Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. december 10., 11.21

A három grácia

Írta: A. Odette
2022. november 24., 07.37 Csütörtök / Arad

Visszatérő téma a CTP közszállítási vállalat, a CET Hidrocarburi távfűtési vállalat és a városi kórház finanszírozásának a kérdése a városi tanácsüléseken, melyeket Călin Bibarț polgármester örökölt problémáknak nevezett, lévén hogy a városvezetés felel e sokszor pénzrabló tevékenységekként beállított szolgáltatások részbeni finanszírozásáért. A három grácia közül a keddi városi tanácsülésen kettőt említettek meg, és egy, a CET ügyében hoztak döntést, a távfűtési szolgáltatással járó szubvenciók kifizetésével kapcsolatban. 


Takarékosságra és ésszerű forráselosztásra intettek

A polgármester felhívta a figyelmet, hogy az említett három tevékenység szubvenciókon keresztüli támogatása nem várt veszélyeket is hordoz, mivel bár a szubvenciók értékét később megtérítik, az előre fizetett pénzeket mindig az olyan beruházásokra elkülönített forrásokból vonják el, amelyekre a következő hónapokban nem lesz szükség, így azonban a beruházások folytatása kerül veszélybe. 
„Az elmúlt 10 évben, amióta a városi kórház a megyei kórház alatt működik, ez az első alkalom, hogy Arad önkormányzata közvetlen módon támogatja a megyei kórház működését 15 millió lejjel, ami 3 millió eurónak felel meg. Eddig kizárólag az épülettel kapcsolatos tevékenységeket finanszíroztuk. Azokat a forrásokat, amelyeket ma elvettünk a beruházásoktól, más forrásokból vissza kell pótolnunk, ami elég bonyolult lesz, tekintve, hogy a helyi adók és illetékek értéke nem változott. Változtak viszont a nyersanyag- és a közmű-díjak, amelyek a négyszeresükre emelkedtek. Ez a valóság. Senki nem számított a krízisre, senki nem számított az árnövekedésre. Most még örülünk, hogy van honnan elvennünk, de mit csinálunk egy vagy két év múlva? Évek óta az Aradi Városháza költségvetési többlettel zárta az évet, talán idén is lesz többlet. Ez annak tudható be, hogy nem tartották be a kivitelezési határidőket. Következetesnek kell lennünk, mert egyikünk sem szeretné hidegben hagyni a várost, kivonni a villamosokat a forgalomból, vagy hogy képtelenek legyünk támogatni az egészségügyi rendszert. Ebben az ütemben csak egy adott pontig folytathatjuk, de egy nagyon nehéz helyzetbe sodorhatjuk magunkat! Reméljük, túljutunk ezen a nehéz időszakon és nem jutunk odáig, hogy választanunk kelljen a távfűtés és az egészségügyi ellátás támogatása között. Biztos vagyok benne, hogy nem szeretnénk ezt” – figyelmeztetett a polgármester. 

 

Nincs jobb ötlet

A takarékossági felhívás után az egyik városi tanácsos a CET távfűtési központ szolgáltatásaival kapcsolatban szólalt fel, amelynek szubvencionálását a tanácsos közpénzből finanszírozott sebtapasznak nevezte, egy olyan szolgáltatás életben tartására, amelynek már nincs haszna (legalábbis szerinte), de jobbító, vagy a szolgáltatás helyettesítésére irányuló javaslattal nem tudott szolgálni. Ettől függetlenül minden tanácsülésen, amikor a CET támogatása felmerül, a támogatás ellen érvel. 
A polgármester béketűrését kissé elvesztve, de még mindig nyugodtan kért szót, hogy reagálhasson a tanácsos által elmondottakra: 
„Nem tudom, hányadik alkalommal magyarázom el a kis CET helyzetét, ami a város nehéz helyzetben lévő öröksége mindaddig, amíg nem sikerül technológiailag felújítanunk – és nagyon nehéz harcot vívunk az Energetikai Minisztériummal ez ügyben, ahol jelenleg is egy 100 millió euró értékű technológiai felújításra irányuló támogatási kérelmünk vár felülvizsgálatra, mely felújítások összegét helyi forrásokból soha nem tudnánk kifizetni. Addig is a rendszer működését csak így tudjuk fenntartani. Én értem a politikai nyilatkozatokat, de tényleg minden támogatás megítélésnél el kell ismételnünk ugyanazt? Ugyanazt a beszédet hallom öntől és kénytelen vagyok választ adni… mert úgy vélem, komoly emberek vagyunk. Sem ön, sem én nem emeltük fel a gázárakat tavaly 80 lejről 100 lejre, vagy az elektromos energia árakat. Sem ön, sem én nem vagyunk hibásak abban, hogy 30 és még ki tudja hány éven keresztül a CET-ek tevékenységét alulfinanszírozták. Sem ön, sem én nem vagyok hibás azért, mert minden vezeték tönkrement az évek során, és milliókba kerül a cseréjük és a javításuk, amit nem tudunk egy év alatt megvalósítani, két éve kezdtük a fővezetékek javítását, folytatjuk a kisebb vezetékekkel és a hőközpontokkal, mindet európai forrásból végeztük, és látják, hogy néz ki a város, mindenütt fel van törve. Tényleg minden alkalommal el kell ezt mondani és költőien rákérdezni? Javasolt bármilyen megoldást? Szépen kérem öntől, írásos formában, aláírásával támogatva a megoldásokat” – mondta a polgármester. 
Jelenleg a városvezetés több projekttel is rendelkezik, melyek a CET távfűtési rendszerének és hőközpontjainak korszerűsítésére és átalakítására irányulnak. A projektek jelentős részét a Nemzeti Helyreállítási és Rugalmassági alapon keresztül finanszírozzák, valamint az elavult kazánok korszerűsítésére európai forrásból szeretne finanszírozást szerezni a Városháza, de ha nem kap, akkor saját forrásaiból kénytelen 14 millió eurót fordítani erre a célra. Noha a rendszer jelentős része jelenleg elavult, és a szolgáltatás veszteséges, a technológiai felújítások hatékonnyá és akár nyereségessé is tehetik, ami a tervezett megújuló energiaforrások felhasználásával történő energiatermelésnek, a hulladékégetéssel termelt elektromos és hőenergiának köszönhetően akár olcsóbbá is teheti a felhasználók számára a szolgáltatást. 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu