Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. július 04., 09.20

A gyermek az anyanyelvén tudja a legkönnyebben felépíteni tudását

Írta: Takáts D. Ágnes
2013. március 26., 19.34 Kedd / Arad

Az RMDSZ Arad megyei szervezete operatív tanácsának múlt heti ülésén elemezték az Arad megyei beiskolázás jelenlegi helyzetét. Az országos szervezet tavalyi kezdeményezésére tájékoztató, tudatosító kampányt indított el, melynek része az Arad megyei beiskolázási kampány is.

A társadalom alappillére a gyermek, a tudatos nevelést, a jó úton való elindítást már kisgyermekkorban el kell kezdeni, és ez minden szülő feladata, felelőssége.

Minden magyar gyermek számít címszó alatt az RMDSZ idén másodjára indítja útjára országos beiskolázási kampányát, amely arra biztatja a magyar és etnikai szempontból vegyes családokat, hogy írassák magyar osztályba gyermekeiket.

„Az RMDSZ Arad megyei szervezete fontosnak tartja, hogy növekedjen az Arad megyei magyar oktatásban részt vevő tanulók száma, és lehetőség szerint, minden magyar gyermek anyanyelvén tanuljon. Első körben az előkészítő, illetve az I. osztályba készülő gyermekeket, illetve azok szüleit célozzuk meg” – mondta el Hadnagy Dénes, a megyei beiskolázási kampány irányítója, az RMDSZ Arad megyei választmányának titkára, az oktatási bizottság tagja.

Első lépésként találkozót szerveznek iskolaigazgatókkal, intézményvezetőkkel, ahol megbeszélik a felmerülő problémákat, illetve a beiskolázási tervet, megnézik, hogy kinek, hol, milyen szempontok szerint tudnak segíteni.

Hadnagy Dénestől megtudtuk, hogy megyei szinten – a megyeszékhelyet is beleértve – a magyar gyermekeknek csupán a fele tanul magyar nyelven. Ezt az arányt túlsúlyban a városainkban létrejövő lemorzsolódás okozza, ami történhet szülői döntésből kifolyólag, vagy azon okból, hogy nincs a család lakhelyéhez közeli magyar nyelvű tanintézmény/osztály. Ez utóbbi akadály felszámolására történtek lépések: Aradon iskolabuszt indítottak a mikelakai, illetve a kisszentmiklósi kisiskolások Csikybe való szállítására.
A beiskolázási kampányban a szervezet együttműködik a pedagógusokkal, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Arad megyei szervezetével, a helyi RMDSZ-elnökök, Aradon pedig a kerületi elnökök segítségét kérik, illetve a történelmi magyar egyházak támogatására is számítanak.

„Terveink szerint embertől emberig megyünk. Célunk azt elérni, hogy minél több magyar gyermek magyarul, anyanyelvén tanuljon. Gyermekeink ismerjék meg saját kultúrájukat, őrizzék meg hagyományainkat, legyen, aki tovább vigye azokat. Nem elhanyagolható tény, hogy a gyermek saját anyanyelvén tudja a legjobban elsajátítani az alapvető tudnivalókat, és felépíteni a saját tudását. Számos példa van arra, hogy vegyes házasságból származó gyermek magyar nyelvű tanintézménybe jár. A vegyes házasságban élők esetében is igyekszünk a magyar értékekre felhívni a figyelmet, a magyar óvoda, iskola értékeit felmutatva, népszerűsítve. A legtöbb szülő azért íratja többségi iskolába a magyar gyermekét, hogy az jobban beilleszkedjen környezetébe, valamint jobban elsajátíthassa az ország nyelvét. Iskoláinkban alapvető cél a román nyelv eredményes oktatása. A román nyelvet a magyar tannyelvű iskolákban is tanítják és a tanügyi törvény rendelkezései szerint a kisebbségi iskolákban könnyített formában, éppen a könnyebb elsajátítás végett. De nem az iskola az egyedüli hely, ahol a magyar ajkú gyermek a román nyelvet elsajátíthatja, hanem a környezete, a játszótársak, igényesen megválasztott műsorok a TV-ben, az internet mindezt segítheti. Gondoljunk bele, lehetséges, hogy mi magunk, vagy akár ismerőseink mérvadó példák, hogy anyanyelvükön végezték iskoláikat, és jól érvényesültek az életben, akár itthon is” – fejtette ki Hadnagy Dénes.

Április 2–5. közötti időszakban minden iskolában programszerűen nyílt napot tartanak, ahová a pedagógusok tisztelettel várják ismerkedés, felvilágosítás végett a felkészítő osztályba beiratkozni készülő gyermekeket szüleikkel együtt.

A nyílt napok időpontjáról és programjáról minden iskola értesíti a szülőket, illetve közzé teszik/tették az iskolák honlapján is, ahol bővebb információkkal szolgálnak a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókról is.

Az RMDSZ székházában (Episcopiei u. 32. szám) is minden kedden 17–18 óra között szaktanácsadással szolgálnak az előkészítő, illetve az első osztályba való beiratkozáshoz.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: magyar /???/-nek is /2/ / Szerda, 2013. március 27., 19.45 Válaszoljál rá!

Az előbbi hozzászólásban természetesen érvényesülési példára gondoltam.

Hozzászólt: magyar /???/-nek is / Szerda, 2013. március 27., 19.42 Válaszoljál rá!

Talán annak (is) tulajdonitható Hadnagy Dénes kiemelése az \"akár itthon is\" történő érvényesülést illetően,hogy általános vélemény az itthoni (esetünkben romániai) kilátástalanság térhóditása.Sajnos nemigen tudok példákat sorolni -Hadnagy Dénes sem tette-.

A SZINVONALRÓL már deklarativ szinten sem esett szó!!!

Hozzászólt: visszalapozás / Szerda, 2013. március 27., 19.28 Válaszoljál rá!

Érdemes visszalapozni a másik "anyanyelv-kampány" cikkhez : "Együtt az anyanyelvű oktatásért",mert újabb hozzászólások jelentek meg.

Hozzászólt: ??? / Kedd, 2013. március 26., 22.55 Válaszoljál rá!

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Arad megyei szervezetével???

Gyermekeink ismerjék meg SAJÁT kultúrájukat?

A gyermek SAJÁT anyanyelvén tudja?

Jobban beilleszkedjen környezetébe?

Jól érvényesültek az életben, AKÁR itthon is?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu