttem, nős vagyok, van egy 11 hónapos kisfiúnk, építészmérnök vagyok. Ez nálunk hagyomány a családban. Édesanyám is műépítész, édesapám mérnök, és úgy hozta a sors, hogy a feleségem is építészmérnök. Az utóbbi tíz évben a privát szférában dolgoztam, tervezéssel és uniós pályázatokkal foglalkoztunk.

– Eddigi tevékenységed terén, mint vállalkozó biztosan adódtak olyan helyzetek, amikor elégedetlen voltál a hazai törvényhozással. Most a te pályádon a labda. Mik a terveid? Mit szeretnél képviselőként tenni?

– A tíz év alatt a kisvállalkozók számtalan problémájával szembesültem. Rálátásom lett Hunyad megye és Krassó-Szörény sajátos helyi gondjaira. Úgy gondolom, a hazai gazdaságban a legfontosabb a fenntartható fejlődés megteremtése. Ehhez nagyon sokrétű változásra van szükség. A törvényhozás terén is. Ebben szeretnék szerepet vállalni.

– Miben látod Krassó-Szörény sajátos problémáit?

– Krassó-Szörény nagyon nagy mértékben hasonlít Hunyad megyéhez. Mindkét megyét keményen iparosították, és amikor ezek a nagy vállalatok megszűntek, a lakosság jelentős része vált munkanélkülivé. A fiatalok többsége máshol keresi a boldogulást. Mindkét megye földrajzi adottságai lehetővé teszik a szolgáltatások, illetve különböző fejlődő iparágak megerősítését. Minden erőmmel, tudásommal, tehetségemmel azon leszek, hogy ez sikerüljön.

– Te is Hunyad megyei fiatal vagy. A nemzedékedből nagyon sokan kivándoroltak. Volt osztály- és iskolatársaid külföldön keresik a boldogulást. Te miért maradtál itthon?

– Én soha nem gondolkodtam azon, hogy külföldre menjek. Őszintén nem tudom, melyik a könnyebb út. De nem is ez a szempont vezérelt az életben. Úgy éreztem, hogy itthon szükség van rám, ránk, fiatalokra, és itt Dél-Erdélyben olyan kevesen vagyunk magyarok, hogy tényleg mindenki számít.

– Az biztos, hogy szükség van a fiatalokra, magyarokra, vállalkozókra. Így most parlamenti képviselőként pedig még inkább szükség van a munkádra. Ehhez kívánok kitartást és sok sikert!

– Köszönöm!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu