Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 21., 02.49

A függőségek elszigetelnek a külvilágtól

Írta: Gál Zoltán
2015. április 10., 17.54 Péntek / Arad

Miért drogozik az ember? Megvan mindene, és többre vágyik, vagy semmije sincs és így kíván kiszabadulni a körből? Vagy csak egyszerűen kipróbálta, és nem tudott leállni? A drogok és a függőségek lélektanáról hosszas elemzéseket lehetne írni orvosi, pszichológiai, filozófiai és még sok mást szempontból. A való életben jelentkező valós problémákon azonban nem segítenek az elméletek és a statisztikák.

A Csiky Gergely Főgimnáziumban szerdán délután a szülőknek, csütörtökön délelőtt az iskolásoknak tartott előadást három meghívott a Bonus Pastor Alapítvány részéről. Az alapítvány célja, hogy segítse a drogfüggőket és a szenvedélybetegeket „keresztény lelkiséggel és segítő szakma eszközeivel”, ahogyan az a honlapjukon is szerepel.

A fő céljuk, hogy megszólítsák azokat, akik függőségük miatt a társadalom peremére szorultak. A székhelyük Marosvásárhelyen van, de Erdély egész területén tevékenykednek, így Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Brassóban és Szatmáron, önsegítő csoportok pedig létrejöttek más városokban is.

A két munkatárs, Bartha Éva klinikai pszichológus és Horváth Mária szociális asszisztens, családterapeuta a drogfogyasztás megelőzéséről, annak első jeleiről és a kezelésről is beszélt a jelenlévőknek. Ismertették a drogok különböző fajtáit, azok élettani hatásait és a tüneteit. Elmondták, hogy a fiatalok körében népszerű kábítószerek általában ún. kapudrogok, melyek fogyasztása után más szereket is kipróbálnak/ ki akarnak próbálni az illető személyek. Ennek megakadályozásában rengeteget segít a kommunikáció, és az, hogy egyáltalán figyeljünk a gyerekeinkre, barátainkra.

Függőséget azonban nem csak a szerek okozhatnak. Az alapítványtól érkezett harmadik személy maga is szenvedélybeteg volt, de már fel meri vállalni, sőt segíteni is szeretne a vele egykorúaknak, hogy ne kövessék el ugyanazokat a hibákat. Huni bevallotta, hogy nagyon fiatalon kezdett játékgépezni, még 14 éves sem volt, azonban így, visszagondolva, rémisztő, hogy nála fiatalabbak is voltak a kocsmában. Aztán lassan elszigetelődött a világtól és az otthoniaktól.

Az ismertető végeztével a vendégek szívesen válaszoltak kérdésekre, amit a szülők ki is használtak: érdeklődtek, hogy mik a drogfogyasztás ismertető jelei, honnan lehet tudni, hogy csak részeg a gyermek, vagy szert fogyasztott? A fiatalok milyen arányban fogyasztanak drogokat, és ki az, akitől szerzik? Akik terjesztik, azok hallgatnak róla, akik fogyasztják, nem beszélnek erről, és akik felvállalják, azok kevesen vannak.

Azt, hogy mi folyik egy szórakozóhelyen, vagy ott, ahol a fiatalok maguk vannak, a szülők döntő többsége tudni szeretné. És ez csak személyes vélemény, de mindenki jobban jár, amíg nem tudják…

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu